Η «καυτή» ατζέντα Μοσκοβισί: Όλα κρίνονται σε 13 μέρες

Η «καυτή» ατζέντα Μοσκοβισί: Όλα κρίνονται σε 13 μέρες

Τα ανοιχτά μέτωπα στη διαπραγμάτευση και τι φέρνει μαζί του στην Αθήνα ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Στα δύο εικοσιτετράωρα που θα παραμείνει στην Αθήνα ο Πιερ Μοσκοβισί, θα ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να τρέξει πιο γρήγορα κρούοντας παράλληλα και τον κώδωνα του κινδύνου, ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Ο χαρακτηριζόμενος από κυβερνητικές πηγές ως “διαλλακτικός” επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων θα μεταφέρει το μήνυμα των “σκληρών” της Ευρωζώνης, αν και από την κυβέρνηση επιχειρείται να δοθεί το μήνυμα και της πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Όμως, τα μεγάλα ζητήματα είναι ακόμη ανοιχτά και η Αθήνα παλεύει με το χρόνο, ο οποίος σταματά στις 15 Νοεμβρίου.

Οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι εάν μέχρι τότε δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δεν πρόκειται να δοθούν τα χρήματα από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, παρά το γεγονός ότι τα πρώτα 10 δισ. ευρώ έχουν ήδη κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό για αυτό το σκοπό.

Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα έχει εκτροχιαστεί πλήρως, αφού όλα τα μεγάλα ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Ισοδύναμα για να αντικατασταθεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν έχουν ακόμη βρεθεί, κατά συνέπεια, η λίστα με τα 48 προαπαιτούμενα παραμένει ανοιχτή και τα 2 δισ. ευρώ δεν μπορούν ακόμη να εκταμιευθούν.

Ανοιχτή παραμένει και η δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων, που δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί, όμως θα περιλαμβάνουν σίγουρα τις καυτές πατάτες του ασφαλιστικού και των κόκκινων δανείων, ενώ δεν έχει “ξεκλειδώσει” ούτε η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα για να ξεκινήσει η αξιολόγηση, η οποία θα έπρεπε κανονικά να κλείσει στα μέσα του μήνα.

Η προσπάθεια Ντράγκι, να αποδεσμευτεί η καταβολή της βοήθειας για τις τράπεζες πριν την αξιολόγηση προσκρούει ακόμη στις αντιδράσεις του Βερολίνου, οι οποίες εκφράστηκαν πριν από λίγο και από τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ξεκαθάρισε πως τα 10 δισ. ευρώ που παραμένουν στον ειδικό λογαριασμό του ESM θα είναι διαθέσιμα μόνο όταν τελειώσει η αξιολόγηση.

Το πρώτο ορόσημο πλέον είναι το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου. Ανάλογα με την πορεία των προαπαιτούμενων, θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να εκταμιευθούν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων και υπουργών Οικονομικών θα δώσουν το στίγμα της επόμενης ημέρας.