Η αποτυχημένη προσπάθεια της Uber να «γοητεύσει» τις αρχές

Η αποτυχημένη προσπάθεια της Uber να «γοητεύσει» τις αρχές
Photo:

Γιατί τα ευρωπαϊκά δικαστήρια και οι εθνικές αρχές δεν πείθονται από τις υποσχέσεις της αμερικανικής εταιρείας;

Η τελευταία εβδομάδα υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολη για την Uber.

Τα άσχημα νέα ξεκίνησαν τη Δευτέρα, από τη Γαλλία. Ελεγκτές, με εντολή του εισαγγελέα του Παρισιού, εισέβαλαν στα γραφεία της Uber στο πλαίσιο έρευνας για παραβίαση της απόφασης απαγόρευσης της αμφιλεγόμενη υπηρεσία UberPop.

Την Τρίτη, τα προβλήματα συνεχίστηκαν στη Νότιο Κορέα, με τις αρχές της χώρας να συλλαμβάνουν 30 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της Uber στη χώρα, για παράνομες υπηρεσίες μεταφορών επιβατών.

Και το «κακό» ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, με τα δικαστήρια στη Γερμανία να απαγορεύουν, για άλλη μια φορά, την υπηρεσία UberPop και να επιβάλουν πρόστιμο 250.000 ευρώ για κάθε παραβίαση της προηγούμενης εντολής τους.

Ειδικά στην Ευρώπη, τα προβλήματα της εταιρείας δείχνουν πως οι προσπάθειές της να «γοητεύσει» τις επίσημες αρχές για τη χρησιμότητα των υπηρεσιών της, δεν πάνε και τόσο καλά. Τον Ιανουάριο, ο CEO της Uber, Travis Kalanick, προσπάθησε να κερδίσει τη συμπάθεια των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας πως οι υπηρεσίες της  αμερικανικής εταιρείας θα μπορούσαν να προσφέρουν 50.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Όπως ανέφερε, πολλές υπηρεσίες ταξί στα ευρωπαϊκά κράτη λειτουργούν «εκτός δικτύου» και η εταιρεία του θα μπορούσε να συμβάλει στην καλύτερη οργάνωση, ενισχύοντας τα φορολογικά έσοδα των κρατών.

Κι ενώ ορισμένοι τοπικοί παράγοντες έδειξαν να πείθονται, οι υποσχέσεις του Kalanick δεν βρήκαν την συγκατάθεση των δικαστών και των εθνικών κυβερνήσεων που είδαν τους εξαγριωμένους οδηγούς ταξί να ξεσηκώνονται.

Η απόφαση του εισαγγελέα του Παρισιού για την έρευνα στα γραφεία της Uber τη Δευτέρα υπήρξε αποτέλεσμα της απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας να μπλοκάρει τις υπηρεσίες της Uber στη χώρα, τον περασμένο Δεκέμβριο. Η Uber περιφρόνησε την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως δεν συνοδευόταν με απόφαση δικαστηρίου. Στους περίπου 250 οδηγοί που χρησιμοποιούσαν το UberPro στη χώρα επιβλήθηκε πρόστιμο, καθώς δε συμμορφώθηκαν με την επίσημη πολιτική του κράτους.

Στη Γερμανία οι αποφάσεις για το UberPro ακολούθησαν ύστερα από μια μακροχρόνια δικαστική διαδικασία και πολλές τοπικές απαγορεύσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας, όπως το Αμβούργο. Το Περιφερειακό Δικαστήριο της Φρανκφούρτης υπέβαλε, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, μια πανεθνική απαγόρευση των υπηρεσιών της Uber μετά από καταγγελίες του επαγγελματικού σωματείου οδηγών ταξί της Γερμανίας.

Όπως και στη Γαλλία (αλλά και στην Νότιο Κορέα), οι καταγγελίες είχαν να κάνουν με ελλείψεις γύρω από την κατάλληλη άδεια οδήγησης και την ασφάλιση των οδηγών της Uber.

Η αλήθεια είναι πως η Uber περιφρονεί, πράγματι, πολλές φορές τους κανόνες. Η πολιτική της εταιρείας είναι ιδιαίτερα επιθετική, κυρίως για να αντιμετωπίσει όσο γίνεται πιο άμεσα τους αντιπάλους της, όπως την Lyft. Και το μοντέλο αποδίδει! Παρά τα συνεχή πρόστιμα, η Uber συνεχίζει να αψηφά κάθε απαγόρευση, με εξαίρεση μια σύντομη διακοπή της λειτουργίας της στο Νέο Δελχί μεταξύ του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου.

Σε αντίθεση με τους οδηγούς της Uber, οι παραδοσιακοί οδηγοί ταξί πρέπει να καταβάλουν υψηλά αντίτιμα για άδειες και ασφαλιστικές εισφορές για να αποκτήσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να δουλεύουν. Ωστόσο, η ανάπτυξη της τεχνολογίας οδηγεί σταδιακά στην κυριαρχία των καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων, όπως αυτό της Uber – αν και πρέπει να σημειωθεί πως όπου οι νέες υπηρεσίες αναπτύχθηκαν παράλληλα με εφαρμογές για τα παραδοσιακά ταξί, όπως το taxi.eu, προκάλεσαν μικρότερες αντιδράσεις.

Το σίγουρο είναι πως προκειμένου να αγκαλιάσουν τις νέες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, θα πρέπει να αναπτυχθούν νέοι, ισότιμοι όροι ανταγωνισμού, που θα συνδυάζουν τα καλύτερα στοιχεία από το παρελθόν και το παρόν.