Πληθωρισμός 12,1% στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο – Κάτω από το 10% ο μέσος όρος στην ευρωζώνη

Πληθωρισμός 12,1% στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο – Κάτω από το 10% ο μέσος όρος στην ευρωζώνη
26 September 2022, North Rhine-Westphalia, Cologne: A euro is reflected on a surface of water. Photo: Federico Gambarini/dpa (Photo by FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Μεγαλύτερο αντίκτυπο στις τιμές είχε η ενέργεια.

Προς τα κάτω αναθεωρήθηκε ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2022, στο 9,9% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Eurostat την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου. 

Σημειώνεται πως στην προκαταρκτική εκτίμηση, που δημοσιεύτηκε στο τέλος του προηγούμενου μήνα, ο πληθωρισμός υπολογιζόταν στο 10%.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εν συνόλω, διαμορφώθηκε στο 10,9% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021. Σε μηνιαία βάση, αυξήθηκε κατά 1,2% στην Ευρωζώνη.

Μεγαλύτερο αντίκτυπο στις τιμές είχε η ενέργεια, προσθέτοντας 4,19 ποσοστιαίες μονάδες, ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό με 2,47 ποσοστιαίες μονάδες, τις υπηρεσίες με 1,8 ποσοστιαίες μονάδες και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 1,47 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο πληθωρισμός, στη ζώνη του ευρώ, χωρίς την ενέργεια ήταν 6,4%, ενώ ο βασικός πληθωρισμός χωρίς ενέργεια, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό διαμορφώθηκε στο 4,8%.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,2%, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές μετρήσεις της Eurostat. 

Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 12,1% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κράτη – μέλη

Οι χαμηλότεροι ετήσιοι ρυθμοί καταγράφηκαν στη Γαλλία (6,2%), τη Μάλτα (7,4%) και τη Φινλανδία (8,4%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία (24,1%), τη Λιθουανία (22,5%) και τη Λετονία (22,0%).

Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε έξι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε είκοσι. Τον Σεπτέμβριο, την υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχε η ενέργεια (+4,19%), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+2,47%), τις υπηρεσίες (+1,80%) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,47%).