Η απειλή της Κίνας να απαγορέψει τα κρυπτονομίσματα παίρνει σάρκα και οστά

AFP

Η κορυφαία υπηρεσία οικονομικού σχεδιασμού της Κίνας ζήτησε από τους τοπικούς αξιωματούχους να διερευνήσουν την οποιαδήποτε «περίεργη» χρήση ενέργειας, να ζητήσουν την αποπληρωμή δανείων και να εξαλείψουν την προνομιακή φορολογική μεταχείριση για να επιταχύνουν το κλείσιμο των επιχειρήσεων εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν λάβει μέτρα εδώ και μήνες για την πάταξη των κρυπτονομισμάτων, με ανάμικτα αποτελέσματα. Την Παρασκευή, προσπάθησαν να εξαλείψουν κάθε αμφιβολία σχετικά με τις προθέσεις τους.

Σε δηλώσεις τους, που ήταν οι πιο ακραίες και ξεκάθαρες μέχρι στιγμής, οι αρχές στις 24 Σεπτεμβρίου ανέφεραν ότι οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα στην Κίνα απαγορεύονται και ότι θα ξεριζώσουν την εξόρυξη ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Σχεδόν αμέσως, το δημοφιλές υπεράκτιο ανταλλακτήριο Huobi σταμάτησε να επιτρέπει σε νέους χρήστες να εγγράφονται με αριθμό τηλεφώνου στην ηπειρωτική Κίνα και σε δήλωσή του την Κυριακή ανέφερε ότι θα «αποσύρει σταδιακά τους υπάρχοντες λογαριασμούς χρηστών στην ηπειρωτική Κίνα» έως τις 31 Δεκεμβρίου.

«Αν και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η Κίνα έχει ‘απαγορεύσει’ τα κρυπτονομίσματα πολλές φορές στο παρελθόν, αυτή τη φορά δεν υπάρχει καμία ασάφεια», έγραψε στο Twitter ο Henri Arslanian, εταίρος της PwC και επικεφαλής της μελέτης κρυπτονομισμάτων. «Οι συναλλαγές και οι υπηρεσίες κάθε είδους με κρυπτονομίσματα απαγορεύονται στην Κίνα. Δεν υπάρχει περιθώριο για συζήτηση. Καμία γκρίζα ζώνη».

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας εξέδωσε την ανακοίνωση της Παρασκευής από κοινού με άλλα εννέα θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου δικαστηρίου, της αστυνομίας και των εποπτικών αρχών του Διαδικτύου και των αξιογράφων, ένα μήνυμα ότι η επιβολή μπορεί να προκύψει από παντού. Έκλεισε επίσης το μακροχρόνιο παραθυράκι που επέτρεπε στους πολίτες να διατηρούν λογαριασμούς σε υπεράκτια ανταλλακτήρια όπως το Huobi και απαγόρευσε στις πλατφόρμες να προσλαμβάνουν τοπικά άτομα για ρόλους όπως το μάρκετινγκ, η τεχνολογία και οι πληρωμές, περιορίζοντας τη δυνατότητά τους να εξυπηρετούν Κινέζους πελάτες.

Οι ρυθμιστικές αρχές διευκρίνισαν επίσης ότι το stablecoin Tether, μαζί με το Bitcoin, το Ether και άλλα κρυπτονομίσματα, δεν είναι νόμισμα fiat. Πρόκειται για μια νέα αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζουν τα stablecoins στις συναλλαγές crypto-to-crypto και ένα σημάδι ότι οι ρυθμιστικές αρχές ενδιαφέρονται για αυτή τη δραστηριότητα, ακόμη και αν αυτή μπορεί να μην επηρεάζει άμεσα το γιουάν.

Το Bitcoin υποχώρησε έως και 8,9% την Παρασκευή στα περίπου 40.700 δολάρια, αλλά ανέκαμψε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Διαπραγματευόταν πάνω από τα 43.000 δολάρια το πρωί της Δευτέρας στο Χονγκ Κονγκ. Ορισμένοι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων σημείωσαν ότι προηγούμενες προσπάθειες απαγόρευσης των κρυπτονομισμάτων συχνά προηγήθηκαν της ανόδου του Bitcoin.

Η κορυφαία υπηρεσία οικονομικού σχεδιασμού της Κίνας ζήτησε από τους τοπικούς αξιωματούχους να διερευνήσουν την οποιαδήποτε «περίεργη» χρήση ενέργειας, να ζητήσουν την αποπληρωμή δανείων και να εξαλείψουν την προνομιακή φορολογική μεταχείριση για να επιταχύνουν το κλείσιμο των επιχειρήσεων εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

Πολλοί miners έχουν ήδη μετακινηθεί από την Κίνα, η οποία τον Απρίλιο είχε μερίδιο 46% του παγκόσμιου ρυθμού hash, ενός μέτρου της υπολογιστικής ισχύος που χρησιμοποιείται στην εξόρυξη και την επεξεργασία κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με τον δείκτη κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του Cambridge Bitcoin.