Η Bundesbank προειδοποιεί την Ελλάδα: Απειλήστε σοβαρά με χρεοκοπία

Η Bundesbank προειδοποιεί την Ελλάδα: Απειλήστε σοβαρά με χρεοκοπία

«Βιώσιμη λύση δεν είναι εφικτή, χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις».

Η Ελλάδα απειλείται σοβαρά από μια χρεοκοπία, προειδοποιεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας και επισημαίνει ότι βιώσιμη λύση δεν είναι εφικτή χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι και πάλι ανησυχητική», τονίζεται στην μηνιαία έκθεση της Bundesbank και αναφέρεται ότι η Αθήνα και οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να πληρώνουν μόνο χάρη στην επείγουσα βοήθεια ρευστότητας ( ELA).

Η Τράπεζα επισημαίνει ακόμη ότι η Ελλάδα πρέπει, μέσω μεταρρυθμίσεων, να δημιουργήσει τη βάση για βιώσιμα δημοσιονομικά και προσθέτει ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταθέσει κατάλληλες προτάσεις, να εφαρμόσει τις συμφωνίες και να κάνει αυτό που της αναλογεί προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία, η οποία θα είχε σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, έχει ταχθεί κατά της πρόσφατης απόφασης της ΕΚΤ να αυξήσει κι άλλο τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.
Δεν είναι δουλειά των κεντρικών τραπεζών να αποφασίζουν ποιοι είναι ή θα είναι μέλη της ευρωζώνης, είχε αναφέρει ο Βάιντμαν σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, που θα δημοσιευτεί ολόκληρη αύριο, Παρασκευή.

Ο Βάιντμαν υποστήριξε πως «δεδομένου ότι απαγορεύεται να χρηματοδοτούνται τα κράτη (από την ΕΚΤ), δεν πιστεύω ότι είναι σωστό να εγκρίνονται δάνεια σε τράπεζες που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές, με τα οποία στη συνέχεια χρηματοδοτούν τα ομόλογα των κυβερνήσεων τους, οι οποίες επίσης δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές».

Όταν ρωτήθηκε εάν θα ήταν είναι διατεθειμένος να σταματήσει την έκτακτη χρηματοδότηση (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες κι επομένως να αναγκάσει την Αθήνα να βγει από την ευρωζώνη, ο Βάιντμαν απάντησε ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι υπεύθυνες για «τη σύνθεση της ευρωζώνης ή τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας» και ότι η απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας είναι «σαφέστατα» στα χέρια των πολιτικών.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας προέχει οποιασδήποτε συζήτησης για τρίτο πακέτο βοήθειας, δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή δήλωση του Αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ περί του ενδεχόμενου παροχής νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση συμφωνεί με τον κ. Γκάμπριελ ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι στην Ελλάδα έχουν δοθεί δύο προγράμματα βοήθειας και «εργαζόμαστε όλοι για την επιτυχή ολοκλήρωση του δεύτερου».

Επισήμανε δε ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα να διευθετηθούν, ενώ αναφέρθηκε στην δήλωση του τελευταίου Eurogroup που χαιρέτισε την πρόθεση της Αθήνας για επιτάχυνση της διαδικασίας και τόνισε ότι «προχωρούμε με βάση την συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου».