Η Amazon μανάβης!

Η Amazon μανάβης!

Η εταιρεία προχωρά στην κατ’ οίκον παράδοση φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Το περιθώριο κέρδους στην πώληση τροφίμων είναι παραδοσιακά χαμηλό. Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να πτοεί τη γνωστή εταιρεία διαδικτυακών παραγγελιών Amazon, η οποία σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην κατ’ οίκον παράδοση φρούτων και λαχανικών, παράλληλα με την παράδοση αγαθών με υψηλότερο ποσοστό κέρδους, όπως π.χ. ηλεκτρονικές συσκευές.

Εδώ και πέντε χρόνια, η εταιρεία δοκιμάζει μια υπηρεσία διαδικτυακής παραγγελίας και παράδοσης φρέσκων προϊόντων, με την επωνυμία «AmazonFresh». Για την ώρα, η παράδοση προϊόντων όπως αυγά, κρέας και φρέσκα φρούτα περιορίζεται στο Σιάτλ, την έδρα της Amazon. Όμως, τα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνουν την εντός του 2013 επέκταση σε άλλες πόλεις, όπως το Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο. Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, το 2014 είναι πιθανή η επέκταση της «AmazonFresh» σε μεγάλα αστικά κέντρα και εκτός ΗΠΑ.

Είναι προφανές ότι η Amazon επιδιώκει τη διείσδυση σε νέες, μεγάλες αγορές, σε μία προσπάθεια διατήρησης ενός υψηλού ρυθμού ανάπτυξης· τα τελευταία πέντε χρόνια, η αξία της μετοχής της έχει αυξηθεί κατά 220%. Και η αγορά οπωροκηπευτικών στις ΗΠΑ, με συνολικό τζίρο λιανικής 568 δισεκατομμυρίων δολαρίων ίσως είναι ένας ώριμος στόχος για την εταιρεία.

Διαβάστε ακόμη: Ο CEO της Amazon εισβάλλει στα μίντια

Αν τα σχέδια επέκτασης προχωρήσουν, αυτό θα αποτελέσει μία σαφή απειλή για τις μεγάλες αλυσίδες πώλησης φρούτων και λαχανικών, όπως η Safeway και η Whole Foods Market, καθώς και για καταστήματα λιανικής πώλησης όπως η Wal-Mart.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι τα οπωροκηπευτικά είναι ένας τομέας που παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες για κάθε πωλητή μέσω διαδικτύου. Τα φρέσκα προϊόντα μπορούν να χαλάσουν στις αποθήκες, ενώ καταστρέφονται και ευκολότερα κατά τη διάρκεια της μεταφοράς. Εξάλλου, μία από τις πιο προβεβλημένες startup εταιρείες της εποχής της διαδικτυακής φούσκας, η Webvan, κατέληξε σε μία τεράστια αποτυχία καθώς το κόστος ανάπτυξης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και παράδοσης αποδείχθηκε υπέρογκο.

Όμως, φαίνεται ότι η Amazon δεν στοχεύει στην αποκλειστική παράδοση οπωροκηπευτικών, αλλά στη συνδυαστική παράδοση γενικών προϊόντων, μαζί με φρούτα και λαχανικά. Γι’ αυτό και η επέκταση της «AmazonFresh» θα εστιαστεί περισσότερο σε πόλεις όπου η Amazon προσφέρει ήδη υπηρεσίες παράδοσης αυθημερόν, με πρώτο σταθμό το Λος Άντζελες.