Οι big tech ξεκίνησαν δύσκολα το 2022 και το δεύτερο τρίμηνο μοιάζει ακόμα χειρότερο

Οι big tech ξεκίνησαν δύσκολα το 2022 και το δεύτερο τρίμηνο μοιάζει ακόμα χειρότερο
Exterior of New York Stock Exchange Building with classical architecture of Greece columns and US flags as seen during the day, NYSE Financial organization at Wall Street a symbol for the global and American Economy as one of the most powerful financial institute at lower Manhattan New York City, United States of America. March 25, 2020, NY, USA (Photo by John Nacion/NurPhoto) (Photo by John Nacion / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

του Jacob Carpenter

Η Apple δημοσίευσε την Πέμπτη μια εξαιρετική έκθεση κερδών για το δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού της έτους. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Τα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν τα 1,52 δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 1,42 δολάρια. Με εξαίρεση το iPad, κάθε μονάδα ανέφερε αύξηση πωλήσεων, παρά τους περιορισμούς της αλυσίδας εφοδιασμού και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Γιατί, λοιπόν, η μετοχή της Apple υποχώρησε κατά 2% στις μεσημεριανές συναλλαγές της Παρασκευής;

Επειδή η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο μείωσε τις εκτιμήσεις για τα έσοδα του τρέχοντος τριμήνου κατά 4 έως 8 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα των διακοπών λειτουργίας που σχετίζονται με το COVID και πλήττουν τους κατασκευαστικούς προμηθευτές στην Κίνα. Αν και ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, έδωσε μια αισιόδοξη νότα σχετικά με την επιστροφή των κινεζικών εργοστασίων σε πλήρη παραγωγική ικανότητα σύντομα, προειδοποίησε ότι οι προοπτικές παραμένουν απρόβλεπτες.

Η δυσμενής αυτή πρόβλεψη σφράγισε ένα κοινό χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου για τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας. Μια αίσθηση φόβου επικρατεί στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, με σχεδόν καμία εταιρεία να μην γλιτώνει από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, τους περιορισμούς στην αλυσίδα εφοδιασμού, τις διακοπές λειτουργίας που προκλήθηκαν από τον COVID, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη μεταβολή της καταναλωτικής ζήτησης.

Αν και αυτοί οι αλληλένδετοι παράγοντες δεν είναι σίγουρα καινούργιοι, τα κορυφαία στελέχη της τεχνολογίας πέρασαν τις τελευταίες εβδομάδες αντιμετωπίζοντας ένα νέο κύμα δυσκολιών.

Τέσσερις εταιρείες που «άνθισαν» κατά τη διάρκεια της πανδημίας – η Amazon, η Netflix, η PayPal και η Roku – εξέδωσαν όλες ηπιότερες προβλέψεις για το υπόλοιπο του 2022, επικαλούμενες εν μέρει τη μείωση της χρήσης καθώς οι καταναλωτές επιστρέφουν στις προηγούμενες συνήθειές τους.

Αρκετές εταιρείες που εξαρτώνται από την ψηφιακή διαφήμιση – συμπεριλαμβανομένων των Alphabet, Twitter, Meta και Snap – δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις για τα έσοδα του πρώτου τριμήνου, κυρίως λόγω των χαμηλών πωλήσεων που συνδέονται με τις οικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες που δεν φαίνεται να υποχωρούν.

«Ανησυχούμε ότι το λειτουργικό περιβάλλον μπροστά μας μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολο, οδηγώντας σε περαιτέρω παύσεις διαφημιστικών εκστρατειών ή μειώσεις του προϋπολογισμού των διαφημιζόμενων», δήλωσε ο CFO της Snap, Derek Andersen.

Οι προοπτικές της προσφοράς ημιαγωγών συνεχίζουν επίσης να είναι ασαφείς. Τα στελέχη της τεχνολογίας ξεκίνησαν το έτος προβλέποντας ότι το πρόβλημα της έλλειψης τσιπ θα μπορούσε να επιλυθεί αργότερα φέτος, αλλά αυτή η αισιοδοξία εξασθενεί γρήγορα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, Pat Gelsinger, προβλέπει τώρα ότι η έλλειψη θα διαρκέσει μέχρι το 2024, επικαλούμενος την έλλειψη εξοπλισμού παραγωγής που απαιτείται για να καλυφθεί η ταχέως αυξανόμενη ζήτηση. Ο Cristiano Amon, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής τσιπ Qualcomm, δήλωσε ότι η εταιρεία του «θα εξακολουθήσει να έχει μεγαλύτερη ζήτηση από προσφορά σε όλες τις δραστηριότητες» και μετά το πρώτο τρίμηνο. Και ο Cook απέφυγε μια ερώτηση κατά τη διάρκεια της κλήσης κερδών της Apple την Πέμπτη σχετικά με τη διαθεσιμότητα των ημιαγωγών.

«Δεν θέλω να κάνω πρόβλεψη διότι αυτό προϋποθέτει να γνωρίζουμε πώς είναι η παγκόσμια ζήτηση και προσφορά για κλάδους εκτός του δικού μας, ή ακόμη και για τον κλάδο στον οποίο ανήκουμε», επεσήμανε ο Cook.

Διαβάστε ακόμη:

Netflix, Coinbase και Meta στους μεγάλους χαμένους της Wall Street για το 2022