Η ανησυχία Πούτιν για τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας – Το μήνυμα στην Αθήνα

Η ανησυχία Πούτιν για τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας – Το μήνυμα στην Αθήνα
epa10709021 Russian President Vladimir Putin delivers a televised address to the nation in Moscow, Russia, 24 June 2023. Putin said counter-terrorism measures were enforced in Moscow and other Russian regions. The speech came after private military company (PMC) Wagner Group’s chief Yevgeny Prigozhin said in a video on 24 June that his troops had occupied the building of the headquarters of the Southern Military District in Rostov-on-Don, demanding a meeting with Russia’s defense chiefs. Despite not openly mentioning the Wagner Group nor its leader during the speech, Putin described the event as a 'stab in the back' of Russia and its people. EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT Photo: AFP
«Ελπίζουμε ότι οι παραδοσιακοί δεσμοί του ελληνικού και ρωσικού λαού θα βοηθήσουν τελικά στην αναζωογόνηση της αμοιβαίας επωφελούς σχέσης μας».

Την ελπίδα οι ελληνορωσικές σχέσεις να αναγεννηθούν εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη συνάντησή του με την νέα Πρέσβη της Ελλάδας στη Ρωσία, Αικατερίνη Ξαγοράρη.

Η συνάντηση των δύο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσημης τελετή υποδοχής των νέων Πρέσβεων στο Κρεμλίνο.

Όπως μεταδίδει το TASS, ο Πούτιν δήλωσε απευθυνόμενος στην Ελληνίδα πρέσβη: «Δεν είναι δυνατόν να μην ανησυχούμε για τη σημερινή κατάσταση των διμερών μας σχέσεων. Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι οι παραδοσιακοί δεσμοί πνευματικής εγγύτητας, αμοιβαίας συμπάθειας και σεβασμού του ελληνικού και ρωσικού λαού θα βοηθήσουν τελικά στην αναζωογόνηση της αμοιβαίας επωφελούς σχέσης μεταξύ των χωρών μας».

Στον «πάγο» οι σχέσεις των δύο χωρών

Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις των δύο χωρών, ιδίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, βρίσκονται στον «πάγο».

Για τη μεν Ρωσία, η Ελλάδα αποτελεί ενεργούμενο των Αμερικανών -και μάλιστα ακόμη και οι απελάσεις διπλωματών ήταν στοχευμένες, με παρέμβαση των ΗΠΑ, για να αποκλείσουν έμπειρα στελέχη που υποτίθεται ότι προωθούσαν την ελληνορωσική συνεργασία.

Από την άλλη, για την Ελλάδα, οι αναλογίες σε συμπεριφορά και πρακτικές ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία είναι ανησυχητικές, ενώ πριν τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο ακόμη και για τυχόν απόπειρα παρέμβασης στα εσωτερικά δρώμενα.

Σε συνέντευξή του προηγούμενο διάστημα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μασλόφ, είχε δηλώσει ότι οι διμερείς σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας καταστρέφονται από την πολιτική της Αθήνας.

«Από τα τέλη Φεβρουαρίου, οι διμερείς μας σχέσεις έχουν καταστραφεί εντελώς, δεν υπάρχουν πια, δεν υπάρχουν συνεργασία, επαφές, με μια λέξη, εξελίξεις, όλη η πλούσια σειρά διμερών σχέσεων που έχουν συσσωρευτεί εδώ και πολλές δεκαετίες, κυριολεκτικά έχει ακυρωθεί σε λίγες μέρες» είχε πει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα είναι από καιρό προσανατολισμένη στη Δύση. «Η πορεία αλληλεγγύης με την κοινή δυτική γραμμή έχει επιλεγεί εδώ και καιρό. Άλλωστε η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ με ιστορικό από το 1952, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επίσης με ιστορικό. Η Ελλάδα είχε πάντα προσανατολισμό προς τον δυτικό κόσμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: news247