Οι δανειστές ετοιμάζουν τελεσίγραφο στον Τσίπρα

Οι δανειστές ετοιμάζουν τελεσίγραφο στον Τσίπρα

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Πέμπτης.

Για το χειρότερο έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται πλέον οι Ευρωπαίοι, όσο οι ώρες περνούν και στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται συμφωνία. Στο Eurogroup της Πέμπτης, η Ελλάδα μπορεί μεν να είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα, αλλά η συζήτηση αναμένεται σύντομη και χωρίς αποφάσεις.

Η Αθήνα δεν έχει στείλει νέες προτάσεις, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει βάση συζήτησης.

Αυτό που περιμένουν, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι οι πολύ σκληρές δηλώσεις από τους επικεφαλής των θεσμών, που ουσιαστικά θα μιλούν για ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για τη μη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Από εκεί και πέρα, οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες.

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα απευθύνουν το τελεσίγραφο στον Αλέξη Τσίπρα, προειδοποιώντας τον ότι η εναλλακτική είναι το κλείσιμο των τραπεζών, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί και η οικονομική καταστροφή της χώρας.

Τραπεζικές πηγές, εκτιμούν ότι σε περίπτωση επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών οι τράπεζες δεν θα άνοιγαν τη Δευτέρα και θα παρέμεναν κλειστές για αρκετές ημέρες, τουλάχιστον για μία εβδομάδα, ώστε να προετοιμαστούν τα ATM’s, καθώς και να εκδοθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών εν μέσω τουριστικής περιόδου, θα σήμαινε την απόλυτη καταστροφή για τον τουρισμό, καθώς θα υπήρχαν περιορισμοί στο τουριστικό συνάλλαγμα (αυτό θα ίσχυε και για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό).

Οι επιχειρήσεις που προμηθεύονται υλικά ή εμπορεύονται εισαγόμενα είδη δεν θα μπορούσαν να στείλουν χρήματα για να πληρώσουν τους προμηθευτές τους πέρα από το μηνιαίο όριο που θα τεθεί (για παράδειγμα στην Κύπρο είχε οριστεί στα 22.000 ευρώ). Σε διαφορετική περίπτωση, εάν τα ποσά είναι μεγαλύτερα, θα απαιτείται ειδική έγκριση από Επιτροπή που θα συσταθεί και θα εδρεύει στην Τράπεζα της Ελλάδος και η οποία θα αποφασίζει γα τα εμβάσματα στο εξωτερικό. Η διαδικασία αυτή θα είναι γραφειοκρατική και χρονοβόρα και, κατά συνέπεια, αναμένονται ελλείψεις σε είδη.

Παράλληλα, τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με τις εγχώριες εποπτικές αρχές, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι θα επιχειρηθεί να εξαγορασθούν από ξένα κεφάλαια.

Διαβάστε ακόμη: Χαμηλές προσδοκίες για το Eurogroup της Πέμπτης