Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί κατέχουν περισσότερο πλούτο από τους 150 εκατομμύρια φτωχότερους

Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί κατέχουν περισσότερο πλούτο από τους 150 εκατομμύρια φτωχότερους

Συγκλονιστικά τα νέα στοιχεία για την άνιση κατανομή του πλούτου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

της Natasha Bach

Η ανισότητα του πλούτου ζει και βασιλεύει στις ΗΠΑ – και η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη πάνω στο θέμα από τον Gabriel Zucman, οικονομολόγο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Berkeley, ο πλούτος διανέμεται ακόμη πιο άνισα από το εισόδημα.

Οι υπολογισμοί του Zucman δείχνουν ότι το πλουσιότερο 0,1% του πληθυσμού των ΗΠΑ κατέχει σχεδόν το 20% του πλούτου στη χώρα – περισσότερο απ’ ό,τι κατέχει συνολικά το φτωχότερο 80% του πληθυσμού.

Όταν επεκτεινόμαστε στο πλουσιότερο 10% του πληθυσμού, το μερίδιο της πίτας συνεχίζει να αυξάνεται δραματικά: η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα κατέχει περισσότερο από το 70% του πλούτου στη χώρα, δηλαδή υπερδιπλάσιο πλούτο απ’ ό,τι κατέχει το φτωχότερο 90% του πληθυσμού.

Το θέμα όμως δεν είναι μόνο πόσο πλούτο διαθέτουν οι ανώτερες κοινωνικές τάξεις. Το μερίδιο του πλούτου που κατέχουν αυξάνεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και αυτό έχει συμπέσει με τη μείωση του μεριδίου του πλούτου που κατέχει ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Για παράδειγμα, οι 400 πλουσιότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ (δηλαδή το πλουσιότερο 0,00025% του πληθυσμού) τριπλασίασαν το μερίδιο του πλούτου τους τη συγκεκριμένη περίοδο. Εν τω μεταξύ, οι 150 εκατομμύρια Αμερικανοί που απαρτίζουν το φτωχότερο 60% του πληθυσμού είδαν το μερίδιό τους να μειώνεται από 5,7% το 1987 σε 2,1% του εθνικού πλούτου το 2014.

Όπως σημειώνει η Washington Post, «οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι … και υπάρχει σοβαρός λόγος που μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτό συμβαίνει σε βάρος όλων των άλλων».

Δείτε ακόμη: Πώς οι 100 πλουσιότεροι Αμερικανοί καταφέρνουν να επηρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις