Η Ακρόπολη, ο υπερτουρισμός και η εφαρμογή για πρώτη φορά του control entry

Η Ακρόπολη, ο υπερτουρισμός και η εφαρμογή για πρώτη φορά του control entry
epa10238218 Groups of tourists vist the Parthenon Temple on Acropolis Hill in Athens, Greece, 12 October 2022. EPA/ALEXANDROS BELTES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η επίσκεψη στο εμβληματικό μνημείο γίνεται Γολγοθάς για τους τουρίστες.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικές προσπάθειες προκειμένου η Αθήνα να καταστεί city break προορισμός, όπως άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και όχι απλά να αποτελεί μεταβατικό σταθμό για τα ελληνικά νησιά. Οι υποδομές έχουν αναβαθμιστεί, καινούρια boutique ξενοδοχεία κοσμούν το κέντρο της πόλης, το γαστρονομικό επίπεδο έχει ανέβει με βραβευμένα εστιατόρια και bars, ενώ παγκόσμιοι ξενοδοχειακοί όμιλοι δίνουν το παρών υλοποιώντας επενδύσεις σε μια περίοδο που το οικονομικό κλίμα και οι προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού έχουν θετικό πρόσημο.

Σταθερή αξία στο τουριστικό brand Αθήνα αποτελεί η Ακρόπολη, το μεγαλοπρεπές μνημείο που προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες οι οποίοι συρρέουν από όλα τα μέρη του πλανήτη για να θαυμάσουν από κοντά τον Παρθενώνα, ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου. Η φετινή χρονιά θεωρείται πολύ καλή αν αναλογιστεί κανείς ότι σε καθημερινή βάση η επισκεψιμότητα διαμορφώνεται στους 21.000 τουρίστες, αριθμός αυξημένος κατά τουλάχιστον 30% από πέρυσι.

Ενδεικτικό είναι δε πως παρά την αποπνικτική ζέστη και το κύμα καύσωνα που ακούει στο όνομα «Κλέων» με τις πρωτοφανείς για τα δεδομένα θερμοκρασίες, οι ταξιδιώτες δεν παρέκκλιναν από την προγραμματισμένη επίσκεψη στο μνημείο. Την ίδια στιγμή μια παράμετρος που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη είναι ο υπερτουρισμός, ένα φαινόμενο που λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις και θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια.

Αν λοιπόν σκοπεύετε να επισκεφθείτε την Ακρόπολη  φέτος, να είστε προετοιμασμένοι. Οι χρονομετρημένες θέσεις εισόδου έχουν εισαχθεί σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο συντριπτικός αριθμός καθημερινών επισκεπτών στην περιοχή, πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν είστε προνοητικοί δεν θα βρείτε εισιτήριο, ή ακόμη και αν βρείτε, δεν θα γλιτώσετε τον συνωστισμό και την αναμονή στην ουρά.

Σύμφωνα με το Euronews, οι επισκέπτες τον Ιούνιο του 2023 εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 70% σε σύγκριση με το 2019, ενώ τονίζει πως χωρίς  κάποια προσπάθεια να περιοριστούν οι ουρές, η ακεραιότητα των αρχαίων ερειπίων βρίσκεται σε κίνδυνο. Ως εκ τούτου συνιστά και ενθαρρύνει τους επισκέπτες να εξερευνήσουν έναν από τους εκατοντάδες άλλους ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, ενώ θεωρεί ως έναν από τους κύριους υπαίτιους για την κατάσταση αυτή, τα κρουαζιερόπλοια τα οποία κατακλύζουν με έναν τεράστιο αριθμό επισκεπτών το μνημείο σε ώρες αιχμής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν την Ακρόπολη … τίποτα!

«Ο τουρίστας με το που πατάει το πόδι του στην Αθήνα θέλει να επισκεφτεί την Ακρόπολη. Υπάρχουν πολλά “διαμαντάκια” όπως για παράδειγμα η Αρχαία Αγορά, το Ολύμπειο, το Μουσείο της Ακρόπολης και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι, όμως τίποτα δεν συγκρίνεται και δεν μπορεί να υποκαταστήσει την Ακρόπολη. Ειδικά για κάποιον που έχει λίγες μέρες στη διάθεσή του πριν πάει σε κάποιο νησί, η Ακρόπολη είναι το υπ’ αριθμόν ένα μέρος το οποίο επιθυμεί να δει» λέει στο Fortune η Δάφνη Τσεβρένη, Co-Founder και Chief Revenue Officer της Clio Muse Tours, µιας online πλατφόρµας που φτιάχνει και διαθέτει ψηφιακές ακουστικές ξεναγήσεις για 25 χώρες, με πιο δυνατές αγορές την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Δεδομένου ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά που ο χώρος εφαρμόζει το μοντέλο του control entry, κάτι που στο εξωτερικό αποτελεί κανόνα εδώ και πολλά χρόνια – δεν μπορείς δηλαδή να επισκεφτείς χώρους αν δεν έχεις κάνει ηλεκτρονική προκράτηση εισιτηρίου και μάλιστα για συγκεκριμένη ώρα – η Αρμόδια Αρχή που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του χώρου βρίσκει τα πατήματά της.

«Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει να είμαστε proactive, αλλά reactive. Η φετινή σεζόν είναι δύσκολη και στην εξίσωση μπαίνει και ο υπερτουρισμός. Εμείς είμαστε διαρκώς σε επαφή με το Υπουργείο αναφορικά με τα διαθέσιμα slots. Από την εμπειρία μας έχουμε δει ότι οι καλύτερες ώρες είναι πριν τις 10:00 το πρωί και μετά τις 17:00 το απόγευμα. Ωστόσο, τώρα με τον καύσωνα τα πράγματα είναι δύσκολα, καθώς όλη η ζέστη που έχει μαζέψει το μνημείο μέσα στη διάρκεια της μέρας εκπέμπεται το απόγευμα από τον βράχο» επισημαίνει η Δάφνη Τσεβρένη.

Παρά τον δύσκολο Ιούνιο, ο οποίος ήταν κρύος και δεν θύμιζε σε τίποτα καλοκαίρι, η Clio Muse Tours κινείται σχεδόν 50% πάνω, τόσο σε επίπεδο συνολικών ταξιδιωτών, όσο και σε επίπεδο εσόδων. Προσθέτει δε πως ο Απρίλιος και ο Μάϊος ήταν οι μήνες που, μέχρι στιγμής, έχουν δώσει τη μεγαλύτερη ώθηση.

«Το προϊόν μας δεν έχει συγκεκριμένο target group. Ευτυχώς για εμάς έχει γίνει mainstream. Το audio tour συνιστά εναλλακτική για κάποιον που δεν θέλει ξεναγό. Αρκεί να σας πως ότι πριν την πανδημία ένα 15% έλεγε ότι σκέφτεται να στραφεί σε αυτή τη λύση και το 2022 το 30% δήλωσε ότι θα αγοράσει την υπηρεσία. Ο ανταγωνισμός μετά τον covid είναι μεγαλύτερος στον κλάδο μας, όμως η ειδοποιός διαφορά είναι στην εμπειρία που προσφέρεις στον πελάτη. Προκειμένου να μοιράσουμε τον κόσμο σε διάφορα σημεία προωθούμε πολύ τα combo πακέτα και όχι μεμονωμένα την Ακρόπολη. Με αυτό τον τρόπο ο ταξιδιώτης φεύγει έχοντας μια συνολική εικόνα από τις ομορφιές της Αθήνας».

Ερωτηθείσα αναφορικά με το αν η ελληνική πρωτεύουσα έχει καταφέρει να γίνει city break προορισμός αντίστοιχου βεληνεκούς με το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Ρώμη και άλλες μεγάλες πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου με μεγάλη τουριστική ροή, η Δάφνη Τσεβρένη απαντά πώς ακόμα προσπαθεί. Αναγνωρίζει όμως ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Στα μειονεκτήματα της πόλης επισημαίνει την κακή ρυμοτομία και τη δύσκολη πρόσβαση. Η Αθήνα δεν είναι μια πόλη που την περπατάει εύκολα ένας πεζός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταλήγει λέγοντας πως η εφαρμογή του control entry στην Ακρόπολη θα λειτουργήσει ως crash test για έναν καλύτερο προγραμματισμό τα επόμενα χρόνια και προτείνει να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι οι εκπρόσωποι του κλάδου της κρουαζιέρας με το Υπουργείο Τουρισμού, έτσι ώστε από το 2024 να δομηθούν καλύτερα τα προγράμματα των πρώτων και να μην γίνεται “υπερχείλιση” του μνημείου από χιλιάδες κόσμου σε ώρες αιχμής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: