Η Δευτέρα θα κρίνει εάν οι Ευρωπαίοι ταχθούν με την Ελλάδα ή το ΔΝΤ

Η Δευτέρα θα κρίνει εάν οι Ευρωπαίοι ταχθούν με την Ελλάδα ή το ΔΝΤ
epa04843550 International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde (L) and Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos talk at the start of a special Eurogroup finance ministers meeting on the Greek crisis, at the European Council headquarters in Brussels, Belgium, 12 July 2015. Eurozone Finance Ministers set 12 July 2015 as the deadline to reach an agreement saving Greece from bankruptcy, amid warnings that failure to strike a deal by then could lead the country to crash out of the eurozone. EPA/LAURENT DUBRULE

Το προσεχές Eurogroup θα κρίνει κατά μεγάλο ποσοστό το μέλλον του Ταμείου στο πρόγραμμα.

“Η ψήφιση του φορολογικού και του ασφαλιστικού δεν κλείνει το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ”. Αυτό διαμηνύουν αξιωματούχοι των θεσμών, οι οποίοι, αν και παραδέχονται ότι το 95% των μέτρων έχουν γίνει αποδεκτά, ωστόσο σημειώνουν ότι για εκείνους το αφορολόγητο παραμένει ακόμη ανοιχτό.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι το αφορολόγητο πρέπει να πέσει στα 8.182 ευρώ, ωστόσο, παραδέχονται πως “εάν αυτό ήταν το μόνο ανοιχτό ζήτημα, δεν θα ήταν ικανό να μπλοκάρει την αξιολόγηση”, καθώς η συζήτηση πλέον και το μεγάλο αγκάθι είναι το πακέτο των πρόσθετων μέτρων, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Στο Eurogroup της Δευτέρας δεν αναμένεται μεγάλη πρόοδος, αφού το ΔΝΤ εμφανίζεται αμετακίνητο στη θέση του για ψήφιση όλων των προληπτικών μέτρων τώρα, ζητώντας σε αυτά να περιληφθούν:

-η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις υπάρχουσες κύριες συντάξεις, που θα ισχύσει, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό έως το 2018.

-Να καθοριστούν από τώρα συγκεκριμένα ποσοστά μειώσεων στις κύριες συντάξεις, αλλά και το ύψος των συντάξεων πάνω από τις οποίες θα γίνουν οι μειώσεις.

-Να οριστεί ποσοστό μειώσεων, αλλά και συγκεκριμένο ύψος ή κατηγορίες μισθολογίων, που θα περικοπούν.

Στο μέτωπο των εσόδων το Ταμείο δεν δέχεται αυξήσεις συντελεστών, αλλά μόνο μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, όπως η περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου, αλλά και η μετάταξη από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον βασικό (24%) για τα τιμολόγια ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Παράλληλα, το ΔΝΤ θέλει η απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού να λαμβάνεται μετά από κάθε αξιολόγηση, δηλαδή, κάθε τρεις μήνες, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, που επιθυμεί οι αποφάσεις να λαμβάνονται κάθε άνοιξη, μετά την επικαιροποίηση των στοιχείων από τη Eurostat.

Τη Δευτέρα ουσιαστικά θα διαφανούν οι προθέσεις των Ευρωπαίων, για το κατά πόσο θα συνταχθούν με το ΔΝΤ ή θα δεχθούν την ελληνική θέση για έναν μηχανισμό, που δεν θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα.

Πάντως, πηγές των θεσμών σημειώνουν ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να υποχωρήσει και εάν οι Ευρωπαίοι αποδεχθούν τις ελληνικές θέσεις, τότε το ΔΝΤ θα παραμείνει εκτός προγράμματος.

“Δεν είμαι σίγουρος εάν οι Γερμανοί είναι έτοιμοι σε αυτή τη φάση να προχωρήσουν χωρίς το ΔΝΤ” σημειώνει αξιωματούχος των θεσμών με άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης, εκφράζοντας, μάλιστα την εκτίμηση ότι “η συζήτηση θα μπορούσε πολύ εύκολα να παραταθεί και μετά τις 24 Μαΐου”.

Το σίγουρο, πάντως είναι ότι οι επικεφαλής του κουαρτέτου δεν αναμένονται στην Αθήνα ούτε την επόμενη εβδομάδα, αφού “ουσιαστικά δεν θα υπάρχει κάτι προς συζήτηση”, σημειώνουν αξιωματούχοι των θεσμών.