Η Audi έφτιαξε υγρό καύσιμο μόνο από νερό και διοξείδιο του άνθρακα

Η Audi έφτιαξε υγρό καύσιμο μόνο από νερό και διοξείδιο του άνθρακα

Παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ηλεκτρόλυση και φιλοδοξεί να βάλει τέλος στα ορυκτά καύσιμα.

Η μέθοδος, που δοκιμάστηκε και πέτυχε στο ερευνητικό κέντρο της Audi στη Δρέσδη, ξεκινάει με τη μετατροπή νερού σε ατμό και στη συνέχεια το «σπάσιμό» του σε υδρογόνο και οξυγόνο μέσω ηλεκτρόλυσης σε υψηλή θερμοκρασία. Στη συνέχεια το υδρογόνο αντιδρά με διοξείδιο του άνθρακα για να δημιουργήσει ένα υγρό που ονομάζεται blue crude. Το υγρό διυλίζεται και φτιάχνει το νέο καύσιμο που ονομάστηκε e-diesel.

Το επόμενο στάδιο είναι η μέθοδος να δοκιμαστεί σε βιομηχανική κλίμακα καθώς με τον παρόντα εξοπλισμό που διαθέτουν η Audi και η συνεργαζόμενη εταιρεία Sunfire μπορούν να παράξουν μόνο 3.000 λίτρα τους επόμενους μήνες. Εκπρόσωποι της Sunfire δήλωναν πως τυχόν παραγγελίες από πελάτες θα βοηθήσουν ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία του να φτάσει το e-diesel στην αγορά.

Σύμφωνα με την Audi το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμα σε ερευνητικό στάδιο και θα χρειαστούν χρόνια μέχρι την ευρεία εφαρμογή του. Όμως η εταιρεία έχει παρουσιάσει άλλες λύσεις συνθετικών καυσίμων σε κυψέλες τις οποίες ήδη χρησιμοποιεί σε οχήματά της όπως το Audi A3 g-tron.

Το θέμα έχει και μια ενδιαφέρουσα επιχειρηματική πτυχή. Τα νέα για το e-diesel ήρθαν σχεδόν ταυτόχρονα με την παραίτηση του Ferdinand Piëch από τη θέση του προέδρου του Volkswagen Group, μητρικής εταιρείας της Audi, ο οποίος φέρεται να έχει κατηγορήσει την Audi για έλλειψη καινοτομίας, κάτι που η Audi έχει, ωστόσο, διαψεύσει.