Χαμηλές προσδοκίες για το Eurogroup της Πέμπτης

Χαμηλές προσδοκίες για το Eurogroup της Πέμπτης

Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα είναι σύντομο και απλά θα επιβεβαιώνει ότι η «μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο».

Στο συμπέρασμα ότι «η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο» , αναμένεται να καταλήξουν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης που θα συνεδριάσουν αύριο στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, εκτίμησε σήμερα ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η συζήτηση για την Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup θα είναι σύντομη και οι υπουργοί οικονομικών θα αποτιμήσουν την κατάσταση, βάσει της ενημέρωσης που θα κάνουν οι εκπρόσωποι των θεσμών για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και βάσει των εκτιμήσεων του Έλληνα υπουργού οικονομικών. «Ας είμαστε ρεαλιστές το πρόγραμμα της Ελλάδας λήγει σε 14 ημέρες», ανέφερε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι μετά από μια ενδεχόμενη επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν ορισμένα εθνικά κοινοβούλια απαιτούν τουλάχιστον μία εβδομάδα

Ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, οι υποχωρήσεις που έχουν γίνει από την πλευρά των θεσμών είναι τεράστιες, όχι μόνο στο θέμα των εσόδων και των εξόδων, αλλά και σε τομείς που αφορούν την αναδιάρθρωση αγορών.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα κενά που χωρίζουν τις ελληνικές αρχές από τους θεσμούς δεν είναι μόνο δημοσιονομικά, έχουν να κάνουν με τη δομή του φορολογικού συστήματος, με το συνταξιοδοτικό και με άλλα ζητήματα. «Μας ενδιαφέρει η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σημείωσε, τέλος, ότι μεταξύ των θεσμών, υπάρχει σημαντική σύγκλιση απόψεων και ότι οι προτάσεις τους είναι σταθερές και συμπαγείς.

«Όλη η προσοχή πρέπει να στραφεί στην Ελλάδα»

Στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών παρεμβαίνει με δήλωσή του, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ολλανδός εξηγεί πως η Ελλάδα αυτή τη στιγμή «απαιτεί όλη την προσοχή» και για το λόγο αυτό θα ζητήσει αναβολή της εκλογικής διαδικασίας.

«Θα προτείνω στο Eurogroup την αναβολή της εκλογής του επικεφαλής για τον Ιούλιο. Η Ελλάδα απαιτεί όλη την προσοχή. Και, η εκλογή δεν πρέπει να ηγηθεί της συζητήσεις στις διαδικασίες», έγραψε ο κύριος Ντάισελμπλουμ.

Στο προγραμματισμένο για αύριο Πέμπτη Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο, επρόκειτο να διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του επόμενου επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο νυν πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι εκ νέου υποψήφιος, και μάλιστα σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, προηγείται του αντιπάλου του, Ισπανού Λουίς ντε Γκίντος, με ψήφους 11 προς 8.

«Όχι σε διαγραφή χρέους»
Επίσης ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ακόμη πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης παραμένουν αντίθετοι σε μία διαγραφή του ελληνικού χρέους, μία επιλογή μελετάται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Επειδή είμαστε αντίθετοι επί της αρχής στη διαγραφή χρέους, έχουμε μεγαλύτερο κίνητρο να επιμείνουμε στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε από το Eurogroup», είπε ο Ντάισελμπλουμ στην Επιτροπή Οικονομικών του ολλανδικού κοινοβουλίου.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών εκτίμησε επίσης πως η πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα μέχρι την Πέμπτη είναι «πολύ μικρή».

«Δεν έχουμε τρελές απαιτήσεις από την Ελλάδα»
Οι απαιτήσεις των θεσμών από την Ελλάδα είναι κάθε άλλο παρά «τρελές», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι «δύσκολη», αλλά θα έχει στόχο να υπάρξει κίνηση προς τα εμπρός, δήλωσε ακόμη ο Επίτροπος, προσθέτοντας ότι θα συζητηθούν τα επίμαχα ζητήματα των συντελεστών ΦΠΑ, των συντάξεων και του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

«Περιμένουμε συγκεκριμένα μέτρα στα τρία αυτά σημεία. Δεν ζητάμε τρελά πράγματα», δήλωσε ο Μοσκοβισί στον βελγικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL. Ωστόσο, είπε, υπάρχει ανάγκη για ένα ανθρωπιστικό πρόγραμμα, «αλλά θα πρέπει να υπάρχει και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, επειδή ζούμε σε μία παγκόσμια οικονομία της αγοράς και η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να παραμένει στο περιθώριο».

Σόιμπλε: Λίγες ελπίδες να επιτευχθεί στο Eurogroup συμφωνία με την Ελλάδα

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τρέφει λίγες ελπίδες ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα αύριο Πέμπτη, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, ανέφερε σήμερα ένας Γερμανός βουλευτής.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, που μίλησε στους δημοσιογράφους ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία της, ο Σόιμπλε είπε ότι “τίποτα δεν είναι έτοιμο για να καταλήξουμε σε μια απόφαση αύριο” Πέμπτη. Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού έγιναν ενώπιον των βουλευτών που μετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών του γερμανικού κοινοβουλίου.