Η απάντηση στις φωνές για το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος

Η απάντηση στις φωνές για το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος

Το ψηφοδέλτιο σχεδιάστηκε με βάση την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, λέει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Διευκρινίσεις για το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος δίνει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετά από αρνητική κριτική που ασκεί μερίδα ειδησεογραφικών sites.

Τα τελευταία κάνουν λόγο για «ψηφοδέλτιο – παγίδα», καθώς όπως αναφέρουν, οι επιλογές του ΝΑΙ και του ΟΧΙ θα βρίσκονται σε ένα ψηφοδέλτιο και ξεχωριστό θα είναι μόνο το Λευκό, καθώς και ότι το «ΟΧΙ», θα βρίσκεται πάνω δεξιά εν είδει πρώτης επιλογής, ενώ το «ΝΑΙ» θα βρίσκεται κάτω δεξιά.

Το υπουργείο απαντά ότι το ψηφοδέλτιο σχεδιάστηκε με βάση την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία αποτελεί και βάση της Βουλής. Υπενθυμίζει ότι στο Προεδρικό Διάταγμα για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, στο οποίο αναφέρεται η πρόταση επί της οποίας θα αποφανθεί ο λαός, η απάντηση ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ προηγείται από την απάντηση ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ.

Σχετικά με την ύπαρξη ενός ψηφοδελτίου, το υπουργείο διευκρινίζει ότι η μορφή και το περιεχόμενό του, καθορίζονται από τον εφαρμοστικό του Συντάγματος νόμο 4023/2011. Σύμφωνα με το άρθρο 13: 1. Το εκλογικό σώμα εκφράζει την προτίμησή του σε έντυπο ψηφοδέλτιο με τη χρήση των όρων ΝΑΙ και ΟΧΙ, ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο καθορίζει η Ολομέλεια της Βουλής στην απόφασή της για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. 2. Στους ψηφοφόρους μαζί με το έντυπο χορηγείται και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Το άρθρο 15 του ίδιου νόμου αναφέρει ότι στο ψηφοδέλτιο αναγράφεται με κεφαλαία μαύρα γράμματα το ερώτημα ή τα ερωτήματα, και παραπλεύρως αναγράφονται οι απαντήσεις που έχει στη διάθεσή του ο ψηφοφόρος.