Η AstraZeneca σκέφτεται να διαχωρίσει τον εταιρικό της βραχίονα στην Κίνα

Η AstraZeneca σκέφτεται να διαχωρίσει τον εταιρικό της βραχίονα στην Κίνα
epa08656724 (FILE) - A general view of the AstraZeneca headquarters in Sydney, Australia, 19 August 2020 (reissued 09 September 2020). Biopharmaceutical company AstraZeneca has halted the final phase of developing a vaccine against the coronavirus SARS-CoV-2 due to severe side effects in one of the test persons. EPA/DAN HIMBRECHTS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT *** Local Caption *** 56283203 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο διαχωρισμός σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί μια νέα νομική οντότητα που θα εισαχθεί σε χρηματιστήριο της Ασίας.

Η AstraZeneca εξετάζει το ενδεχόμενο να διαχωρίσει την επιχειρηματική της δραστηριότητα στην Κίνα ιδρύοντας μια αυτόνομη επιχείρηση και εισάγοντάς την στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ή της Σαγκάης. Ο στόχος; Να προστατευθεί η πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία από τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία της Βρετανίας έχει καταρτίσει τα συγκεκριμένα σχέδια σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τις δραστηριότητές της από τις επιπτώσεις των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Τα στελέχη της αγγλο-σουηδικής εταιρείας συζητούν την κίνηση αυτή με τους τραπεζίτες εδώ και αρκετούς μήνες, αν και το πλάνο μπορεί πάντα να εγκαταλειφθεί, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Ο διαχωρισμός σημαίνει ότι η Astra θα αυτονομήσει τον εταιρικό της βραχίονα στην Κίνα σε μια νέα νομική οντότητα και θα την εισάγει σε χρηματιστήριο της Ασίας, διατηρώντας παράλληλα τον έλεγχο της επιχείρησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εάν η AstraZeneca, η αξία της οποίας αποτιμάται σε περίπου 180 δισ. λίρες στερλίνες, προχωρήσει με το σχέδιο, αυτό θα μπορούσε να θωρακίσει την επιχείρηση από κάθε πιθανή καταστολή των δραστηριοτήτων της από τις κινεζικές αρχές.

Οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον είναι τεταμένες, αλλά η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα αυτή την εβδομάδα θεωρείται ως μια πιθανή ευκαιρία βελτίωσης των σχέσεων.

Ο Μπλίνκεν έγινε δεκτός από τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας τη Δευτέρα, αν και δεν είναι σαφές αν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Κίνα εδώ και πέντε χρόνια.

Η Κίνα έχει γίνει μια μεγάλη αγορά για την AstraZeneca, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για το εμβόλιο Covid-19 που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Κίνα συνεισέφερε το 13% των παγκόσμιων πωλήσεων της AstraZeneca πέρυσι, αποφέροντας έσοδα σχεδόν 6 δισ. δολάρια από τα συνολικά 44 δισ. δολάρια της εταιρείας. Οι ΗΠΑ παραμένουν η μεγαλύτερη αγορά της.

Όπως επισημαίνει ο Guardian, η Astra έχει βάλει στο στόχαστρο κινεζικές εταιρείες βιοτεχνολογίας για εξαγορές και έχει συζητήσει στρατηγικές ανάπτυξης στη χώρα. Κατά την εξαγορά της Alexion, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση σπάνιων ασθενειών, έναντι 39 δισ. δολαρίων το 2020, η Κίνα προσδιορίστηκε από την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία ως μια σημαντική αγορά για την ανάπτυξή της.

Ένας εκπρόσωπος τύπου δήλωσε: «Η AstraZeneca δεν σχολιάζει φήμες ή εικασίες σχετικά με τη μελλοντική στρατηγική ή τις συγχωνεύσεις και εξαγορές της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: