Η απάντηση της Λαγκάρντ για την Ελλάδα: Λέμε την αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι

Η απάντηση της Λαγκάρντ για την Ελλάδα: Λέμε την αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι
epa05575016 A handout image released by the International Monetary Fund (IMF) shows IMF Managing Director Christine Lagarde speaking to the Governors from 189 countries during the Plenary session at the IMF/World Bank Annual Meetings in Washington, DC, USA, 07 October 2016. The 2016 Annual meetings of the International Monetary Fund and World Bank Group take place between 07 and 09 October EPA/STEPHEN JAFFE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η επικεφαλής του ΔΝΤ απαντά στις κριτικές για το ελληνικό πρόγραμμα. Τι αναφέρει σε νέα ανάρτηση το Ταμείο για την έκθεσή του.

Απάντηση στις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με την αξιοπιστία των στοιχείων του ΔΝΤ για την Ελλάδα, επιχείρησε να δώσει η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε εκδήλωση του Atlantic Council, «το ΔΝΤ προσπάθησε να είναι αδίστακτος κήρυκας της αλήθειας», δείχνοντας ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάνει βήμα πίσω για όλα όσα λέει η πρόσφατη έκθεση του Ταμείου για την ελληνική οικονομία.

Η αντίδραση αυτή ήρθε να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά τη μεγάλη διάσταση της Ουάσινγκτον με τις Βρυξέλλες, ενώ η Λαγκάρντ άφησε αιχμές για τις ελληνικές αρχές αναφέροντας ότι η Αθήνα έχει πολλή δουλειά να κάνει στο μέτωπο των στατιστικών μεγεθών, καθώς συχνά προχωρά σε σημαντικές αναθεωρήσεις. Διευκρίνισε ωστόσο πως οι διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν έχουν να κάνουν με θέματα διαφάνειας.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε τις απαιτήσεις του Ταμείου για τη μείωση συντάξεων και αφορολόγητου. “Η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει της φορολογική βάση στο φόρο εισοδήματος για να επιτρέψει μια πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών” ανέφερε ειδικότερα η κ. Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι “πολλοί λίγοι άνθρωπου σηκώνουν σήμερα το βάρος της φορολογίας”.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υποστήριξε πως απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του και να επιτρέψει μια πιο στοχευμένη προστασία εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι.

Επίσης, η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων και ανέφερε: Αναγνωρίσαμε πως κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει. Άλλες μεταρρυθμίσεις όμως δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί Και πρέπει να γίνουν για να απελευθερώσουν τη δυναμική της οικονομίας. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως αναγκαίες».

Για την αντίδραση των ελληνικών αρχών στο περιεχόμενο των εκθέσεων του ΔΝΤ, είπε πως από την πλευρά του Ταμείου έγινε προσπάθεια οι εκθέσεις να αποτυπώνουν με ειλικρίνεια το πού βρίσκεται η ελληνική οικονομία και το τι πρόοδος έχει συντελεστεί. «Στις ελληνικές αρχές δεν άρεσαν κάποια από τα πράγματα που είπαμε», σημείωσε η επικεφαλής του Ταμείου.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδος, σύμφωνα με τον ίδιο ιστότοπο, ανέφερε πως η έλλειψη δημοσιονομικής διαφάνειας ήταν ένα από τα θέματα που οδήγησαν στην ελληνική κρίση το 2010. «Το ελληνικό έλλειμμα αναθεωρήθηκε από το 6% στο 13% και υψηλότερα και τα στοιχεία της χώρας διαρκώς αναθεωρούνταν από την Eurostat», είπε και προσέθεσε με νόημα πως δεν γνωρίζει το εάν «η δουλειά στο σκέλος της στατιστικής διαφάνειας έχει ολοκληρωθεί».

Διαβάστε ακόμη: Στο δρόμο της εξόδου το ΔΝΤ;

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την Ελλάδα

Με νέα του ανάρτηση μετά τις αντιδράσεις από την Ευρώπη, το ΔΝΤ επιχείρησε να απαντήσει για τις προθέσεις του σχετικά με την Ελλάδα με πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις.

Σε αυτές το Ταμείο επαναλαμβάνει το ζήτημα για συντάξεις και αφορολόγητο, και στη συνέχεια υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλη λιτότητα. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, «η Ελλάδα δεν χρειάζεται, αυτή τη στιγμή περισσότερη λιτότητα. Η χώρα, εφόσον εφαρμόσει τις εν εξελίξει μεταρρυθμίσεις, μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ σε μέσο-μακροπρόθεσμο διάστημα. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να επιτύχει υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα».

Συνεχίζοντας το συλλογισμό του, το ΔΝΤ αναφέρει: «Όμως εάν η Ελλάδα αποφασίσει ότι επιθυμεί την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος άνω του 1,5% του ΑΕΠ, τότε θα πρέπει να αποδείξει με αξιόπιστο τρόπο ότι μπορεί να τα καταφέρει αυτόν τον υψηλότερο στόχο. Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστούν επιπλέον δομικές μεταρρυθμίσεις. Όμως αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν αφού πρώτα η ανάκαμψη έχει αποκτήσει γερές βάσεις».

Το Ταμείο επαναλαμβάνει την ανάγκη για πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά την πάγια θέση του ότι το χρέος δεν πρόκειται να καταστεί βιώσιμο ακόμη και εάν η χώρα εφαρμόσει κατά γράμμα όλα αυτά στα οποία έχει δεσμευθεί.

Τέλος στο ερώτημα ποιος είναι ο καλύτερος συνδυασμός προκειμένου η Ελλάδα να εξέλθει της κρίσης και φυσικά των μνημονίων, το ΔΝΤ απαντά: «Πρόκειται για μία προσέγγιση που διαθέτει δύο πυλώνες: εφαρμογή φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων από τις ελληνικές αρχές και ενός φιλόδοξου προγράμματος αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας».

Διαβάστε ακόμη: Ώρα μηδέν για τη διαπραγμάτευση: Οι παρασκηνιακές ζυμώσεις και η ελληνική αντιπρόταση