Η αγορά μετρά αντίστροφα για το μεγάλο εμπορικό γεγονός της Black Friday

Η αγορά μετρά αντίστροφα για το μεγάλο εμπορικό γεγονός της Black Friday
A woman walks past a shop window in Thessaloniki on November 26, 2021, at the start of the Black Friday sales. - Queues formed outside department stores for the Black Friday shopping craze. (Photo by Sakis MITROLIDIS / AFP) Photo: AFP
Μεγαλύτερες προσδοκίες φέτος λόγω κατάργησης των ενδιάμεσων εκπτώσεων - Οι ελπίδες για τόνωση της ρευστότητας στην αγορά και ο ανταγωνισμός.

Προσδοκίες για τόνωση της ρευστότητας στην αγορά καλλιεργεί το εμπορικό γεγονός της Black Friday, για το οποίο προετοιμάζονται μεγάλες αλλά και μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου.

Η εκπτωτική περίοδος αναμένεται να ξεκινήσει λίγες ημέρες νωρίτερα σε φυσικά και διαδικτυακά καταστήματα, για να κορυφωθεί την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, που έχει καθιερωθεί ως Black Friday, ενώ η αυλαία θα πέσει με την Cyber Monday, στις 28 Νοεμβρίου, όπου οι προσφορές κορυφώνονται στα e-shops.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το εμπορικό γεγονός θα προσελκύσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον φέτος λόγω της κρίσης, που έχει στερήσει αγοραστική δύναμη στο καταναλωτικό κοινό. Στην εποχή που θεσπίζεται «καλάθι του νοικοκυριού», για να εξασφαλιστούν προσιτές τιμές για τη μέση ελληνική οικογένεια, είναι ξεκάθαρο ότι οι καταναλωτές επιδίδονται σε κυνήγι τιμών για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Οπότε το ενδιαφέρον για προσφορές είναι πιο έντονο.

Αυτό επιβεβαιώνει και η έρευνα της ΕΥ «Future Consumer Index Ελλάδα 2022», που έδειξε ότι οι καταναλωτές περιμένουν με μεγαλύτερη ανυπομονησία μεγάλα εκπτωτικά γεγονότα, όπως η Black Friday ή οι έκτακτες εκπτώσεις. Οι δύο στους τρεις (67%) σκοπεύουν να κάνουν αγορές στο επόμενο εκπτωτικό γεγονός, ποσοστό αισθητά υψηλότερο από τον υπόλοιπο κόσμο (56%) και την Ευρώπη ειδικότερα (54%).

Αυτή η τάση έχει ως αποτέλεσμα αφενός να αναβάλουν αγορές μέχρι την Black Friday (83% έναντι 52% παγκοσμίως) και αφετέρου να σχεδιάζουν να ξοδέψουν περισσότερα. Αυτό είναι απότοκο της κρίσης, δεδομένου ότι ο διψήφιος πληθωρισμός έχει εκτοξεύσει 30-40% υψηλότερα τις τιμές σε βασικά αγαθά έχοντας περιορίσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, αλλά και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρών και πολύ μικρών. Έτσι καλλιεργούνται προσδοκίες για τη φετινή Black Friday, η οποία επιπλέον, φαίνεται να ευνοεί μεγαλύτερο εύρος της αγοράς δεδομένης της κατάργησης των ενδιάμεσων εκπτώσεων που απορροφούσαν τα προηγούμενα χρόνια τη ζήτηση σε κλάδους του λιανεμπορίου όπως ένδυση, υπόδηση, είδη σπιτιού κ.ο.κ..

Ας σημειωθεί επίσης ότι τον φετινό Νοέμβριο δεν θα υπάρχει Κυριακή με ανοιχτά καταστήματα. Κι επειδή Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά πέφτουν Κυριακή, ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα τις δύο Κυριακές που προηγούνται, 11 και 18 Δεκεμβρίου. Οπότε η Black Friday θα ανοίξει ουσιαστικά την εκπτωτική περίοδο των γιορτών.

Με αυτά τα δεδομένα ο ανταγωνισμός αναμένεται έντονος στους διάφορους κλάδους του λιανεμπορίου. Σε προνομιακή θέση θα βρεθούν επιχειρήσεις με πολυκαναλική παρουσία (omnichannel) και εργαλεία για προωθητικές ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν προβάδισμα. Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη του λιανεμπορίου, η έρευνα αγοράς και η παρακολούθηση των τιμών πριν την περίοδο των προσφορών θα αναδείξει ευκαιρίες σε μικρότερες επιχειρήσεις που επενδύουν στην ποιότητα των προϊόντων και στην πιστότητα των πελατών τους.