Οι χορευτές της Λυρικής γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Χορού από το σπίτι

Οι χορευτές της Λυρικής γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Χορού από το σπίτι
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα εικονίζει την Ελληνίδα χορεύτρια κλασσικού χορού, Αντιγόνη Τσιούλη (Α), να συμμετέχει σε παλαιότερη παράσταση με το μπαλέτο της Όπερας του Καΐρου, του οποίου είναι μέλος τα τελευταία πέντε χρόνια, Κάιρο, Κυριακή 28 Ιουλίου 2019. Η Αντιγόνη Τσιούλη ξεκίνησε το μπαλέτο σε ηλικία 7 ετών και σε ηλικία 14 ετών προχώρησε στην Εθνική Λυρική Σκηνή της Αθήνας. Το 2011 έγινε δεκτή στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπου και αποφοίτησε το 2014 από το τμήμα χορευτών-καθηγητών χορού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την Παγκόσμια Ημέρα Χορού γιορτάζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Στο πλαίσιο της σειράς #μένουμεσπίτι του ΥΠΠΟΑ, θα δούμε οκτώ βίντεο, στα οποία, χορευτές και σπουδαστές παρουσιάζουν την τέχνη τους, αλλά και τους προβληματισμούς τους για τη σημασία του χορού σήμερα.

Την Παγκόσμια Ημέρα Χορού γιορτάζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Στο πλαίσιο της σειράς #μένουμεσπίτι του ΥΠΠΟΑ, θα δούμε οκτώ βίντεο, στα οποία, χορευτές και σπουδαστές παρουσιάζουν την τέχνη τους, αλλά και τους προβληματισμούς τους για τη σημασία του χορού σήμερα.

Στο πρώτο βίντεο, οι σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, ερμηνεύοντας χορευτικές φράσεις από χορογραφίες εμβληματικών χορογράφων. Μεταξύ άλλων, ερμηνεύουν Μωρίς Μπεζάρ, Οχάντ Ναχαρίν, Μαριύς Πετιπά, Άκραμ Καν, Ματς Εκ, DV8 κ.ά.

Φορώντας πουέντ, τουτού, κορμάκια, αλλά και φόρμες γυμναστικής και φορέματα και παπούτσια καρακτέρ, οι νεαροί σπουδαστές της Σχολής Χορού ανεβαίνουν σε ταράτσες, βγαίνουν σε πάρκα, κάνουν το σαλόνι στούντιο μπαλέτου και αποτίουν φόρο τιμής στους χορογράφους που άλλαξαν την τέχνη του χορού και έχουν επηρεάσει πολλές γενιές σπουδαίων χορευτών. Για την ώρα ακολουθούν την οδηγία #menounspiti και κάνουν μαθήματα online. Πολύ σύντομα όμως, θα βρεθούν ξανά στις αίθουσες μαθημάτων και τη σκηνή για να ιδρώσουν, να κλάψουν, να προσπαθήσουν, να πέσουν και να ξανασηκωθούν, να χειροκροτηθούν για την τέχνη του χορού, στην οποία αφιερώνουν ολόκληρη τη ζωή τους.

Στο βίντεο συμμετέχουν οι σπουδαστές: Παύλος-Ορφέας Αργυρόπουλος, Μαρία-Δέσποινα Βαζάκα, Μαρία Βιολάκη-Γεωργιλαδάκη, Ιφιγένεια Βλάικου, Καλλιόπη Βοϊδάσκη, Αναστασία Γαλάτη, Κατερίνα Δεβετζή, Αναστασία Θεμιστοκλέους, Αγγέλα Ιωάννου, Λάμπρος Καζέρος, Αναστάσιος Καλαμπόκης, Σοφία Κοσκινά, Απόστολος Κουσίνας, Κωνσταντίνα Κωλλέτα, Φώτης Κωνσταντίνου, Ελένη Μακρή, Γεώργιος Μάργης, Αγγελική Μιχαλάκη, Στυλιανή Μπυράκη, Ελένη Μυριαγκού, Μαρία Νικολίτσα, Γεωργία Νικολοπούλου, Κιάρα Νταϊλάνι, Μαρίνα-Ανδριανή Παντελάκη, Παρθένα-Ζωή Παπαδοπούλου, Αναστασία Παττελάκη, Θεόνη Περάκη, Γεωργία Πετρολέκα, Μιχάλης Πίνος, Νεκτάριος Ράμιας, Δημήτρης Σταυριανόπουλος, Στάθης Τζουβάρας, Ασπασία Τσαγκάδα, Ηλιάνα Υφαντή, Ελένη Φώτου, Μαρία Χαρουτιουνιάν, Ορφέας Χατζησπύρου, Αλεξάνδρα Χρυσικοπούλου.

Μουσική: Κουράντ από τη Σουίτα για τσέλο αρ. 2 σε ρε ελάσσονα BWV 1008 του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ
Βιολοντσέλο: Νικόλαος – Σπυρίδων Πρεβεζιάνος, Κορυφαίος Α΄, Ορχήστρα ΕΛΣ.
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Μάτσκαρης
Το βίντεο θα προβληθεί αύριο, Τετάρτη 29 Απριλίου στις 8 μ.μ. από το κανάλι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο YouTube και τη σελίδα της στο Facebook και θα αναμεταδοθεί από τα social media του ΥΠΠΟΑ.

Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει επτά βίντεο, στα οποία, τέσσερις χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ και τρεις σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής απαντούν στην ερώτηση «Τι είναι για σας ο χορός σήμερα;», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2020. Συμμετέχουν: η Α΄ Χορεύτρια Μπαλέτου της ΕΛΣ Ελεάνα Ανδρεούδη, οι χορευτές του Corps de ballet της ΕΛΣ, Γιάννης Μητράκης, Τζορντάνο Μπότσα, Αγιούκα Νίττα και οι σπουδαστές της Σχολής Χορού ΕΛΣ Αγγελική Μιχαλάκη, Γεώργιος Μάργης, Ελένη Μυριαγκού.

Τα βίντεο θα προβληθούν από το κανάλι του ΥΠΠΟΑ στο YouTube και τα social media του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.