Η Άνγκελα Μέρκελ πρόσωπο της χρονιάς για το 2015 από το AFP

Η Άνγκελα Μέρκελ πρόσωπο της χρονιάς για το 2015 από το AFP

Μέχρι το 2014, στην πρώτη θέση βρισκόταν ο Ρώσος Πρόεδρος, ο οποίος φέτος «εκτοπίστηκε» από τη Γερμανίδα Καγκελάριο.

Την Άνγκελα Μέρκελ ανακήρυξαν οι συντάκτες του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) πρόσωπο της χρονιάς για το 2015, εξαιτίας των χειρισμών της στο προσφυγικό ζήτημα αλλά και την ελληνική κρίση.

Ως γνωστόν η Μέρκελ επιλέχθηκε και από το TIME ως το πρόσωπο του 2015. Έκπληξη ωστόσο αποτελεί το γεγονός ότι στο top 10 της λίστας του AFP φιγουράρουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Μοιράζονται, συγκεκριμένα την 8η θέση, καθώς σύμφωνα με το AFP, «συμβολίζουν την αντίσταση στις πολιτικές της λιτότητας που ζητήθηκε να εφαρμόσει η Ελλάδα».

Στη 2η θέση της λίστας κατατάσσεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ το 2014 βρισκόταν στην κορυφή της λίστας, αλλά «εκθρονίστηκε» από την Μέρκελ.

Στην 3η θέση βρίσκεται ο Πάπας, ενώ στην 4η οι κάτοικοι του Παρισιού, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους μετά την φονική επίθεση στο Charlie Hebdo, ενώ στις 13 Νοεμβρίου δοκιμάστηκαν ξανά μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους.

Από τη λίστα δεν θα έλειπε ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι (5η θέση) , αλλά ούτε και ο Ντόναλντ Τράμπ (μια θέση πάνω από τους Τσίπρα – Βαρουφάκη).