Η Apple δίνει 18,2 δισ. δολάρια για μια μόνο μονάδα της Toshiba

Η Apple δίνει 18,2 δισ. δολάρια για μια μόνο μονάδα της Toshiba

Γιατί η Apple «καίγεται» να εξαγοράσει την μονάδα κατασκευής καρτών μνήμης της Toshiba και πώς εμπλέκεται η Samsung στο παιχνίδι; 

Στην κορύφωσή της βρίσκεται η διαδικασία εξαγοράς της μονάδας κατασκευής καρτών μνήμης της Toshiba, με την Apple να έχει μπει δυναμικά στο παιχνίδι συμμετέχοντας σε κοινοπραξία με την Bain Capital με προσφορά ύψους σχεδόν 18 δισ. δολαρίων. Προηγουμένως, η Bain είχε καταθέσει προσφορά με διαφορετικούς εταίρους, ύψους περίπου 19 δισ. δολαρίων. Άλλη προσφορά έχει καταθέσει ομάδα επενδυτών στις οποίες συμμετέχουν το ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο KKR και η αμερικανική εταιρεία κατασκευής σκληρών δίσκων Western Digital.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η κοινοπραξία Bain-Apple κατέθεσε τη νέα προσφορά καθώς η Toshiba δυσκολεύεται να κλείσει τη συμφωνία με τη Western Digital, με την οποία έχουν συστήσει κοινοπραξία και έχουν επενδύσει από κοινού στην παραγωγή καρτών μνήμης. Για την Apple, η πρόταση εξαγοράς αποτελεί αμυντική κίνηση, διότι εξαρτάται από την ιαπωνική εταιρεία για την προμήθεια καρτών μνήμης για τα iPhone και τα iPad της.

Πηγές των FT, αναφέρουν ότι τις επόμενες μέρες η Foxconn της Ταιβάν θα “τινάξει” στον αέρα τον διαγωνισμό με μια προσφρά “κομμένη και ραμμένη” στα μέτρα του Ιαπωνικού γίγαντα.

Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να βασιστεί στη μεγάλη ανταγωνίστριά της, τη νοτιοκορεατική Samsung, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της.

Η Toshiba, όπως υπογραμμίζει το Bloomberg,  έχει εμπλακεί εδώ και μήνες σε πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με διάφορους επίδοξους διεκδικητές, στην προσπάθειά της να συγκεντρώσει κεφάλαια για να καλύψει ζημίες περίπου 8 δισ. δολαρίων που “κληρονόμησε” μετά την καταστροφική εξαγορά των πυρηνικών μονάδων της Westinghouse. Όμως, τα περιθώρια έχουν πια στενέψει καθώς η ιαπωνική εταιρεία απειλείται με διαγραφή από το χρηματιστήριο του Τόκιο την προσεχή Άνοιξη.

Η νέα προσφορά από την Bain ανέρχεται στα περίπου 2 τρισ. γιεν (18,2 δισ. δολάρια). Σύμφωνα με το Reuters, η Bain και η νοτιοκορεατική εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών SK Hynix θα βάλουν περίπου 1,1 τρισ. γιεν, περίπου 400 δισ. γιεν θα συνεισφέρει η Apple και περίπου 600 δισ. γεν οι ιαπωνικές τράπεζες. Στην προσφορά προβλέπεται ότι και η Toshiba θα συνεισφέρει 200 δισ. γιεν. Στη διάρκεια του καλοκαιριού, η Toshiba είχε επιλέξει την προηγούμενη προσφορά της Bain. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις είχαν σταματήσει, διότι η ιαπωνική κυβέρνηση, που συμμετείχε στην προσφορά, είχε διαμηνύσει στην Toshiba ότι διστάζει να αποδεχθεί την προσφορά εξαιτίας της νομικής αβεβαιότητας που είχε προκαλέσει η απαίτηση της Western Digital να εγκρίνει την όποια συμφωνία.

Όπως είχαμε γράψει στο Fortunegreece νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τόσο η ιαπωνική κυβέρνηση όσο οι μέτοχοι του ιαπωνικού κολοσσού, φαίνεται πως (για διαφορετικούς λόγους) έχουν προβάλει σημαντικές ενστάσεις με αποτέλεσμα η εξαγορά να έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Η νέα προσφορά της Bain είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να να παρακαμφθεί αυτό το πρόβλημα. Οι Ιάπωνες επενδυτές που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση (την αναπτυξιακή τράπεζα της Ιαπωνίας, DBJ, και το Innovation Network of Japan, INCJ) θα κληθούν να επενδύσουν μόνον αφότου έχει διευθετηθεί οποιαδήποτε προσπάθεια διαιτησίας με τη Western Digital. Σύμφωνα με πληροφορίες τραπεζικών πηγών προς το Reuters, η δεύτερη προσφορά της Bain υπερτερεί σε σύγκριση με την προσφορά ύψους 1,9 τρισ. γιεν της KKR-Western Digital, ωστόσο η τελευταία ετοιμάζεται να τη βελτιώσει προσφέροντας 2 τρισ. γιεν.

Με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg και Financial Times