Η BlackRock προειδοποιεί: Η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας δεν αρκεί – Τι φοβούνται οι αγορές

Η BlackRock προειδοποιεί: Η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας δεν αρκεί – Τι φοβούνται οι αγορές
Η συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας αποκλιμακώνει την εμπορική ένταση, χωρίς να αναστέλλει τις επιλεκτικές ευκαιρίες, αναφέρει η μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία στον κόσμο

Η νέα εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας σηματοδοτεί μια ουσιαστική αποκλιμάκωση στη μεταξύ τους σύγκρουση, όπως υπογραμμίζει η BlackRock. Ποια είναι τα τρία βασικά συμπεράσματα; Πρώτον, η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι αυστηροί οικονομικοί κανόνες θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν την πολιτική. Δεύτερον, οι δασμοί ενδέχεται να προκαλέσουν πιέσεις στην προσφορά σε τριμηνιαία βάση, ωστόσο ο συνολικός τους αντίκτυπος στην οικονομική δραστηριότητα του 2025 αναμένεται να είναι πιο περιορισμένος. Τρίτον, η συμφωνία παρέχει ενδείξεις για το πού μπορεί να διαμορφωθεί το μέσο πραγματικό δασμολογικό επίπεδο των ΗΠΑ.

Η 90ήμερη μείωση των δασμών αντικατοπτρίζει έναν βασικό κανόνα: οι εφοδιαστικές αλυσίδες δεν μπορούν να αναδομηθούν χωρίς κόστος. Και οι δύο χώρες έχουν καταστήσει σαφές ότι απορρίπτουν την πλήρη «αποσύνδεση» των οικονομιών τους. Παρ’ όλα αυτά, η BlackRock προειδοποιεί ότι οι δασμοί θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και να επιβαρύνουν την ανάπτυξη, με υφεσιακά φαινόμενα στους επόμενους μήνες.

Οι αναλυτές έχουν ήδη μειώσει τις προβλέψεις για την αύξηση των κερδών των εταιρειών του δείκτη S&P 500 από 14% τον Ιανουάριο στο 8,5% σήμερα — πτώση μεγαλύτερη από τον ιστορικό μέσο όρο, σύμφωνα με την LSEG. Ωστόσο, ο συνολικός αντίκτυπος στην ανάπτυξη το 2025 ίσως παραμείνει συγκρατημένος. Η BlackRock εκτιμά ότι ο μέσος πραγματικός δασμολογικός συντελεστής των ΗΠΑ θα διαμορφωθεί στο 10-15%, υψηλότερα από τις αρχές του έτους, αλλά εντός διαχειρίσιμων ορίων.

Επιλεκτικές ευκαιρίες εν μέσω προσαρμογών

Η επενδυτική εταιρεία εστιάζει σε τρεις βασικές τάσεις που αναδεικνύονται από τα εταιρικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου:

  1. Η μεταφορά της παραγωγής στις ΗΠΑ ή σε πιο φιλικές χώρες προς τις ΗΠΑ καταγράφηκε για πρώτη φορά σε όλες τις τηλεδιασκέψεις αποτελεσμάτων, σύμφωνα με στοιχεία της Alphasense — και μάλιστα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

  2. Πολλές επιχειρήσεις αποδέχονται πλέον υψηλότερο κόστος πρώτων υλών, καθώς προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Εξωτερικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι δασμοί μπορεί να μειώσουν τα καθαρά κέρδη κατά περίπου 5%.

  3. Το 60% των εταιρειών που επικαιροποιούν τα επενδυτικά τους πλάνα πλέον προβλέπουν δαπάνες χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις της αγοράς — ποσοστό αυξημένο από 40% στις αρχές του έτους, αλλά σημαντικά χαμηλότερο από το 71% που καταγράφηκε κατά την πανδημία.

Ωστόσο, σε συγκεκριμένους κλάδους, οι επενδυτικές ευκαιρίες παραμένουν ισχυρές. Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες συνεχίζουν να ενισχύουν τις επενδύσεις τους στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ τα αποτελέσματα του Q1 αποδεικνύουν ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις διατηρούν ισχυρές βάσεις.

Ευρώπη και Ιαπωνία στο επίκεντρο

Στην Ευρώπη, η BlackRock αναβάθμισε τη σύσταση για τις ευρωπαϊκές μετοχές σε «ουδέτερη», εξαιτίας της ώθησης που δίνουν τα επενδυτικά σχέδια σε υποδομές και άμυνα. Παρ’ όλα αυτά, προειδοποιεί πως η υλοποίηση αυτών των σχεδίων είναι κρίσιμη — και η εύθραυστη στήριξη του νέου καγκελαρίου της Γερμανίας μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια.

Από την ανακοίνωση των δασμών στις 2 Απριλίου, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει κινηθεί σε παρόμοια επίπεδα με τον S&P 500, ενώ οι εκτιμήσεις για τα ευρωπαϊκά εταιρικά κέρδη του 2025 έχουν μειωθεί στο 3,5% από 8% τον Ιανουάριο. Ωστόσο, υπάρχουν διαφοροποιήσεις: οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου έχουν ενισχυθεί κατά 20% το 2025, λόγω των υψηλών αποδόσεων και της ισχυρής χρηματοοικονομικής θέσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Η Ισπανία παραμένει προτιμώμενη επιλογή λόγω της ισχυρής ανάπτυξης και της έκθεσής της σε κλάδους όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι υποδομές και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Εξίσου σημαντικό είναι ότι μόνο το 5% των ισπανικών εξαγωγών κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ — κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, περιορίζοντας τις επιπτώσεις των δασμών. Θετικά εξακολουθεί να αξιολογείται και η Ιαπωνία, με τις συνεχιζόμενες εταιρικές μεταρρυθμίσεις να διατηρούν την υπεραπόδοση των ιαπωνικών μετοχών, ακόμα και χωρίς αντιστάθμιση νομισματικού κινδύνου.

Ο χρυσός κερδίζει έδαφος ως βασικό επενδυτικό εργαλείο

Η BlackRock επισημαίνει ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές απαιτούν επιλεκτικότητα και σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Ο χρυσός έχει λειτουργήσει ως πιο αποτελεσματική αντιστάθμιση στους γεωπολιτικούς κινδύνους συγκριτικά με άλλες παραδοσιακές επιλογές, καθώς από τις 2 Απριλίου καταγράφει σημαντική άνοδο, την ώρα που οι αμερικανικοί τίτλοι μακροχρόνιας διάρκειας και το δολάριο υποχωρούν. Σύμφωνα με νέους κανονισμούς, οι αμερικανικές τράπεζες θα μπορούν πλέον να κατατάσσουν τον χρυσό ως στοιχείο υψηλής ποιότητας στους ισολογισμούς τους — γεγονός που μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τη ζήτηση.

Συμπέρασμα

Η BlackRock τονίζει ότι παρότι οι διαταραχές στην προσφορά εξακολουθούν να ενισχύουν τον πληθωρισμό και να περιορίζουν την ανάπτυξη, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να αποφευχθεί μια ύφεση στις ΗΠΑ το 2025. Οι μακροοικονομικές δυνάμεις, η ενίσχυση της δημοσιονομικής δαπάνης και το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων δημιουργούν επιλεκτικές επενδυτικές ευκαιρίες που αξίζουν την προσοχή των επενδυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: