Η Bundesbank αναμένει συρρίκνωση της οικονομίας στη Γερμανία – Μήνυμα για «δράσεις» από τον Σολτς

Η Bundesbank αναμένει συρρίκνωση της οικονομίας στη Γερμανία – Μήνυμα για «δράσεις» από τον Σολτς
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επανεξετάσουν τη σημαντική εξάρτηση που έχουν σε εισαγωγές από την Κίνα.

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) αναμένει πως η μεγαλύτερη δύναμη της Ευρώπης θα αντιμετωπίσει προκλήσεις και προβλέπει πως θα καταγραφεί συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας στο γ’ τρίμηνο του 2023.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Bundesbank που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού, τη σημαντική αύξηση των μισθών και την ισχυρή αγορά εργασίας, οι πολίτες της Γερμανίας εμφανίζονται διστακτικοί στις καταναλωτικές τους δαπάνες. Παράλληλα, ενισχύεται η αδυναμία στον κλάδο της μεταποίηση ενώ τα υψηλότερα χρηματοπιστωτικά κόστη μπορούν να επιδεινώσει τη ζήτηση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Η έκθεση αναφέρει πως αν και οι επιχειρήσεις έχουν διαχειριστεί σχετικά καλά τις πρόσφατες αντιξοότητες, όπως το ενεργειακό σοκ και δεν υπάρχουν σημάδια επικείμενης κατάρρευσης του μεταποιητικού τομέα, «υπάρχει ευρεία ανάγκη για δράση» για την προσαρμογή στο νέο περιβάλλον.

«Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι πολύπλοκα και εν μέρει συνδέονται μεταξύ τους». Οι πολιτικοί στο Βερολίνο «κάνουν κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά αυτά πρέπει επίσης να εκτελεστούν και να συνεχιστούν» σημειώνει η Bundesbank ως μήνυμα προς την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς.

Η τράπεζα σημειώνει πως καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επανεξετάσουν τη σημαντική εξάρτηση που έχουν σε εισαγωγές από την Κίνα όπως και τις ενδεχόμενες νέες επενδύσεις τους την ασιατική χώρα.

Ενώ προειδοποιεί ότι ορισμένα προϊόντα στα οποία βασίζονται οι εταιρείες είναι δύσκολο να προμηθευτούν από αλλού, μια ξαφνική αποσύνδεση των αλυσίδων εφοδιασμού θα επιβάρυνε βραχυπρόθεσμα τη γερμανική μεταποίηση.

Για να αντιμετωπίσει το υψηλότερο ενεργειακό κόστος που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πράσινη μετάβαση, η Γερμανία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα δίκτυα μπορούν να κατασκευαστούν γρήγορα, δήλωσε η Bundesbank, προτρέποντας για απλούστερες και ταχύτερες και απλούστερες εγκρίσεις από το Δημόσιο της Γερμανίας, μετέδωσε το Bloomberg.

Το δημογραφικό αποτελεί μια άλλη βασική πρόκληση, καθώς πρόκειται να περιορίσει την προσφορά εργαζομένων, ανέφερε, προτείνοντας στους αξιωματούχους να ενισχύσουν τη μετανάστευση από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες φροντίδας των παιδιών, ώστε να επιτρέψουν στις γυναίκες, ιδίως, να εργάζονται περισσότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com