Οι 120 δόσεις έφυγαν, οι κατασχέσεις έρχονται

Οι 120 δόσεις έφυγαν, οι κατασχέσεις έρχονται
Photo: pixabay.com
Πάνω από 660.000 οι εγκεκριμένες αιτήσεις για ρύθμιση χρεών στην εφορία.

Μονόδρομος είναι από σήμερα για τους φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο η πάγια ρύθμιση οφειλών, προκειμένου να γλιτώσουν τις κατασχέσεις, μιας και χθες ολοκληρώθηκε η περίοδος υποβολής αίτησης για ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν δώσει ολιγοήμερη παράταση στην ένταξη των 120 δόσεων, βοηθώντας περισσότερους φορολογούμενους να υποβάλλουν αίτηση, εφ’ όσον το επιθυμούσαν. Στο εξής, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να κινηθεί διαφορετικά, χρησιμοποιώντας ακόμη και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχουν ήδη επιβληθεί σε 1.222.301 φορολογούμενους, ενώ άλλοι 1.819.142 φορολογούμενοι κινδυνεύουν με κατασχέσεις και λοιπά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Ο μοναδικός τρόπος να τα αποφύγουν πλέον είναι να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 έως 24 δόσεων.

Ο βραχνάς των κατασχέσεων θα αρχίσει λίαν συντόμως να πλανάται στην ατμόσφαιρα. Υπενθυμίζεται, παράλληλα, ότι όσοι μπήκαν στις 120 δόσεις, έχουν τη δυνατότητα αποδέσμευσης τυχόν κατασχεμένων λογαριασμών, ενώ ανάλογη πρόνοια θα υπάρξει και για την πάγια ρύθμιση.

Τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης

Αναφορικά με τα σκληρά μέτρα που θα χρησιμοποιήσει από εδώ και στο εξής η κυβερνητική αρχή, περιλαμβάνονται μέτρα, όπως η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, με το μέτρο να αγγίζει και τους συνδικαιούχους. Από την κατάσχεση γλιτώνει μόνο ένας τραπεζικός λογαριασμός που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και για καταθέσεις ύψους έως 1.250 ευρώ.

Σε επόμενο βήμα, ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ θα αναζητήσει ομόλογα, μετοχές και ασφαλιστήρια συμβόλαια προς κατάσχεση.

Παράλληλα, στο στόχαστρο των εισπρακτικών μηχανισμών βρίσκονται και τα ακίνητα οφειλετών που χρωστούν πάνω από 200.000 ευρώ. Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει στρέψει την προσοχή του σε μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν πραγματοποιήσει οφειλέτες, με σκοπό να αποκρύψουν και να προστατεύσουν την περιουσία τους, πριν δηλώσουν αδυναμία για την εξόφληση των οφειλών τους, αλλά και σε περιπτώσεις που «ξέχασαν» να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους.

Αναφορικά με την περίπτωση των μικροοφειλετών, το ΚΕΑΟ θα εφαρμόσει ειδικό σύστημα, ώστε να εντοπίζει αμέσως τους μικροοφειλέτες, ενώ στη συνέχεια θα τους αποστέλλει ειδοποιητήρια για άμεση ρύθμιση ή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών τους οφειλών. Με την ψήφιση των τελευταίων αλλαγών στη Βουλή, θα ενεργοποιηθεί εκ νέου το «πάγωμα» της ηλεκτρονικής υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης.

Μέσω της φραγής αυτής, το ΚΕΑΟ θα ενημερώνει την αρμόδια για τον έλεγχο του εργοδότη υπηρεσία του ΕΦΚΑ, προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος σχετικά με τη λειτουργία της επιχείρησης, την ύπαρξη τυχόν συνυπεύθυνων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων, καθώς και για τη διαπίστωση του πραγματικού της απασχόλησης και της τήρησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Σε περίπτωση που ανασταλεί η χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, οι συναλλαγές του εργοδότη πραγματοποιούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία για την ένταξη των φορολογουμένων στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Χιλιάδες φορολογούμενοι έσπευσαν να συνδεθούν τα τελευταία 24ωρα στο Taxisnet, προκειμένου να καταβάλλουν την πρώτη δόση, με στόχο να ενταχθούν στην ρύθμιση των 120 δόσεων προς την Εφορία, έχοντας προηγουμένως καταθέσει την σχετική αίτηση.

Οι εκτιμήσεις για το ότι, λίγο πριν πέσει η αυλαία της προθεσμίας για την ένταξη στις 120 δόσεις, πλήθος φορολογουμένων θα σπεύσει να υποβάλλει αίτηση, έστω και την τελευταία στιγμή, επιβεβαιώθηκαν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, μόνο εντός λίγων ωρών είχαν υποβληθεί περισσότερες από 40.000 αιτήσεις. Ενδεικτικό αποτελεί το γεγονός ότι, έως αργά το απόγευμα, το σύνολο των φορολογουμένων, που είχε καταθέσει αίτηση για ένταξη στις 120 δόσεις, άγγιζε τους 708.547. Ωστόσο, μέχρι το ήμισυ της χθεσινής ημέρας, μόνο 2 στους 3 είχαν καταφέρει να ενταχθούν στην ρύθμιση, καταβάλλοντας την πρώτη δόση. Συγκεκριμένα, μέχρι χθες το μεσημέρι, 454.246 οφειλέτες είχαν ρυθμίσει χρέη 3,981 δισ. ευρώ προς την εφορία, πληρώνοντας 401,9 εκατ. ευρώ για την πρώτη δόση. Συνολικά, το πλήθος των εγκεκριμένων αιτήσεων ρύθμισης ανήλθε σε 660.082, ενώ το συνολικό ρυθμιζόμενο ποσό που αντιστοιχεί σε αυτές ανέρχεται σε 6,370 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 4,498 δισ. ευρώ είναι αρχική οφειλή και το υπόλοιπο 1,872 δισ. ευρώ είναι προσαυξήσεις.

Υπογραμμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης δόσης εντός τριών εργάσιμων ημερών ήταν προϋπόθεση, για να επικυρωθεί η ένταξη στη ρύθμιση.

Παράλληλα, ίλιγγο προκαλεί το συνολικό ποσό οφειλών των ΑΦΜ προς την Εφορία, δηλαδή το άθροισμα των οφειλών όλων των φορολογουμένων που κατέθεσαν αίτηση, το οποίο φτάνει τα 7 δισ. ευρώ.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα για την πορεία της έκτακτης ρύθμισης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ, που αφορούν στον Ιούλιο οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία φθάνουν τους 4.019.350. Από αυτούς, ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς και συγκεκριμένα περίπου 2.200.000 οφειλέτες ήταν εξ ορισμού αδύνατο να ενταχθούν στην ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς ανήκουν σε δύο κατηγορίες οφειλετών, τις οποίες δεν «πιάνει» η ρύθμιση. Η μία είναι εκείνη των μικροοφειλετών, των οποίων οι οφειλές είναι τόσο μικρές (έως 250 ευρώ) , που ούτως ή άλλως δικαιούνται μικρό αριθμό δόσεων, ενώ η άλλη είναι οι μεγαλοοφειλέτες, των οποίων οι οφειλές είναι τόσο μεγάλες (άνω των 250.000 ευρώ), που θα ήταν αδύνατο να εξοφληθούν, ακόμα και σε 120 δόσεις, χωρίς παράλληλα να δημιουργούνται νέα χρέη από τρέχουσες υποχρεώσεις, είτε διότι έχουν κλείσει, πτωχεύσει, εξαφανιστεί κ.λπ.

Επομένως, η ρύθμιση αφορούσε τελικά περίπου 1.700.000 οφειλέτες, από τους οποίους ο 1 στους 3 αξιοποίησε την ευκαιρία ένταξης στις ευνοϊκές διατάξεις της.

Το οικονομικό επιτελείο παραμένει προς το παρόν συγκρατημένα αισιόδοξο, αναμένοντας τα οριστικά στοιχεία της ρύθμισης, καθώς εκτιμούν ότι οι ενεργές αιτήσεις θα είναι τελικά λιγότερες, εξαιτίας, κυρίως, του ότι κάποιοι δεν κατέβαλλαν την πρώτη δόση, ενώ υπάρχει και το ποσοστό εκείνων που μπορεί να το μετάνιωσαν.

Ακόμη και για όσους έκαναν όλα τα πρώτα απαραίτητα βήματα, μένει τώρα να διαπιστωθεί τι ποσοστό αυτών θα καταφέρει να φτάσει έως το τέλος, εξοφλώντας μέσα στα δοθέντα χρονικά περιθώρια, όλο το χρέος τους. Γιατί, μπορεί το μοίρασμα των χρωστούμενων ποσών σε διάρκεια 10 ετών να μοιάζει αρκετά ανακουφιστικό, ωστόσο πολλοί είναι και οι οφειλέτες με σχετικά μεγαλύτερα χρέη (άνω των 10.000 ευρώ), που λόγω εισοδηματικών κριτηρίων θα έχουν τη μισή ή μικρότερη περίοδο διευκολύνσεων, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι όλοι οι οφειλέτες θα πρέπει να καταβάλλουν έως και το τελευταίο ευρώ και τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, για να μη χάσουν τις 120 δόσεις.

Η νέα ρύθμιση που ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ

Σημειώνεται ότι, βάσει όσων έχουν γίνει γνωστά, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει μια νέα ρύθμιση, η οποία θα αποτελείται από διπλάσιο αριθμό δόσεων (24 δόσεις για τακτικές φορολογικές υποχρεώσεις και 48 δόσεις για έκτακτες, όπως ο φόρος κληρονομιάς). Η συγκεκριμένη ρύθμιση, ωστόσο, εφ’ όσον καθιερωθεί, θα έχει εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη των οφειλετών και θα αφορά μόνο σε χρέη που βεβαιώθηκαν ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Οι διατάξεις που αφορούν σε αυτό το νέο σχεδιασμό αναμένεται να συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και το οποίο πιθανότατα θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του τρέχοντος μηνός.