Η ακραία διολίσθηση της λίρας στρέφει τους Τούρκους στο Bitcoin

Η ακραία διολίσθηση της λίρας στρέφει τους Τούρκους στο Bitcoin
Photo: pixabay.com

Ως έναν τρόπο αντιμετώπισης τυχόν κεφαλαιακών ελέγχων ή ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο εάν επιταχυνθεί ο πληθωρισμός ή εάν η αξία του νομίσματος πέσει περαιτέρω έναντι της αύξησης στις αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως «βλέπουν» τόσο το Bitcoin όσο και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα οι κάτοικοι της γειτονικής Τουρκίας. Μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι μια επικείμενη νομισματική κρίση θα επιταχύνει την υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος.

Ρεκόρ αναζητήσεων στην Google

Με ρυθμούς ρεκόρ συνεχίζουν τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο οτιδήποτε έχει να κάνει με το Bitcoin αλλά και με τα άλλα κρυπτονομίσματα, μετά την απόλυση του κεντρικού τραπεζίτη και την κατρακύλα που σημείωσε η λίρα, οι Τούρκοι. Σύμφωνα με τη μηχανή αναζήτησης της Google, οι αναζητήσεις με τη λέξη Bitcoin διπλασιάστηκαν. Υπενθυμίζεται ότι η λίρα βυθίστηκε στις 7,94 λίρες ανά δολάριο, σημειώνοντας απώλειες 15%, μετά και τη νέα απόφαση του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, να καθαιρέσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Νάτζι Άγμπαλ, μόλις 4,5 μήνες μετά την τοποθέτησή του.
Υπό τη σκιά της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας, ο βασικός δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου σημείωνε απώλειες -6%, με τις συναλλαγές να αναστέλλονται για λίγα λεπτά. Η καθαίρεση Άγμπαλ ήταν κεραυνός εν αιθρία για την επενδυτική κοινότητα, καθώς συνέβη με προεδρικό διάταγμα νωρίς το Σάββατο, 20 Μαρτίου 2021.

Συναλλαγές 25 δισ. δολ.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Chainalysis, μιας αμερικανικής ερευνητικής εταιρείας, το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου η αξία των συναλλαγών που αφορούσαν το Bitcoin πλησίασε τα 25 δισ. δολάρια, έναντι λιγότερων του ενός δισ. την ίδια περίοδο του 2020. Παρά το γεγονός ότι το Bitcoin δεν προσφέρει την ασφάλεια του χρυσού, του δολαρίου και των ακινήτων, η νομισματική κρίση φαίνεται πως έχει αλλάξει τα δεδομένα.