Οι χορηγοί της FIFA στέλνουν αυστηρό τελεσίγραφο

Οι χορηγοί της FIFA στέλνουν αυστηρό τελεσίγραφο
A man is silhouetted as he makes his way past the main entrance of FIFA headquarters, the Home of FIFA, in Zurich October 20, 2010. REUTERS/Christian Hartmann (SWITZERLAND - Tags: SPORT SOCCER) - RTXTNHL Photo:

Κάποιοι από τους μεγαλύτερους χορηγούς ποδοσφαίρου εκφράζουν την ανησυχία τους στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται η FIFA.

Με αυστηρή της δήλωση το βράδυ της Τετάρτης, η Visa ζήτησε από τη FIFA να λάβει άμεσα μέτρα και να ξεκαθαρίσει τη στάση της σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται. «Είναι πολύ σημαντικό να γίνουν αλλαγές τώρα», αναφέρει η ανακοίνωση της Visa και προσθέτει: «Σε περίπτωση που η FIFA δεν το πράξει, έχουμε ενημερώσει πως θα αποσύρουμε τη χορηγία μας».

Η ανακοίνωση της Visa, είναι η σφοδρότερη μέχρι στιγμής από πλευράς των χορηγών. «Η απογοήτευση και η ανησυχία μας σχετικά με την FIFA στον απόηχο των σημερινών εξελίξεων είναι βαθύτατη. Ως χορηγός, αναμένουμε η FIFA να λάβει άμεσα μέτρα για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά στους κόλπους της. Αυτό ξεκινά χτίζοντας ξανά μία κουλτούρα με ισχυρές, ηθικές πρακτικές. Αν η FIFA αποτύχει να το πράξει, τους έχουμε ενημερώσει ότι θα αξιολογήσουμε εκ νέου τη συμφωνία για χορηγίες μας».

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί εξίσου αυστηρή δήλωση από την Coca-Cola, που συγκαταλέγεται επίσης στους μεγάλους χορηγούς της FIFA: «Η διαμάχη αυτή αμαυρώνει την αποστολή και τα ιδανικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA», αναφέρει ενδεικτικά η ανακοίνωση της εταιρείας. Αντίστοιχη στάση κράτησαν και η McDonald’s με την Adidas.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Adidas, Visa και Coca-Cola εξέδωσαν όλες ανακοινώσεις πιέζοντας την FIFA να λάβει στα σοβαρά υπόψη της το ζήτημα των δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών στο Κατάρ απαντώντας σε καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αθλητικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται για το Μουντιάλ του 2022.

Η νοτιοκορεατική αυτοκινητοβιομηχανία Hyundai, ο μοναδικός ασιάτης χορηγός της FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2018 που θα διεξαχθεί στη Ρωσία, εξέφρασε την “έντονη ανησυχία” της για τις νομικές διώξεις εις βάρος στελεχών της FIFA.

Οι Anheuser-Busch InBev και McDonald’s Corp ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με την FIFA και παρακολουθούν την κατάσταση.

 

Εμπλοκή της Nike

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ακόμη ότι το 1996, μία παγκόσμια αθλητική εταιρεία, η οποία δεν κατονομάζεται στα δικαστικά έγγραφα, συμφώνησε να καταβάλει 160 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε δέκα χρόνια ώστε να γίνει ο αποκλειστικός προμηθευτής αθλητικών παπουτσιών, στολών, αξεσουάρ και εξοπλισμού της ομάδας της Βραζιλίας.

Αυτή ήταν μία έμμεση αναφορά στην Nike, τον χορηγό της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας. Η Nike απάντησε ότι συνεργάζεται με τις αρχές.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η εταιρεία συμφώνησε σε οικονομικούς όρους που δεν υπήρχαν στο αρχικό συμβόλαιο, οι οποίοι περιελάμβαναν την καταβολή επιπλέον 40 εκατομμυρίων δολαρίων σε “αμοιβές για υπηρεσίες μάρκετινγκ” σε μία θυγατρική της εταιρείας που είχε αναλάβει το μάρκετινγκ της ομάδας και διέθετε λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα.

Η εισαγγελέας Νέας Υόρκης Λορέτα Λιντς αρνήθηκε να σχολιάσει αν υπάρχουν ευθύνες για τις εταιρείες που είχαν εξασφαλίσει δικαιώματα μάρκετινγκ και αν αυτές ήταν αντικείμενο ερευνών. Είπε όμως ότι “η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και καλύπτει όλες τις πτυχές”, αλλά, ερωτηθείσα σχετικά, αρνήθηκε να σχολιάσει αν μία από αυτές τις εταιρείες είναι η Nike.

Αργότερα, σε ανακοίνωσή της η Nike ανέφερε: “Όπως οι απανταχού οπαδοί, ενδιαφερόμαστε παθιασμένα για τους αγώνες και προβληματιζόμαστε από τις πολύ σοβαρές κατηγορίες. Η Nike πιστεύει στο ‘δίκαιο και ηθικό παιχνίδι’ τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στον αθλητισμό και αντιτίθεται σφοδρά σε κάθε μορφή αλχημείας ή χρηματισμού. Συνεργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές”, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Τα κέρδη από τους χορηγούς

Οι ισολογισμοί της FIFA δείχνουν ότι έλαβε συνολικά 177 εκατομμύρια δολάρια το 2014 από τους μακρόχρονους συνεργάτες της -Adidas, Coca-Cola, Emirates, Hyundai, Sony και Visa- και 131 εκατομμύρια δολάρια από χορηγούς του Μουντιάλ.

«Η αξία των χορηγιών είναι πολύ υψηλή, διαφορετικά δεν θα προτίθεντο να πληρώνουν τέτοια ποσά για αυτές», δήλωσε ο επικεφαλής της Interbrand Τζεφ Φράμπτον.

Ο Ρομπ Πράζμαρκ, πρόεδρος της 21 Sports & Entertainment Marketing Group, μίας πολυεθνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο των αθλητικών διοργανώσεων, είπε ότι οι χορηγοί είναι απίθανο να αποσύρουν όλες τις χορηγίες τους.

«Οι χορηγοί αυτοί επενδύουν πολλά χρήματα για να συνδέσουν το όνομά τους με το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου».

Πώς λειτουργούσε ο μηχανισμός δωροδοκίας στο εσωτερικό της FIFA

Την ίδια ώρα, κι ενώ έρχονται στο φως της δημοσιότητας όλο και περισσότερες πληροφορίες για το σκάνδαλο διαφθοράς στη FIFA, δημοσίευμα του CNN Money αποπειράται να ακολουθήσει τη διαδρομή του χρήματος στο εσωτερικό του μηχανισμού δωροδοκίας του παγκόσμιου οργάνωση ποδοσφαίρου.

Λίγοι φίλοι του ποδοσφαίρου γνωρίζουν την εταιρεία Traffic Group, μία βραζιλιανική εταιρεία αθλητικού μάρκετινγκ, και τον ιδρυτή της Jose Hawilla. Για να καταλάβει, όμως, κανείς τις κατηγορίες στις οποίες βασίζονται οι διώξεις μελών της FIFA, θα πρέπει να ρίξει μια ματιά στις κατηγορίες για τις οποίες ο Jose Hawilla και η εταιρεία του δήλωσαν ένοχοι.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν πως ο Hawilla ήταν μεταξύ των κύριων ατόμων που δωροδοκούσαν αξιωματούχους της FIFA. Ο Hawilla πλάσαρε ουσιαστικά η τον εαυτό του ως το μεσάζοντα μεταξύ των διάφορων ομοσπονδιών που ελέγχουν το ποδόσφαιρο (και τις διεθνείς διοργανώσεις του) και εκείνων των εταιρειών που ήθελαν να γίνουν μέρος του αθλήματος. Αυτές οι εταιρείες έπρεπε να αντιμετωπίσουν τον Hawilla και την Traffic Group λόγω των συμφωνιών που είχε με διάφορες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες. Αυτές τις συμφωνίες, όμως, ο ίδιος δωροδοκούσε για να τις κλείσει.

Το κατηγορητήριο δεν αναφέρει ότι οι εν λόγω εταιρείες δωροδοκούσαν οι ίδιες τον Hawilla ή αξιωματούχους της FIFA. Όμως, τα συμβόλαια που σύνηψαν μαζί του χρησιμοποιήθηκαν για δωροδοκίες που κατέληξαν, σύμφωνα με τις κατηγορίες, στις τσέπες αξιωματούχων της FIFA.

Ο Jose Hawilla δήλωσε ένοχος για τις κατηγορίες που του προσήψαν και κλήθηκε να πληρώσει 151 εκατομμύρια δολάρια, από τα οποία έχει ήδη καταβάλει τα 25. Η εκδίκαση της υπόθεσης έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2014 και δεν έγινε γνωστή παρά μόνο το πρωί της Τετάρτης, μετά τις συλλήψεις των αξιωματούχων της FIFA.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως στο κατηγορητήριο δεν κατονομάζονται οι αξιωματούχοι τους οποίους δωροδόκησε ο Hawilla.Είναι, όμως, γνωστό πως μέχρι το 2013 η Traffic Group και άλλες εταιρείες αθλητικού μάρκετινγκ ήταν επίσης μέρος μίας συνωμοσίας που είχε συμφωνήσει να πληρωθούν δωροδοκίες 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε 11 αξιωματούχους της FIFA. Οι τρεις κορυφαίοι εξ αυτών ζητούσαν 15 εκατομμύρια δολάρια και επτά από αυτούς 9,5 εκατομμύρια δολάρια, αφήνοντας μόλις… 2,5 εκατομμύρια για τον τελευταίο αξιωματούχο.