Η Coinbase ανακοινώνει 1.100 απολύσεις – Προειδοποίηση για «ύφεση» και «επικείμενο χειμώνα» για τα κρυπτονομίσματα

Η Coinbase ανακοινώνει 1.100 απολύσεις – Προειδοποίηση για «ύφεση» και «επικείμενο χειμώνα» για τα κρυπτονομίσματα
15 June 2022, Baden-Wuerttemberg, Rottweil: The apps application of the cryptocurrency exchange Coinbase is seen on the display of an iPhone SE. Employees are being laid off at numerous cryptocurrency firms. Photo: Silas Stein/ (Photo by Silas Stein / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Η Coinbase είναι η τελευταία από μια σειρά εταιρειών κρυπτονομισμάτων που πρόσφατα ανακοίνωσαν απολύσεις.

του Marco Quiroz-Gutierrez

Η Coinbase, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι θα μειώσει το εργατικό δυναμικό της κατά 18%,απολύοντας περίπου 1.100 υπαλλήλους αφού οι ασταθείς αγορές κρυπτονομισμάτων έχουν χάσει περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία από το 2021.

Σε μια ανάρτηση ιστολογίου το πρωί της Τρίτης, ο διευθύνων σύμβουλος της Coinbase, Brian Armstrong, ανακοίνωσε την απόφαση και προειδοποίησε για ύφεση και επικείμενο χειμώνα για τα κρυπτονομίσματα.

«Φαίνεται ότι εισερχόμαστε σε ύφεση μετά από μια οικονομική άνθηση 10+ ετών. Μια ύφεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμα έναν ‘χειμώνα’ για τα κρυπτονομίσματα και θα μπορούσε να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα», έγραψε ο Armstrong. «Στους προηγούμενους ‘χειμώνες’ των κρυπτονομισμάτων, τα έσοδα από συναλλαγές (η μεγαλύτερη πηγή εσόδων μας) μειώθηκαν σημαντικά. Αν και είναι δύσκολο να προβλέψουμε την οικονομία ή τις αγορές, σχεδιάζουμε πάντα με γνώμονα το χειρότερο, ώστε να μπορούμε να λειτουργούμε επιχειρηματικά σε οποιοδήποτε περιβάλλον».

Ο Armstrong φάνηκε επίσης να αναλαμβάνει την ευθύνη για επιχειρηματικά λάθη που οδήγησαν σε τόσο μεγάλες απολύσεις στην εταιρεία του.

«Επίσης, αναπτυχθήκαμε αρκετά γρήγορα τα τελευταία δύο χρόνια και αρχίσαμε να λειτουργούμε λιγότερο αποτελεσματικά στο νέο μας μέγεθος. Θα μας πάρει λίγο χρόνο για να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα κλίμακα πριν αναπτυχθούμε ξανά», έγραψε.

Η εταιρεία αναμένει να έχει περίπου 5.000 υπαλλήλους έως τις 30 Ιουνίου και να ξοδέψει 40 έως 45 εκατομμύρια δολάρια για δαπάνες αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με μια κατάθεση εγγράφων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Η εταιρεία ανέφερε 3.730 υπαλλήλους στο τέλος του 2021 και προσέλαβε 1.200 το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Armstrong είχε διαμαρτυρηθεί εναντίον μιας αναφοράς που φέρεται να έγινε από υπαλλήλους της εταιρείας, που ζητούσαν την απομάκρυνση τριών στελεχών της Coinbase. Ο διευθύνων σύμβουλος είπε στους δυσαρεστημένους υπαλλήλους: «Παραιτηθείτε και βρείτε μια εταιρεία για να εργαστείτε στην οποία να πιστεύετε».

Τα νέα για τις απολύσεις της Coinbase έρχονται ένα μήνα αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε ένα αρχικό πάγωμα των προσλήψεων, καταργώντας ένα προηγούμενο σχέδιο τριπλασιασμού του μεγέθους της. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η εταιρεία ακύρωσε επίσης προσφορές εργασίας σε υποψηφίους νέους υπαλλήλους, ορισμένοι από τους οποίους είχαν εγκαταλείψει άλλες θέσεις εργασίας για να εργαστούν στην Coinbase ή εξαρτιόνταν από την εταιρεία για να τους χορηγήσει βίζα, ώστε να παραμείνουν στις ΗΠΑ.

Η Coinbase είναι η τελευταία από μια σειρά εταιρειών κρυπτονομισμάτων που πρόσφατα ανακοίνωσαν απολύσεις. Νωρίτερα αυτό το μήνα η Gemini, ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που υποστηρίζεται από τους δισεκατομμυριούχους Cameron και Tyler Winkelvoss, δήλωσε ότι θα μειώσει το εργατικό δυναμικό της κατά 10%. Η Crypto.com, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που είναι χορηγός της έδρας των Λος Άντζελες Λέικερς, είπε ότι θα απολύσει περίπου 260 εργαζομένους ή περίπου το 5% του εργατικού δυναμικού του. Τη Δευτέρα, η BlockFi, μια πλατφόρμα δανεισμού και εμπορίας κρυπτονομισμάτων, δήλωσε ότι θα περικόψει το 20% των εργαζομένων της.

Η τρέχουσα ύφεση των κρυπτονομισμάτων ήταν βάναυση για ορισμένες εταιρείες, καθώς το ανώτατο όριο της κεφαλαιοποίησης της αγοράς για τα κρυπτονομίσματα έπεσε κάτω από το επίπεδο του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Το Bitcoin, το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα στον κόσμο, εισήλθε στη 12η συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών, πέφτοντας στα περίπου 22.500 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδό του από το Δεκέμβριο του 2020. Το Ether, το δεύτερο πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα διαπραγματευόταν περίπου στα 1.200 δολάρια το πρωί της Τρίτης, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιανουάριο του 2021.

Πηγή: fortune.com