Η Apple εγκατέλειψε το τελευταίο όραμα του Στιβ Τζομπς

Η Apple εγκατέλειψε το τελευταίο όραμα του Στιβ Τζομπς
Photo:

Η εταιρεία έκρινε υπερβολικό το ρίσκο της «απόλυτης τηλεοπτικής συσκευής», που υποσχόταν να αλλάξει τους όρους της οικιακής ψυχαγωγίας.

Εδώ και χρόνια η Apple οραματιζόταν τη δημιουργία της «απόλυτης» τηλεόρασης που θα μεταμόρφωνε την οικιακή ψυχαγωγία. Μια συσκευή που θα συμπεριλάμβανε εκπληκτικής ποιότητας εικόνας, εντυπωσιακές εφαρμογές και υπερβολικά απλή χρήση. Αλλά η αποκαλούμενη «iTV» θα παραμείνει τελικά μόνο στα χαρτιά.

Ο ακτιβιστής επενδυτής Καρλ Άικαν, που επιθυμεί να δει την χρηματιστηριακή αξία της Apple να ξεπερνά άμεσα το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, προέβλεπε πριν λίγες μέρες πως η εταιρεία θα παρήγαγε τηλεοράσεις των 55 και των 65 ιντσών μέσα στο 2016. Την ίδια ώρα, όμως, η Wall Street Journal αποκάλυπτε πως η Apple έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά της για την iTV από το 2014.

Οι πρώτες φήμες για το ενδιαφέρον της Apple για μια τηλεόραση που θα αποτελούσε την απόλυτη συσκευή οικιακής ψυχαγωγίας ξεκίνησαν αμέσως μετά την έκδοση της επίσημης βιογραφίας του Στιβ Τζομπς από τον Γουόλτερ Ίσακσον το 2011. «Θέλω να δημιουργήσω μια ολοκληρωμένη συσκευή τηλεόρασης που θα είναι εντελώς εύκολη στη χρήση», είχε πει ο ίδιος ο Τζομπς. «Θα είναι απρόσκοπτα συγχρονισμένη με όλες τις συσκευές σας και με το iCloud. Θα έχει την απλούστερη διεπαφή χρήστη που μπορείς να φανταστείς.»

Οι σημερινοί υπεύθυνοι της Apple, ωστόσο, δεν μοιράζονται τον ίδιο ενθουσιασμό με τον Τζομπς. Ενώ σκέφτονταν πράγματι, σύμφωνα με την WSJ, να προσθέσουν κάποια εκπληκτικά χαρακτηριστικά (όπως κάμερες για video κλήσεις, διάφανη οθόνη που θα φωτιζόταν με λέιζρ και ανάλυση 4K ultra-high definition), φαίνεται πως αυτά δεν αρκούσαν. Για την Apple το ρίσκο μιας τέτοιας έκτασης επένδυσης σε μια αγορά με χαμηλά έσοδα, όπως είναι αυτή των τηλεοράσεων, ήταν υπερβολικά μεγάλο.

Επισήμως το πρόγραμμα δεν έχει κλείσει. Αλλά κανένας δεν δουλεύει πάνω σε αυτό. Άλλωστε η ίδια η εταιρεία δεν έχει εγκαταλείψει γενικά τον τομέα των τηλεοράσεων. Η σημερινές, «απλές» Apple TV πωλούνται στην Αμερική στα 69 δολάρια ενώ το νέο τους μοντέλο θα ανακοινωθεί πιθανότατα τον Ιούνιο στο June Worldwide Developers Conference. Ωστόσο, το όραμα του Στιβ Τζομπς φαίνεται πως θα παραμείνει, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, μια ρομαντική ιδέα.