Οι χαμηλές αποδοχές κάνουν τους CEOs να… απολύουν υπαλλήλους

Οι χαμηλές αποδοχές κάνουν τους CEOs να… απολύουν υπαλλήλους

Αυτό έδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου Rutgers.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι που πληρώνονται λιγότερο από τους συναδέλφους τους είναι πολύ πιο πιθανό να απολύσουν υπαλλήλους τους για να αυξήσουν τις δικές τους αποδοχές, σύμφωνα με νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων και Εργασιακών Σχέσεων του Rutgers.

«Η έρευνα κατέδειξε ότι οι CEOs βλέπουν τις απολαβές ως ένα σύμβολο πρεστίζ και στάτους. Ακόμα και με επταψήφιο ή οκταψήφιο μισθό, μπορεί να νοιώθουν παραγκωνισμένοι εάν βγάζουν λιγότερα από τις αντίστοιχες αμοιβές διευθυντικών στελεχών σε άλλες εταιρείες» επισημαίνει ο Scott Bentley, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης ως διδακτορικός φοιτητής στο Rutgers και τώρα εργάζεται ως επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Binghamton.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από 140 εταιρείες του δείκτη S&P 500 την περίοδο 1992-2014, εστιάζοντας στους κλάδους καταναλωτικών προϊόντων, χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, και πληροφορικής. Το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός διευθύνοντος συμβούλου στις 140 αυτές εταιρείες ήταν 10 εκατομμύρια δολάρια.

Οι CEOs που πληρώνονταν τουλάχιστον 34% λιγότερο άλλους σε αντίστοιχη θέση σε ένα συγκεκριμένο έτος, είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να επιβάλλουν απολύσεις το επόμενο έτος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μεταξύ των επιχειρήσεων που πραγματοποίησαν απολύσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, ο μέσος «χαμηλόμισθος» διευθύνων σύμβουλος εξάλειψε 1.200 θέσεις εργασίας, επηρεάζοντας κατά μέσο όρο το 7% των εργαζομένων. Ως αποτέλεσμα, οι συνολικές απολαβές του CEO αυξήθηκαν κατά 600.000 δολάρια κατά μέσο όρο το επόμενο έτος.

«Η έρευνα αυτή θέτει δύσκολα ερωτήματα σε διοικητικά συμβούλια και μετόχους», ανέφερε σε δήλωσή της η Rebecca Kehoe, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Αφενός, βλέπουμε μια τάση ελέγχου των υπερβολικών απολαβών των CEOs δίνοντας στους επενδυτές μια ευχέρεια ελέγχου. Αφετέρου, οι ‘κακοπληρωμένοι’ διευθύνοντες σύμβουλοι μπορεί να επιβάλλουν απολύσεις οι οποίες έχουν μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες για τους απολυμένους υπαλλήλους και μπορεί να βλάψουν τη φήμη της επιχείρησης».

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, η αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου αυξήθηκε μόνο όταν βελτιώθηκαν οι επιδόσεις της επιχείρησης μετά τις απολύσεις- και τις περισσότερες περιπτώσεις συνέβη ακριβώς αυτό. Έναν χρόνο μετά τις απολύσεις, οι αποδόσεις των μετοχών αυξήθηκαν κατά 2% και τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 18% κατά μέσο όρο.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όταν οι διευθύνοντες σύμβουλοι πληρώνονται το ίδιο με άλλους σε αντίστοιχες θέσεις, η πιθανότητα απολύσεων αρχίζει να εξασθενεί. «Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μια τεράστια πτώση στην πιθανότητα ανακοίνωσης απολύσεων όταν η αμοιβή του CEO είναι σχετικά η ίδια ή μεγαλύτερη από την αμοιβή των συναδέλφων του», τόνισε ο Bentley.

Δείτε ακόμη: Οι 12 CEOs της λίστας με τους μεγαλύτερους ηγέτες της χρονιάς