Οι αλλαγές στην πολιτική απορρήτου της Google για τα Android είναι κάθε άλλο παρά ξεκάθαρες

Οι αλλαγές στην πολιτική απορρήτου της Google για τα Android είναι κάθε άλλο παρά ξεκάθαρες
In this photo illustration, screens display the logos of Google in Tehatta, Nadia, West Bengal, India on September 4, 2020. Google is bringing the 'Kormo Jobs' Android app to India to help job seekers find and apply for positions across India.(Photo Illustration by Soumyabrata Roy/NurPhoto) Photo: AFP

του Jacob Carpenter

Αυτά είναι περίπου όλα όσα γνωρίζουμε μετά την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας ότι η Google σκοπεύει να αλλάξει τα πρωτόκολλα απορρήτου στο λειτουργικό της σύστημα για τα smartphone με Android: Οι ενημερώσεις θα υλοποιηθούν όχι νωρίτερα από το 2024 και οι διαφημιστές πιθανότατα θα χάσουν μέρος της δυνατότητας για την παρακολούθηση και τη στόχευση χρηστών με διαφημίσεις εντός των εφαρμογών.

Ενώ η μητρική Alphabet προκάλεσε πάταγο την Τετάρτη με την υπόσχεσή της για τροποποιήσεις της πολιτικής απορρήτου του λειτουργικού συστήματος Android τα επόμενα χρόνια, ακολουθώντας τα βήματα της Apple και τις ενημερώσεις απορρήτου του iOS πέρυσι, δεν είναι ακόμη σαφές πώς οι αλλαγές θα επηρεάσουν τους χρήστες, τους διαφημιστές και την ίδια τη Google.

Στην πραγματικότητα, η δήλωση της Google προκάλεσε πολύ περισσότερα ερωτήματα – συν μια δόση σκεπτικισμού μεταξύ των υποστηρικτών της ιδιωτικής ζωής και των ειδικών της τεχνολογίας – παρά έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις.

Κατ’ ελάχιστο, η Google λέει ότι «θα περιορίσει την κοινή χρήση δεδομένων χρήστη με τρίτους και θα λειτουργεί χωρίς αναγνωριστικά μεταξύ των εφαρμογών». Με την τωρινή κατάσταση, οι διαφημιστές μπορούν να παρακολουθούν ανώνυμα τους χρήστες Android καθώς βλέπουν διαφημίσεις και πλοηγούνται σε εφαρμογές μέσω ενός εκχωρημένου μοναδικού αναγνωριστικού, επιτρέποντας την πιο ακριβή στόχευση των διαφημίσεων. Οι χρήστες Android μπορούν ήδη να εξαιρεθούν από την παρακολούθηση, αν και πολλοί δεν γνωρίζουν αυτήν την επιλογή.

Ωστόσο, η Google δεν έχει προσδιορίσει τις συγκεκριμένες αλλαγές. Η εταιρεία πρότεινε ότι οποιεσδήποτε αλλαγές δεν θα είναι τόσο δρακόντειες όσο αυτές που θέσπισε η Apple, η οποία απαιτεί τώρα ότι οι εφαρμογές πρέπει να ρωτούν τους χρήστες εάν θέλουν να παρακολουθούνται τα δεδομένα τους. Η συντριπτική πλειοψηφία λέει «όχι».

Τα στελέχη της Google δήλωσαν την Τετάρτη ότι «γνωρίζουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία χρειάζεται τη συμβολή όλου του κλάδου για να πετύχει», αναφέροντας συγκεκριμένα ότι θα ζητήσουν σχόλια από τους προγραμματιστές εφαρμογών. Η συλλογική προσέγγιση έρχεται σε αντίθεση με την Apple, η οποία αναστάτωσε πολλούς προγραμματιστές και διαφημιστές με τη μονομερή απόφασή της να κάνει αλλαγές στην πολιτική απορρήτου.

Οι διαφημιστές απέσυραν δισεκατομμύρια δολάρια από διαφημίσεις μετά τις αλλαγές απορρήτου της Apple, προκαλώντας ανησυχίες για παρόμοιο πλήγμα από τυχόν προσαρμογές της Google. Η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, η Meta, δήλωσε ότι αναμένει να απολέσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από διαφημίσεις φέτος ως αποτέλεσμα των ενημερώσεων της Apple.

Γιατί η Google κάνει αυτές τις αλλαγές τώρα; Η Google ανταποκρίνεται στη δημόσια, πολιτική και ρυθμιστική πίεση να περιορίσει τις στοχευμένες διαφημίσεις, καθώς οι καταναλωτές μαθαίνουν περισσότερα σχετικά με το πόσο στενά παρακολουθούν οι εταιρείες τεχνολογίας τις δραστηριότητές τους στο διαδίκτυο.

Η πιο κυνική ερμηνεία: ο περιορισμός της Google στην πρόσβαση τρίτων στα δεδομένα των καταναλωτών θα μπορούσε να δώσει στην εταιρεία περισσότερο έλεγχο στις πληροφορίες των χρηστών Android, εξαλείφοντας δυνητικούς ανταγωνιστές και ενισχύοντας τη διαφημιστική της δραστηριότητα ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: Fortune.com