Οι αμερικανικές εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν τα εμβόλια υποχρεωτικά, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει

Οι αμερικανικές εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν τα εμβόλια υποχρεωτικά, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει
A nurse fills a syringe with the Pfizer Biontech vaccine Comirnaty at the vaccination center of German speciality chemicals company Evonik in Hanau, western Germany, on Mai 19, 2021, amid the ongoing coronavirus (Covid-19) pandemic. (Photo by THOMAS LOHNES / AFP) Photo: AFP

της Jessica Mathews

Δεν υπήρχε οδικός χάρτης για τις εταιρείες σχετικά με το πώς να κλείσουν τα γραφεία τους. Σίγουρα, δεν υπάρχει οδικός χάρτης ούτε για το πώς να τα επαναλειτουργήσουν.

Τα διαβατήρια εμβολίων δεν έχουν …απογειωθεί. Έχουν κατατεθεί αγωγές για την απαίτηση υποχρεωτικής πραγματοποίησης του εμβολίου. Και η παραλλαγή Δέλτα του COVID-19 έχει τους εργοδότες σε εγρήγορση και απειλεί τα σχέδια επαναλειτουργίας, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται στις ΗΠΑ, έχοντας ήδη πλήξει την Ευρώπη και την Ινδία.

Ένα μεγάλο εμπόδιο; Ο αριθμός των ανθρώπων που επιλέγουν να μην κάνουν το εμβόλιο. Ενώ η πλειονότητα των ΗΠΑ έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, πάνω από το 30% των ενηλίκων εξακολουθεί να μην το έχει κάνει, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC. Μια έρευνα σε 1.000 Αμερικανούς που διεξήχθη από την Society for Human Resource Management αποκαλύπτει ότι το 28% των εργαζομένων δήλωσαν ότι δεν θα έκαναν το εμβόλιο COVID-19 – ακόμη και αν αυτό τους κόστιζε τη δουλειά τους.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να αρνηθεί να εμβολιαστεί: λόγοι υγείας, ηλικία, θρησκεία ή πολιτικές πεποιθήσεις. Όμως, ο μεγάλος αριθμός των ανεμβολίαστων ατόμων στις ΗΠΑ εγκυμονεί κινδύνους για έκθεση στα γραφεία – και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής τρόπος για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι εταιρείες.

Οι εργοδότες ανυπομονούν να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στα γραφεία και στην εργασία τους. Σχεδόν οι μισοί από τους 1.500 ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε έρευνα της Digital.com δήλωσαν ότι τα περισσότερα από τα καθήκοντα εργασίας τους απαιτούν προσωπική παρουσία και το 40% από αυτούς δήλωσαν ότι θα απέλυαν τους υπαλλήλους που δεν θα επέστρεφαν στο γραφείο με πλήρη απασχόληση.

Ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες χειρίζονται το άνοιγμα της επιστροφής ποικίλλει ανάλογα με τον κλάδο ή το είδος της εργασίας. Οι εταιρείες που είχαν τη μεγάλη πλειοψηφία του προσωπικού τους να εργάζεται εξ αποστάσεως καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να έχουν ευκολότερο έργο απ’ ό,τι οι ταξιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης αλλά και ελέγχου, γεγονός που τους δίνει κίνητρο να υιοθετήσουν μια πιο σκληρή προσέγγιση.

Στη Wall Street, η κατάσταση ήταν ανάμεικτη. Η Goldman Sachs απαίτησε από τους υπαλλήλους της να αναφέρουν την κατάσταση εμβολιασμού τους. Η Bank of America, η BlackRock και η Morgan Stanley επιτρέπουν την επιστροφή στο γραφείο μόνο σε εμβολιασμένους υπαλλήλους.

«Από τις 12 Ιουλίου όλοι οι εργαζόμενοι, το έκτακτο προσωπικό, οι πελάτες και οι επισκέπτες θα πρέπει να βεβαιώνουν ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι για να έχουν πρόσβαση στα κτίρια της Morgan Stanley στη Νέα Υόρκη και το Westchester», ανέφερε ένα υπόμνημα του επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού της Morgan Stanley που περιήλθε στην κατοχή των Financial Times τον περασμένο μήνα.

Η Charles Schwab δεν έχει συγκεκριμένη πολιτική σχετικά με τα εμβόλια, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας.

Μέχρι στιγμής, τέτοιες εντολές για εμβολιασμούς από την εργασία είναι σχετικά σπάνιες. Μόνο το 10% των CEO του Fortune 500 δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να απαιτήσουν εμβολιασμούς, σύμφωνα με στοιχεία του Fortune, αν και το 31% εξακολουθεί να εξετάζει την πολιτική αυτή.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί εργαζόμενοι επιθυμούν οι εργοδότες τους να το απαιτήσουν. Περίπου το 45% των ενηλίκων στις ΗΠΑ λένε ότι οι χώροι εργασίας θα πρέπει να απαιτούν από τους εργαζομένους να προσκομίζουν αποδείξεις ότι έκαναν το εμβόλιο COVID-19 προκειμένου να επιστρέψουν στο γραφείο, σύμφωνα με έρευνα γνώμης του Fortune και της SurveyMonkey σε περισσότερους από 2.000 ενήλικες – 53% λένε ότι δεν θα πρέπει.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι εργοδότες διστάζουν να απαιτήσουν εμβολιασμούς. Πρώτον, ο φόβος μήνυσης – ιδιαίτερα μετά την κατάθεση αγωγής από 117 ανεμβολίαστους υπαλλήλους κατά του εργοδότη τους, του νοσοκομείου Houston Methodist Hospital, για την εντολή εμβολιασμού, αν και αυτή απορρίφθηκε στο δικαστήριο.

Και ακόμη και αν οι εταιρείες επιβάλλουν τον εμβολιασμό, υποχρεούνται να κάνουν διευκολύνσεις για όσους πάσχουν από ιατρικές παθήσεις ή για όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν για θρησκευτικούς λόγους, δήλωσε η Kimberly McNeil, σύμβουλος ανθρώπινου δυναμικού της Society for Human Resource Management, η οποία απαντά σε ερωτήσεις των μελών της οργάνωσης. Συν τοις άλλοις, ορισμένες εταιρείες ανησυχούν για την απώλεια εργαζομένων εν μέσω έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Προς το παρόν, πολλές εταιρείες και οργανισμοί στρέφονται σε μια προσέγγιση που βασίζεται σε κίνητρα για να ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να κάνουν το εμβόλιο – από μπλουζάκια μέχρι μπόνους και πληρωμένες άδειες. Εξάλλου, τα μπλουζάκια είναι πολύ φθηνότερα από μια αγωγή.