Η BlackRock βλέπει ευχάριστα νέα για την Κίνα: Επιστροφή γρηγορότερα σε ισχυρή ανάκαμψη

Η BlackRock βλέπει ευχάριστα νέα για την Κίνα: Επιστροφή γρηγορότερα σε ισχυρή ανάκαμψη
epa03124187 A Chinese woman passes by a closed Qiaodan brand sporting goods store belonging to Chinese Qiaodan Sports Company Ltd., in a shopping street of Qingdao city, eastern China's Shandong province, 27 February 2012. NBA star Michael Jordan announced he is suing a Chinese sportswear and shoe manufacturer which is China's Qiaodan Sports Company Ltd. for unauthorized use of his name. Jordan, has been known in China by the name 'Qiaodan' - the Chinese translation of Jordan - since he was first seen on Chinese television program in the 1984 Olympics. EPA/WU HONG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Rey Mashayekhi

Ως το επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού, η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που ένιωσε τον πλήρη οικονομικό αντίκτυπο μιας επιδημίας που έκτοτε έχει γίνει παγκόσμια πανδημία. Τώρα, καθώς η Κίνα επανεκκινεί σταδιακά την οικονομία της, ξεκινά η μακρά πορεία ανάκαμψης, με την επιστροφή στις προ της πανδημίας συνθήκες – μια ανάκαμψη που μπορεί να συμβεί γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν.

Η κινεζική οικονομία θα μπορούσε να επιστρέψει σε φάση ανάκαμψης και επιστροφής στα συνήθη επίπεδα ανάπτυξης στα τέλη του 2020, ανέφεραν οικονομολόγοι στρατηγικού σχεδιασμού της BlackRock σε ερευνητικό σημείωμα αυτή την εβδομάδα. Οι ίδιοι επεσήμαναν τις ενέργειες οικονομικής πολιτικής στις οποίες προέβη η κινεζική κυβέρνηση, όπως τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης, στα οποία στηρίζονται οι εκτιμήσεις της BlackRock για τις ασιατικές μετοχές και τις πιστωτικές αγορές εκτός της Ιαπωνίας.

Παρότι η Κίνα έχει θέσει σαν στόχο μια ετήσια οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 6% τα τελευταία χρόνια, η πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται να μειώνει την ανάπτυξη σε λίγο πάνω από 1% για το 2020, σύμφωνα με προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Επιπλέον, πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι, και οι οικονομολόγοι στρατηγικού σχεδιασμού της BlackRock ανέφεραν την αυξημένη χρήση κινεζικών εφαρμογών για κινητά που επιτρέπουν αναζητήσεις εργασίας και στέγασης, κοινής χρήσης οχημάτων και κρατήσεων ταξιδιών ως «εναλλακτικές πηγές δεδομένων» που αντικατοπτρίζουν μια ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι πολιτικές δράσεις που ανέλαβε η κινεζική κυβέρνηση παρέχουν «περαιτέρω υποστήριξη για την επανεκκίνηση», με τις αρχές να δίνουν προτεραιότητα στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε μια προσπάθεια «εξισορρόπησης της οικονομικής ανάπτυξης με τη χρηματοοικονομική και κοινωνική σταθερότητα». Σε συνδυασμό με τη μετατόπιση της νομισματικής πολιτικής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του δανεισμού, υπάρχουν ενδείξεις για «πιθανή ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο», σύμφωνα με τη BlackRock.

Φυσικά, η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων επεσήμανε τις οικονομικές και πολιτικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ως «βασικό κίνδυνο» για οποιαδήποτε ανάκαμψη. Η εμπορική συμφωνία «πρώτης φάσης» που συμφωνήθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους είναι πλέον μια μακρινή ανάμνηση, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έχει κατηγορήσει το Πεκίνο για την πανδημία. Για το σκοπό αυτό, η BlackRock επισημαίνει μια επιταχυνόμενη «αποσύνδεση» μεταξύ των οικονομιών των δύο εθνών που θα αναγκάσει τους επενδυτές να ξανασκεφτούν τις στρατηγικές τους για το μέλλον.

Αλλά η Κίνα – καθώς και οι γειτονικές χώρες της Ασίας που «έχουν επιδείξει την ικανότητά τους να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού μέχρι τώρα» – φαίνεται να κάνει ένα ξεκίνημα για την οικονομική ανάκαμψή της, ενώ οικονομίες χωρών που επλήγησαν πιο αργά όπως των ΗΠΑ και της Ευρώπης ακόμα πασχίζουν να ανακάμψουν από την πανδημία.