Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποτυπωμένη μέσα από φωτογραφίες

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα σελίδα για τη Μεγάλη Βρετανία, με τις εκδηλώσεις να αντικατοπτρίζουν τον ενθουσιασμό και τον φόβο των Βρετανών.

Νέα σελίδα γυρνά η Μεγάλη Βρετανία ύστερα από τέσσερις δεκαετίες στην αγκαλιά της ευρωπαϊκής οικογένειας. Μάλιστα, η αποχώρησή της επισφραγίστηκε και από την υποστολή της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρεσβεία της στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες προτού αποχωρήσει και επισήμως η χώρα από το μπλοκ.

Από ένα παράθυρο στον πρώτο όροφο, ένας άνδρας τράβηξε και κατέβασε το επίσημο σύμβολο της ΕΕ, την μπλε σημαία με τα 12 αστέρια, αφήνοντας μόνο τη βρετανική να κυματίζει στον ιστό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έτσι, από τα μεσάνυχτα, ώρα Βρυξελλών, για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη το Ηνωμένο Βασίλειο θα θεωρείται πλέον τρίτη χώρα και, φυσικά, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία θα γίνει ξένη διπλωματική αποστολή. Επίσης,  η πινακίδα έξω από το κτίριο θα αντικατασταθεί ώστε να γράφει πλέον «Αποστολή του ΗΒ στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στο μεταξύ, οι εκδηλώσεις των Βρετανών, που ξύπνησαν στις 31 Ιανουαρίου ως πολίτες της ΕΕ, αντικατοπτρίζουν τον ενθουσιασμό των υποστηρικτών του Brexit, αλλά και τον φόβο όσων ήθελαν να παραμείνουν στην Ένωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περίπου 200-300 υποστηρικτές της ΕΕ βρέθηκαν αντιμέτωποι με αποδοκιμασίες οπαδών του Brexit, καθώς πραγματοποίησαν πορεία από την Ντάουνινγκ Στριτ στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Λονδίνο. Αστυνομικοί παρατάχθηκαν για να κρατήσουν σε απόσταση τις δύο ομάδες.

Ένας υποστηρικτής του Brexit έκαψε σήμερα μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίπλα στην Ντάουνινγκ Στριτ, στην καρδιά του Λονδίνου, την ώρα που άλλοι αποδοκίμαζαν διαδηλωτές υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ώρες προτού η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ.

EE: Οργανωνόμαστε για τη δεύτερη φάση των εμπορικών διαπραγματεύσεων

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «προετοιμάζεται για τη δεύτερη φάση των εμπορικών διαπραγματεύσεων» και θα υπερασπιστεί πρωταρχικά τα συμφέροντά της, δήλωσε από το Βερολίνο ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν.

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου «είναι γεγονός, τώρα κοιτάζουμε προς τα εμπρός», εκτίμησε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Ψηφιακής Πολιτικής, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ.

«Η Ευρώπη οργανώνεται για τη δεύτερη φάση των εμπορικών διαπραγματεύσεων» με το Λονδίνο, συνέχισε ο Γάλλος πρώην υπουργός, προσθέτοντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία οι δύο πλευρές θα ακολουθήσουν τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Σύμφωνα με τον Μπρετόν, «αν οι Βρετανοί θέλουν να μπορούν να επωφεληθούν για ακόμη μία φορά από την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά, αυτό θα γίνει προφανώς υπό όρους οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θα ζημιώνουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα