Η Apple μπλόκαρε την εφαρμογή του Facebook που παρακολουθούσε τους χρήστες του

Η Apple μπλόκαρε την εφαρμογή του Facebook που παρακολουθούσε τους χρήστες του
epa06908835 FILE - A close-up image showing the Facebook app on an iPhone in Kaarst, Germany, 08 November 2017 (reissued 25 July 2018). Facebook has been given a license to setup an office in China. China has blocked Facebook within the country since 2009. EPA/SASCHA STEINBACH

Η κατασκευάστρια των iPhones δεν περίμενε καν από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης να πάρει αυτήν την πρωτοβουλία.

 

Μια μέρα μετά τις αποκαλύψεις της ιστοσελίδας TechCrunch για το λογισμικό παρακολούθησης χρηστών έναντι αμοιβής από το Facebook, η Apple αποφάσισε να μπλοκάρει την εφαρμογή Research VPN πριν καν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης αποφασίσει να την κατεβάσει από μόνο του.

Η εφαρμογή αυτή ζητούσε από τους χρήστες να παραδώσουν έναντι αμοιβής 20 δολαρίων το μήνα όλα τα δεδομένα περιήγησης στο διαδίκτυο και τις εφαρμογές.

Όπως ανέφερε η Apple στο TechCrunch, ήδη από την Τρίτη αφαιρέθηκε από το Facebook η έγκριση χρήσης και διάθεσης του Research VPN στο ηλεκτρονικό της κατάστημα.

Σύμφωνα με το αρχικό δημοσίευμα, το Facebook παραβίαζε με αυτήν την επιλογή την πολιτική ασφαλείας της Apple που αφορά τη διάθεση δεδομένων χρηστών μόνο εντός της εκάστοτε εταιρείας πίσω από μια εφαρμογή, και όχι τον διαμοιρασμό τους σε τρίτες εταιρείες – πελάτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το TechCrunch, το Facebook χρησιμοποιούσε στο παρασκήνιο το πρόγραμμα Research σε Android και iOS από το 2016, και μέχρι πρόσφατα ήταν πιο γνωστό με την ονομασία Project Atlas. Στο στόχαστρό του ήταν χρήστες ηλικίας 13-35 ετών, με το 5% αυτών να είναι έφηβοι. Ο πιο δημοφιλής τρόπος προσέγγισής τους ήταν μέσω διαφημίσεων σε Snapchat και Instagram.