Η Αθήνα είναι 75η πόλη με τη μεγαλύτερη μόλυνση στον κόσμο – Στην Ασία η χειρότερη κατάσταση

Η Αθήνα είναι 75η πόλη με τη μεγαλύτερη μόλυνση στον κόσμο – Στην Ασία η χειρότερη κατάσταση
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα επίπεδα μόλυνσης του αέρα είναι 2,3 φορές πάνω από την ετήσια κατευθυντήρια τιμή του ΠΟΥ για την ποιότητα του αέρα.

H Αθήνα βρίσκεται στην 75η θέση στη λίστα των πιο μολυσμένων διεθνών πόλεων, σύμφωνα με στοιχεία της AirVisual, η οποία παρέχει ανεξάρτητες πληροφορίες για την παγκόσμια ατμοσφαιρική ρύπανση μέσω μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα.

Σύμφωνα με την κατάταξη, στην πρωτεύουσα της Ελλάδας τα επίπεδα των επικίνδυνων μικρών σωματιδίων -γνωστά ως PM2.5- έφτασαν τα 48 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Σημειώνεται πως ο πίνακας της AirVisual μετάβαλλεται συνεχώς, με τα επίπεδα μόλυνσης του αέρα να χαρακτηρίζονται «καλά» ενώ σημειώνεται πως τα PM2.5 είναι 2,3 φορές πάνω από την ετήσια κατευθυντήρια τιμή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ποιότητα του αέρα.

Στο Ανόι η χειρότερη κατάσταση

Την πρωτιά στη λίστα έχει το Ανόι του Βιετνάμ, με 186 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

«Νομίζω ότι η ρύπανση του Ανόι προκαλείται από τον μεγάλο αριθμό προσωπικών οχημάτων και τη λεπτή σκόνη από όλες τις κατασκευές, καθώς και από αυτόν τον κρύο καιρό»  δήλωσε στο Reuters ο Ντουόνγκ Κιμ Οάνι, ένας 58χρονος κάτοικος της πόλης.

Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2021, οι εκπομπές από τα 8 εκατομμύρια εγγεγραμμένα οχήματα του Ανόι αποτελούσαν το 30% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από σωματίδια και οι εκπομπές της βιομηχανίας άλλο ένα 30%.

Η ρύπανση «θα επηρεάσει το αναπνευστικό σύστημα των ανθρώπων, κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται άρρωστοι ή ακόμη και να ασφυκτιούν» ανέφερε ένας άλλος κάτοικος της πόλης.

Σχεδόν 100 πτήσεις από και προς το διεθνές αεροδρόμιο του Ανόι καθυστέρησαν ή μεταφέρθηκαν σε άλλες πόλεις στις 2 Φεβρουαρίου λόγω της πυκνής ομίχλης και της επιδεινούμενης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: