Η Apple επιτέλους αρχίζει να πουλάει άμεσα στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά smartphone του κόσμου

Η Apple επιτέλους αρχίζει να πουλάει άμεσα στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά smartphone του κόσμου
Logo of the newly-opened Apple Store at Sanlitun in Beijing, China, 17 July 2020. Photo: AFP
Ο ιστότοπος της Apple στην Ινδία αναφέρει ότι θα προσφέρει υπηρεσίες όπως ηλεκτρονικές αγορές και τεχνική υποστήριξη, τοπικές επιλογές πληρωμής και ανέπαφη παράδοση προϊόντων της Apple.

του Grady McGregor

Την Τετάρτη, η Apple άνοιξε το πρώτο διαδικτυακό της κατάστημα στην Ινδία, σηματοδοτώντας τo πιο άμεσο ποντάρισμα του τεχνολογικού γίγαντα σε μια αγορά όπου εδώ και καιρό προσπαθεί να επεκταθεί χωρίς επιτυχία.

Ο ιστότοπος της Apple στην Ινδία αναφέρει ότι θα προσφέρει υπηρεσίες όπως ηλεκτρονικές αγορές και τεχνική υποστήριξη, τοπικές επιλογές πληρωμής και ανέπαφη παράδοση προϊόντων της Apple.

Το άνοιγμα του εικονικού καταστήματος σημαίνει ότι για πρώτη φορά οι Ινδοί καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν απευθείας τα iPhone, τους υπολογιστές και άλλα προϊόντα της εταιρείας χωρίς να χρειάζεται να βασίζονται σε τρίτους πωλητές λιανικής. Το 2019, ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi χαλάρωσε τους κανόνες που απαιτούσαν από ξένους λιανοπωλητές όπως η Apple να έχουν τουλάχιστον το 30% των προϊόντων τους Made in India για να μπορούν να πουλάνε άμεσα στους Ινδούς καταναλωτές μέσω διαδικτυακών και φυσικών καταστημάτων. Ο κανόνας είχε αναγκάσει την Apple να πουλάει τα προϊόντα της μέσω ινδικών καταστημάτων τηλεφώνων και άλλων εγχώριων αλυσίδων λιανικής.

Η Apple επαίνεσε την απόφαση της Ινδίας να χαλαρώσει τους κανόνες και τον Φεβρουάριο ο διευθύνων σύμβουλος, Tim Cook, ανέφερε ότι η κυβέρνηση Trump παρενέβη υπέρ της Apple στο θέμα.

Η Ινδία είναι μια ιδιαίτερα ελκυστική αγορά για εταιρείες τεχνολογίας, δεδομένης της ταχείας υιοθέτησης κινητών τηλεφώνων εκεί. Συγκεκριμένα, είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά smartphone στον κόσμο από το 2016, ενώ νωρίτερα φέτος ξεπέρασε τις ΗΠΑ για να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά smartphone στον κόσμο πίσω από την Κίνα.

Το timing της κίνησης της Apple προσφέρει ένα πλεονέκτημα στην εταιρεία, καθώς συμπίπτει με τη διαμάχη της Ινδίας με την Κίνα. Μια συνεχιζόμενη διασυνοριακή διαμάχη έχει ωθήσει τις σχέσεις των δύο χωρών στο χαμηλότερο σημείο εδώ και δεκαετίες. Λόγω της διαμάχης, η Ινδία επέβαλε περιορισμούς και απαγορεύσεις στις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας και έχει αυξηθεί η πολιτική υποστήριξη για μποϊκοτάζ αγαθών που κατασκευάζονται στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των κινεζικών συσκευών που ανταγωνίζονται το iPhone.

«Η σύγκρουση της Ινδίας με την Κίνα κάνει την Ινδία απίστευτα ελκυστική για την Apple», δήλωσε ο Abishur Prakash, αναλυτής τεχνολογίας και γεωπολιτικής στην εταιρεία συμβούλων Center for Innovating the Future, στο Fortune νωρίτερα αυτό το μήνα. «Καθώς οι Ινδοί καταναλωτές αναζητούν εναλλακτικές λύσεις έναντι των κινεζικών προϊόντων, η Apple μπορεί να προσφέρει όλη τη σειρά προϊόντων και υπηρεσιών της».

Από το 2017, η Apple έχει μεταφέρει περισσότερες εργασίες συναρμολόγησης από την Κίνα στην Ινδία, γεγονός που βοηθά την Apple να αποφύγει έναν άλλο ινδικό κανονισμό που επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές τεχνολογίας.

Αλλά ακόμη και με τις διευρυμένες δυνατότητες μάρκετινγκ και κατασκευής στην Ινδία, η Apple αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη στην πώληση των προϊόντων της σε Ινδούς καταναλωτές.

Το iPhone κατέχει μερίδιο μόλις 2% σε μια αγορά smartphone όπου κινεζικές εταιρείες όπως η Xiaomi, η Vivo και η OPPO συνεχίζουν να κυριαρχούν. Ακόμη και τα φθηνότερα μοντέλα των τηλεφώνων και των υπολογιστών της Apple παραμένουν απαγορευτικά ακριβά για τη συντριπτική πλειονότητα των Ινδών καταναλωτών.

Η Apple ελπίζει ότι το νέο διαδικτυακό της κατάστημα θα ενισχύσει τις επιδόσεις της εταιρείας στη χώρα.

«Είμαστε περήφανοι που επεκτεινόμαστε στην Ινδία και θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τους πελάτες και τις κοινότητές τους», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η Deirdre O’Brien, ανώτερη αντιπρόεδρος της Apple. «Φέρνοντας το Apple Store διαδικτυακά στην Ινδία, διαθέτουμε στους πελάτες μας ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Apple σε αυτή τη σημαντική στιγμή».