Η αναστάτωση των αγορών «παγώνει» την έκδοση νέου ομολόγου

Η αναστάτωση των αγορών «παγώνει» την έκδοση νέου ομολόγου
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η κατάσταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και η μουδιασμένη αντίδραση μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα φέρνουν πίσω τα σχέδια άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές.

Η αντίδραση των επενδυτών στις εξαγγελίες Τσίπρα για το πακέτο παροχών και η άσχημη εξέλιξη στην εμπορική διαμάχη των ΗΠΑ και την Κίνα φαίνεται πως αναβάλλουν για το αμέσως επόμενο διάστημα τη νέα έκδοση ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ.

Οι πιέσεις στους ελληνικούς τίτλους οι οποίες έστειλαν ξανά πάνω από το 3,5% το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου κατέστησαν αυτές τις μέρες απαγορευτική οποιαδήποτε προσπάθεια νέας άντλησης κεφαλαίων.

Παρότι το ΔΝΤ μέσω του εκπροσώπου του, Τζ.Ράις, επιβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα ξεκινήσει να αποπληρώνει πρόωρα τα «ακριβά» του δάνεια, ήρθε την Πέμπτη ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου να εκφράζει την πολύ έντονή αντίθεσή του τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Ο κ. Ντόλμαν χαρακτήρισε «βραχυπρόθεσμα δημοφιλή μέτρα» τις εξαγγελίες Τσίπρα, διαφωνώντας ιδιαίτερα με τις αποφάσεις να μην εφαρμοστεί η ψήφιση της μείωσης του αφορολογήτου. Ένα μέτρο το οποίο αποτέλεσε στην ουσία όρο του ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα, αν και τελικά το Ταμείο δεν έδωσε ποτέ το πράσινο φως για νέα χρηματοδότηση στην Ελλάδα.