Η CEO της Citi ετοιμάζει “κύμα” απολύσεων

Η CEO της Citi ετοιμάζει “κύμα” απολύσεων
epa10199392 CEO of Citigroup Jane Fraser testifies during the US Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee hearing entitled, 'Annual Oversight of the Nation's Largest Banks', on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 22 September 2022. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Fraser και τα στελέχη της δεν έχουν ακόμη ορίσει αριθμό για τις θέσεις εργασίας που θα περικόψουν, προκαλώντας αναστάτωση εσωτερικά, σύμφωνα με πηγές από την Citi.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup, Τζέιν Φρέιζερ, προειδοποίησε τους 240.000 υπαλλήλους της τράπεζας ότι είναι καιρός να συμμορφωθούν με το νέο καθεστώς ή «να κατέβουν από το τρένο», καθώς περικόπτει θέσεις εργασίας.

Το “σκληρό” μήνυμα φάνηκε να σηματοδοτεί μια αλλαγή για ορισμένους υπαλλήλους, δεδομένου ότι η Fraser έχει καλλιεργήσει μια εικόνα προσβασιμότητας κατά τη διάρκεια των δύο και πλέον ετών που ήταν επικεφαλής της Citi. Το εν λόγω τελεσίγραφο ήρθε λίγες μέρες αφότου ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση των τελευταίων 15 ετών, καθώς επιδιώκει να επαναπροσανατολίσει την τράπεζα γύρω από τις επιχειρηματικές της μονάδες και όχι γύρω από τη γεωγραφία της.

«Επιβιβαστείτε. Έχουμε απίστευτα υψηλές φιλοδοξίες για αυτή την τράπεζα και, το τρένο, θα κινηθεί γρήγορα», είπε η Φρέιζερ στους υπαλλήλους σε συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με άτομα που άκουσαν τα σχόλιά της. «Βοηθήστε μας λοιπόν να κερδίσουμε με τους πελάτες, να κάνουμε τις αλλαγές ή κατεβείτε από το τρένο».

Η Fraser ανέλαβε το τιμόνι της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ το 2021, αλλά δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τη δέσμευσή της να κάνει τον δανειστή πιο κερδοφόρο και λιγότερο επικίνδυνο. Η αποχώρηση του Paco Ybarra, ενός 36χρονου βετεράνου που είχε ένα μεγάλο κέντρο ισχύος στη Citi, δημιούργησε ευκαιρία για τη Fraser να εφαρμόσει την αναδιοργάνωση, η οποία θα της δώσει ουσιαστικά περισσότερο καθημερινό έλεγχο.

Η Fraser και τα στελέχη της δεν έχουν ακόμη ορίσει αριθμό για τις θέσεις εργασίας που θα περικόψουν, προκαλώντας αναστάτωση εσωτερικά, σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τότε που η Fraser ανακοίνωσε την αναμόρφωση, υπήρξαν ορισμένες αποχωρήσεις ανώτερων υπαλλήλων και ο ρυθμός αναμένεται να επιταχυνθεί τις επόμενες εβδομάδες. Ο Edwardo Cruz, ο οποίος ηγείται των επενδυτικών τραπεζικών εργασιών της Citi στη Λατινική Αμερική, αποχωρεί από την τράπεζα, σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα που στάλθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα. Είναι μεταξύ πολλών στελεχών υψηλού επιπέδου που επικεντρώθηκαν στις δραστηριότητες της Citi εκτός ΗΠΑ, και οι οποίοι αποχώρησαν μετά την ανακοίνωση αναδιάρθρωσης της Fraser, μια λίστα που περιελάμβανε και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής μονάδας Kristine Braden.

Οι υπάλληλοι του Ηνωμένου Βασιλείου ενημερώθηκαν ότι η τράπεζα θα ξεκινήσει μια διαδικασία επανεξέτασης το συντομότερο αυτή την εβδομάδα που θα οδηγούσε σε «μείωση των ρόλων». Το υπόμνημα δεν ανέφερε πόσες θέσεις θα καταργηθούν από το σύνολο των 16.000 υπαλλήλων που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Έχει αναστατώσει τους πάντες εσωτερικά. Όλοι αναρωτιούνται πώς θα επηρεαστεί ο ρόλος τους», είπε ένας τραπεζίτης της Citi. «Έχει ένα σχέδιο. Απλώς δεν θα αφήσει όλους να το δουν για λίγο».

Εσωτερικά, ορισμένοι υπάλληλοι της Citi λένε ότι υπάρχει ενθουσιασμός για τις ανανεωμένες προσπάθειες της Fraser να αναζωογονήσει και να εξορθολογίσει την τράπεζα, για την οποία ορισμένοι παραπονούνται ότι είναι πολύ βαλτωμένη από τη γραφειοκρατία. Υπάρχει επίσης ελπίδα ότι η κίνηση μπορεί να αναζωογονήσει την τιμή της μετοχής της Citi, η οποία έχει πέσει περίπου κατά το ένα τρίτο από τότε που η Fraser ανέλαβε την τράπεζα.

«Αν το έλεγε αυτό ο Τζέιμι Ντάιμον, θα καταλάβαινα ότι ο κόσμος εκνευρίζεται, αλλά όταν βρίσκεστε εκεί που είμαστε, πρέπει να τα πηγαίνετε καλύτερα», είπε ένας υψηλόβαθμος τραπεζίτης της Citi, αναφερόμενος στον επικεφαλής της JPMorgan Chase. «Υπάρχει πολλή λογική σε αυτό που κάνει, γιατί απλώς είχαμε υπερβολικά έξοδα και πρέπει να φτάσουμε στο σωστό μέρος».

Η Citigroup αρνήθηκε να σχολιάσει.

Μια σημαντική πτυχή του σχεδίου της Fraser να αναζωογονήσει τη Citi είναι η κατάργηση της εστίασης στη γεωγραφία που για δεκαετίες ήταν βασικό μέρος του οργανογράμματος και της ταυτότητάς της.

Το 1998, ο John Reed της Citicorp, προωθώντας τη συγχώνευσή του με την Sandy Weill’s Travelers Group, είπε ότι ήταν η ικανότητα της Citi να πουλά ένα σούπερ μάρκετ χρηματοοικονομικών προϊόντων «σε τοπική βάση» που θα έκανε τη συμφωνία επιτυχημένη. «Εχουμε ελαχιστοποιήσει τις διασυνοριακές δραστηριότητές μας», είπε ο Ριντ λίγα χρόνια μετά τη συγχώνευση. «Έχουμε ενσωματωθεί στην τοπική οικονομία ως τοπικός τραπεζίτης».

Ακόμη και μετά την οικονομική κρίση, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Citi, Vikram Pandit, συχνά έλεγε ότι ήθελε να είναι η κορυφαία τράπεζα στις 100 κορυφαίες πόλεις του κόσμου.

Ωστόσο, ορισμένοι τραπεζίτες λένε ότι η Citi συχνά βυθίζεται σε μια μήτρα αλληλοκαλυπτόμενης ηγεσίας. «Οποιαδήποτε απόφαση έπρεπε να ληφθεί έπρεπε να εγκριθεί από τρία αφεντικά — τον αρχηγό της χώρας, τον επικεφαλής του προϊόντος και τον επικεφαλής κάλυψης», είπε ένας ανώτερος ηγέτης της Citi που ηγείται μιας ομάδας τραπεζιτών που βρίσκεται σε περισσότερες από δώδεκα χώρες.

Η Φρέιζερ προσπαθεί να ξαναγράψει αυτό το σενάριο. Ως μέρος της αναδιοργάνωσης, η Citi όρισε τον Ερνέστο Τόρες Καντού ως τον μοναδικό διεθνή επικεφαλής όλων των μονάδων της εκτός των ΗΠΑ, παραμερίζοντας το παλιό μοντέλο τριών περιφερειακών αρχηγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Citi έχει μια σειρά από πολύ καλές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Noor Menai, ο οποίος πέρασε πάνω από μια δεκαετία ως τραπεζίτης αναδυόμενων αγορών στη Citi και τώρα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της CTBC Bank USA. «Στο βαθμό που οι αλλαγές διευκολύνουν τους επενδυτές να απομονωθούν και να δουν την απόδοση των μεμονωμένων επιχειρήσεων, νομίζω ότι αυτό είναι καλό».

Η Citi λέει ότι δεν αποχωρεί από καμία από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται και η Fraser λέει ότι είναι αφοσιωμένη στη διεθνή εστίαση της τράπεζας ως κρίσιμο στοιχείο διαφοροποίησης από τους ανταγωνιστές. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι η εξάλειψη μεγάλου μέρους της γεωγραφικής διαχείρισης της Citi είναι ένας τρόπος να μειωθούν τα κόστη της τράπεζας.

«Όταν δημιουργήσαμε την περιφερειακή μας οργάνωση πριν από πολλά, πολλά χρόνια, ήμασταν μια πολύ διαφορετική τράπεζα», είπεη Fraser σε ένα συνέδριο επενδυτών λίγο μετά την ανακοίνωση της αναδιοργάνωσης. «Απλώς δεν χρειαζόμαστε τέτοιου είδους βαριά διοικητική δομή και τοπική διακυβέρνηση και διαδικασίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: