Το app store αφαιρεί δημοφιλείς θρησκευτικές εφαρμογές στην Κίνα

Το app store αφαιρεί δημοφιλείς θρησκευτικές εφαρμογές στην Κίνα
App Store icon displayed on a phone screen is seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on July 18, 2021. (Photo Ilustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Της Felicia Hou

Μόλις μια μέρα αφότου η Microsoft ανακοίνωσε την κατάργηση του LinkedIn στην Κίνα, η Apple αφαίρεσε δύο δημοφιλείς εφαρμογές του Κορανίου και της Βίβλου από το App Store της περιοχής.

Μία από τις πληγείσες εφαρμογές, το Quran Majeed, είχε σχεδόν ένα εκατομμύριο χρήστες στην Κίνα και περίπου 35 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Σύμφωνα με μια δήλωση της δημιουργού της εφαρμογής, PDMS, η οποία δόθηκε αρχικά στο BBC, η εφαρμογή αφαιρέθηκε από την Apple «επειδή περιλαμβάνει παράνομο περιεχόμενο». Το BBC αργότερα αναθεώρησε αυτή τη δήλωση αναφέροντας, επικαλούμενο την PDMS, ότι η εφαρμογή «περιλαμβάνει περιεχόμενο που απαιτεί πρόσθετη τεκμηρίωση από τις κινεζικές αρχές». 

Η εφαρμογή της Βίβλου της Olive Tree καταργήθηκε επίσης αυτήν την εβδομάδα με την εταιρεία να ισχυρίζεται ότι αποσύρθηκε από την Apple. (Η Apple δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Fortune για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αφαιρέσεις των δύο εφαρμογών.)

Η κινεζική αγορά αποτελεί σημαντικό μέρος των πωλήσεων της Apple και η εταιρεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους κατασκευαστές της χώρας για την παραγωγή των προϊόντων της. Κάποιοι λένε ότι εξαιτίας αυτής της σχέσης ο τεχνολογικός κολοσσός δυσκολεύεται να απορρίψει τα αιτήματα της κυβέρνησης.

«Πρέπει να κάνουν το σωστό και στη συνέχεια να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε αντίδραση έχει η κινεζική κυβέρνηση», δήλωσε στο BBC ο Benjamin Ismail, διευθυντής έργου της Apple Censorship, ο οποίος εντόπισε για πρώτη φορά την αφαίρεση των εφαρμογών.

Στο πλαίσιο της εταιρικής πολιτικής της, η Apple συμμορφώνεται με την κινεζική λογοκρισία. Η εταιρεία καταργεί τακτικά εφαρμογές, συμμορφώνεται με τους τοπικούς νόμους και ελέγχει ευαίσθητα θέματα, όπως σχετικά με την πλατεία Τιενανμέν και την ανεξαρτησία για το Θιβέτ και την Ταϊβάν.

Ενώ το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα αναγνωρίζει το Ισλάμ ως επίσημη θρησκεία, η κινεζική κυβέρνηση έχει δεχθεί πυρά για μεγάλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του τουρκικού μουσουλμανικού πληθυσμού. Τον Φεβρουάριο, κατάργησε την εφαρμογή πολιτικής συζήτησης Clubhouse, όπου μέλη της μειονότητας των Ουιγούρων της Κίνας και της πλειοψηφίας των Χαν συζητούσαν συχνά θέματα όπως τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και η δημοκρατία.

Παρά τις αντιπαραθέσεις αυτές, φαίνεται ότι η Apple θα συνεχίσει να συμμορφώνεται με τα αιτήματα της κινεζικής κυβέρνησης. Η Πολιτική Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της αναφέρει: «Απαιτείται να συμμορφωνόμαστε με τους τοπικούς νόμους και μερικές φορές υπάρχουν περίπλοκα ζητήματα για τα οποία μπορεί να διαφωνούμε με τις κυβερνήσεις».