Οι δέκα ημέρες που θα κρίνουν την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ

Οι δέκα ημέρες που θα κρίνουν την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ
epa05326815 European Commissioner in Charge of Economic and Financial Affairs Pierre Moscovici (L) and Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) during an Eurogroup finance ministers meeting in Brussels, Belgium, 24 May 2016. The Eurogroup countries' ministers are to discuss on the Greece state of play and the implementation of its economic adjustment programme. EPA/OLIVIER HOSLET

Γκρίνια στο EuroWorking Group για την καθυστέρηση στην εκπλήρωση των εκκρεμών προαπαιτούμενων της 3ης αξιολόγησης - Το μήνυμα Μοσκοβισί. 

Με «όπλο» την επιτυχημένη έκδοση του 7ετούς ομολόγου επιχείρησε να εμφανισθεί η κυβέρνηση στο EuroWorking Group της Πέμπτης. Η συγκέντρωση των 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 3,5% μπορεί να δίνει στην κυβέρνηση έναν αέρα αισιοδοξίας, ωστόσο, η παρ’ ολίγο ματαίωση του εγχειρήματος, επειδή «φτερνίστηκε η Wall Street», ανοίγει και πάλι τη συζήτηση για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να σταθεί μόνη της στις αγορές μετά το πρόγραμμα, χωρίς κάποιου είδους εγγύηση ασφαλείας από τους δανειστές.

Σε κάθε περίπτωση, οι θεσμοί εκφράζουν έντονη δυσφορία για το γεγονός ότι μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου έχουν προχωρήσει μόνο 5 από τα συνολικά 15 προαπαιτούμενα, τα οποία παρέμεναν ανοιχτά για την τυπική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφεραν πηγές των θεσμών πριν από τη συνεδρίαση των τεχνοκρατών του EWG, ο χρόνος που απομένει έως το Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου είναι εξαιρετικά περιορισμένος, με αποτέλεσμα, για άλλη μια φορά, η εκταμίευση της δόσης να μετατρέπεται σε… ντέρμπι.

Είναι ακριβώς αυτό το μήνυμα που θέλησε να μεταφέρει και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τις επαφές του την Πέμπτη στην Αθήνα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να αφεθεί χωρίς εποπτεία μετά το Μνημόνιο, αφήνοντας να εννοηθεί πως, ακριβώς αυτό το πλαίσιο είναι που συζητούν αυτή την περίοδο οι Ευρωπαίοι.

Η δυστοκία στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που έχουν ήδη ψηφιστεί, δίνει για άλλη μία φορά στους δανειστές το επιχείρημα για να ζητούν αυστηρό έλεγχο και για τα μεταμνημονιακά χρόνια, καθώς θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι στην πρώτη ευκαιρία η ελληνική κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, απαντά πως θα είναι «σχεδόν έτοιμη» έως το Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου, καθώς παραμένουν ανοιχτά θέματα που σχετίζονται με τις αποφάσεις του ΣτΕ για το Ελληνικό, ενώ και η υλοποίηση εκτεταμένων πλειστηριασμών σε όλη τη χώρα θα συνδεθεί με τη δεύτερη υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Δείτε ακόμη: Τσίπρας-Μοσκοβισί: Ιστορικό ορόσημο για την Ελλάδα το προσεχές καλοκαίρι