Η Apple δεσμεύτηκε να πληρώσει 25 δισ. δολάρια αλλά οι χρήστες iPhone με προβληματικές μπαταρίες δεν θα τα πάρουν εύκολα

Η Apple δεσμεύτηκε να πληρώσει 25 δισ. δολάρια αλλά οι χρήστες iPhone με προβληματικές μπαταρίες δεν θα τα πάρουν εύκολα
epa06243873 (FILE) - The company's logo at an Apple Store in Washington, DC, USA, 27 January 2015 (reissued 04 October 2017). The European Commission on 04 October 2017 announced it has decided to refer Ireland to the European Court of Justice for failing to recover illegal state aid worth up to 13 billion euros from Apple, as required by a Commission decision. The Commission decision of 30 August 2016 concluded that Ireland's tax benefits to Apple were illegal under EU State aid rules. Writing in background reads: 'State Grants: Ireland-Apple.' EPA/SHAWN THEW *** Local Caption *** 52991391 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ιστότοπος και η διαδικασία ενημέρωσης των πελατών σχετικά με τη διευθέτηση για το iPhone είναι περίεργη και αναποτελεσματική.

του Jeff John Roberts

Η Apple είναι παγκόσμιος ηγέτης τόσο στον σχεδιασμό όσο και στις ψηφιακές πληρωμές, αλλά αυτό μάλλον δεν θα το συμπεραίνατς από τον πρόχειρο ιστότοπο όπου εκατομμύρια χρήστες iPhone στις ΗΠΑ πρέπει να πάνε για να ζητήσουν αποζημίωση λόγω ελαττωματικής μπαταρίας.

Ο ιστότοπος και η διαδικασία ενημέρωσης των πελατών σχετικά με τη διευθέτηση για το iPhone είναι περίεργη και αναποτελεσματική – εν ολίγοις, δεν παραπέμπει σε …Apple. Η κατάσταση απογοητεύει πολλούς ιδιοκτήτες iPhone και θα μπορούσε επίσης να φέρει νέο έλεγχο μιας διαδικασίας ομαδικής αγωγής που οι επικριτές λένε ότι εξαπατά τους καταναλωτές.

Η εν λόγω ομαδική αγωγή αφορά αυτό που ο τύπος έχει ονομάσει «μπαταρία-gate». Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι η Apple χειραγωγούσε το λογισμικό της με τρόπους που έκαναν τη μπαταρία ορισμένων iPhone να τελειώνει ή έκαναν το τηλέφωνο πιο αργό, ωθώντας ορισμένους χρήστες να επιθυμούν να αγοράσουν μια νέα συσκευή.

Μετά από ένα κύμα αγωγών, η Apple συμφώνησε να διευθετήσει το ζήτημα νωρίτερα φέτος. Ο προτεινόμενος διακανονισμός απαιτεί από την Apple να αποζημιώσει όσους αγόρασαν iPhone 6 ή 7 ή παρόμοιες συσκευές από εκείνη την εποχή.

Το έγγραφο αναφέρει ότι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις «θα λάβουν είκοσι πέντε δολάρια ΗΠΑ για κάθε iPhone που κατέχουν», αλλά σημειώνει ότι το πραγματικό ποσό θα μπορούσε να είναι λιγότερο ή περισσότερο με βάση τον αριθμό των ατόμων που θα εγείρουν αξιώσεις. Η συμφωνία αναφέρει ότι η Apple θα πληρώσει στους καταναλωτές από 310 έως 500 εκατομμύρια δολάρια.

Οι οικονομικοί όροι είναι απλοί αλλά, για τους καταναλωτές που θέλουν να πάρουν τα λεφτά τους η διαδικασία μόνο απλή δεν είναι. Έκανα μια έρευνα γνώμης των συναδέλφων μου που κατέχουν iPhone και οι περισσότεροι δεν είχαν καν δει το email που ανακοίνωνε τη διευθέτηση – πιθανότατα επειδή πήγε σε φακέλους spam.

Και η εύρεση του email ήταν μόνο η αρχή. Όσοι το βρίσκουν κατευθύνονται σε μια σελίδα διακανονισμού, η οποία απαιτεί από τους ενάγοντες να εισάγουν τον σειριακό αριθμό της εν λόγω συσκευής – μια περίεργη απαίτηση δεδομένου ότι πολλοί δεν έχουν πλέον τα iPhone που αγόρασαν τέσσερα ή πέντε χρόνια νωρίτερα.

Η σελίδα διαθέτει λειτουργία αναζήτησης του σειριακού αριθμού με βάση το email και τη διεύθυνση του σπιτιού σας. Όμως για μερικά email ή διευθύνσεις ισχυρίστηκε ότι δεν ταιριάζουν με κάποιο σειριακό αριθμό.

Εντωμεταξύ, μία συνάδελφος που προσπάθησε να υποβάλει τα τραπεζικά της στοιχεία στον ιστότοπο αντιμετώπισε μια σειρά σφαλμάτων και έπρεπε να αλλάξει πρόγραμμα περιήγησης αρκετές φορές. Τελικά, επέλεξε να της σταλεί επιταγή.

Όλα αυτά θέτουν το ερώτημα γιατί αυτή η διαδικασία είναι τόσο δύσκολη. Σε τελική ανάλυση, η Apple διατηρεί σχολαστικά αρχεία των πελατών της και το πιθανότερο είναι ότι γνωρίζει πολύ καλά ποιος αγόρασε τις συσκευές με ελαττωματικές μπαταρίες. Γιατί δεν απαίτησε ο διακανονισμός από την Apple να στείλει απευθείας email στους πελάτες, κάτι που θα ξεπερνούσε το πρόβλημα του φίλτρου spam; Ή ακόμα καλύτερα, γιατί η Apple δεν προσφέρθηκε να πιστώσει τα 25 δολάρια στις πιστωτικές κάρτες που διατηρεί στο αρχείο για τους περισσότερους πελάτες;

Είναι δύσκολο να μην καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία είναι επιπόλαιη επειδή οι δικηγόροι τη σχεδίασαν έτσι. Ένας εκπρόσωπος της Apple αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, αλλά η πρόσφατη ιστορία των ομαδικών αγωγών στις ΗΠΑ δείχνει ότι το «μπαταρία-gate» είναι ένα άλλο παράδειγμα όπου ο διακανονισμός έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει τον αριθμό των ατόμων που θα ζητήσουν την αποζημίωση.

Πηγή: Fortune.com