Οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να αναπτύξουν μια εναλλακτική στην καραντίνα των 14 ημερών

Οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να αναπτύξουν μια εναλλακτική στην καραντίνα των 14 ημερών
Passengers with facemask are disembarking the plane after the flight. Flying during the Coronavirus COVID-19 pandemic era in an Airbus A320 of Aegean Airlines A3, the Greek flag carrier and landing at Athens International Airport ATH LGAV in Greece. Passengers and cabin crew are wearing face masks, gloves, using hand sanitizers as a preventive measure against the spread of the COVID-19. Athens, Greece on October 11, 2020 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) Photo: AFP
Η IATA, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου 290 αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως, προσπαθεί να δημιουργήσει κλιμακούμενα, προσιτά και γρήγορα συστήματα τεστ.

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ) εργάζεται προς την κατεύθυνση ανάπτυξης ενός συστήματος τεστ που θα αντικαταστήσει την υποχρεωτική καραντίνα. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, πρόθεση της ΙΑΤΑ είναι να συμβάλλει στην αναζωογόνηση της αεροπορικής βιομηχανίας που έχει αποδεκατιστεί από το ξέσπασμα του κορονοϊού.

Η IATA, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου 290 αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως, συνεργάζεται με τη Διεθνή Οργάνωση Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για τη δημιουργία κλιμακούμενων, προσιτών και γρήγορων συστημάτων τεστ, δήλωσε ο Conrad Clifford, περιφερειακός αντιπρόεδρος της IATA για την Ασία-Ειρηνικό.

«Χρειαζόμαστε τεστ γιατί πρέπει να απαλλαγούμε από τις καραντίνες», δήλωσε ο Clifford σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television τη Δευτέρα. «Αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι ότι εάν υπάρχει καραντίνα 14 ημερών, είναι το ίδιο με το κλείσιμο των συνόρων».

Ο Clifford είπε ότι η IATA «θα προτιμούσε να δει κάποια τεστ να πραγματοποιούνται πριν από την αναχώρηση και ιδανικά, αν μπορούμε να βρούμε χώρες με παρόμοια επίπεδα κινδύνου Covid, όπως η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, τότε αυτό καταργεί την ανάγκη για περαιτέρω τεστ».

Η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να ανοίξουν τα σύνορά τους για πρώτη φορά μετά από σχεδόν επτά μήνες, εξαιρώντας τους ανθρώπους και στις δύο πόλεις από την υποχρεωτική καραντίνα ώστε να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομικών κόμβων της Ασίας. Λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί δημόσια.

Τα τεστ θα έπρεπε ιδανικά να κοστίζουν λιγότερο από 10 δολάρια, είπε ο Clifford.

Ο κίνδυνος μόλυνσης των επιβατών είναι «πολύ χαμηλός», καθώς οι αεροπορικές εταιρείες εκτελούν βαθύτερη απολύμανση των αεροπλάνων και περικόπτουν το catering και τα περιοδικά κατά την πτήση, δήλωσε ο Clifford. Με βάση τα περίπου 44 πιθανά κρούσματα της λοίμωξης που καταγράφηκαν φέτος σε πτήσεις, οι πιθανότητες ένας επιβάτης να κολλήσει τον ιό είναι περίπου 1 στα 27 εκατομμύρια, είπε.

Η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος στην πτήση είναι μικρότερη από την πιθανότητα να χτυπηθεί από κεραυνό, είπε ο Clifford. «Έχουν υπάρξει πολλά μέτρα που έχουν λάβει οι αεροπορικές εταιρείες για να μηδενίσουν, όσο γίνεται, την πιθανότητα αυτή. Πρόκειται πραγματικά για ένα πολύ ασφαλές περιβάλλον».