«Η διαφορετικότητα ήταν πάντοτε στον πυρήνα του DNA του efood»

«Η διαφορετικότητα ήταν πάντοτε στον πυρήνα του DNA του efood»
Η Φαίδρα Μπολιάρη και η Claire Cohen περιγράφουν πώς η εταιρεία κάνει πράξη την ενδυνάμωση των εργαζoμένων της, υιοθετώντας στη στρατηγική της τις αρχές του Diversity & Inclusion.

Έχοντας συμπληρώσει δέκα χρόνια λειτουργίας, το efood εντάσσεται πλέον στο δυναμικά ενεργό οικοσύστημα της χώρας, διαγράφοντας μια αναπτυξιακή πορεία, ως μία από τις πρώτες υπηρεσίες delivery στην Ελλάδα. Τόσο οι υπηρεσίες όσο και το εργασιακό περιβάλλον που προσφέρει, αποτελούν βασικά στοιχεία για την εξέλιξη της επιχείρησης, η οποία έχει φτάσει να απασχολεί περισσότερους από 5.100 εργαζόμενους. Το efood συγκαταλέγεται ανάμεσα στους βασικούς εργοδότες στην Ελλάδα, έχοντας μάλιστα αποσπάσει σχετικές διακρίσεις στον θεσμό Best Place to Work, και στόχος της εταιρείας ήταν από την πρώτη στιγμή να διατηρήσει ένα αυθεντικό περιβάλλον εργασίας, που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους efooders να γίνουν μέρος του. Η Claire Cohen, Head of Brand & Content, και η Φαίδρα Μπολιάρη, Senior Public Relations Specialist απαντούν στο Fortune σχετικά με την αξία της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης και περιγράφουν τις πρωτοβουλίες του efood για ενδυνάμωση των εργαζόμενων του στην πράξη.

Πώς η διαφορετικότητα και η ενσωμάτωσή της στην εταιρική στρατηγική μπορεί να  δημιουργήσει οφέλη;

Claire Cohen: Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα, κάνουμε αποφασιστικά βήματα ως κοινωνία για την αποδοχή και την ενσωμάτωση της διαφορετικότητας. Σε αυτή τη διαδικασία εξέλιξης, οι επιχειρήσεις δείχνουν να έχουν κεντρικό ρόλο, υπό την έννοια ότι δημιουργούν κανόνες και καλλιεργούν μια κουλτούρα ενσωμάτωσης της διαφορετικότητας. Αν αναρωτηθούμε εάν όντως έχουμε περάσει στη φάση της πραγματικής υιοθέτησης της διαφορετικότητας, θα έλεγα ότι βρισκόμαστε σε μια διαδικασία ωρίμανσης, αναγνωρίζοντας σίγουρα ότι έχουμε κάνει σαφή και σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Βασικός επιταχυντής της διαδικασίας αυτής είναι η κατανόηση από τις επιχειρήσεις ότι η συμπερίληψη όλων των διαφορετικών ανθρώπων στο οικοσύστημά τους αποτελεί πραγματικό πλεονέκτημα, τόσο για τη λειτουργία όσο και για την επίτευξη των στρατηγικών τους στόχων. Στο efood, η διαφορετικότητα ήταν πάντοτε στον πυρήνα του DNA μας. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε ένα αυθεντικό περιβάλλον εργασίας, που δίνει τη δυνατότητα σε όλους να γίνουν μέρος του. Το efood λειτουργεί με την πεποίθηση ότι η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη αυξάνουν τη δημιουργικότητα,  την καινοτομία, και αυτές οι αρχές έχουν θετικό αντίκτυπο στις υπηρεσίες που προσφέρουμε. Αυτό αντικατοπτρίζεται άλλωστε και στο σύνθημα «We care», το οποίο εκφράζει τις βασικές μας αξίες. Νοιαζόμαστε για όλους τους efooders, τους πελάτες και τις κοινότητες που δραστηριοποιούμαστε και θέλουμε να προσφέρουμε ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς, όπου όλοι προοδεύουν, εξελίσσονται και καινοτομούν.

Πώς μεταφράζεται το σύνθημα «diversity & inclusion» για τo efood και με ποιες πρωτοβουλίες σας αναδεικνύεται η κουλτούρα διαφορετικότητας και συμπερίληψης;

Φαίδρα Μπολιάρη: Η πρώτη πραγματική αποτύπωση του diversity & inclusion στο efood είναι η πλήρης εξάλειψη του διαχωρισμού βάσει φύλου, με το 52% του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας να είναι γυναίκες, όπως και το 46% σε senior management level. Συνολικά, θεωρώ ότι η πρόσβαση όλων των συνεργατών μας, γυναικών και ανδρών, σε ίσες ευκαιρίες είναι απαραίτητη, ώστε να προχωρούν αξιοκρατικά, με αντικειμενικές και τεκμηριωμένες αξιολογήσεις, οι πιο άξιοι και άξιες σε κάθε τομέα, σύμφωνα με τις δεξιότητες, τις επιθυμίες και την εκπαίδευσή τους.

Επιδιώκουμε και υποστηρίζουμε τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στις προσλήψεις, τις προαγωγές, την κατανομή των έργων και των ρόλων, ενώ προωθούμε κάθε μέτρο για τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Πρακτικά, αυτό αποτυπώνεται σε σημαντικούς δείκτες, πρωτοβουλίες και πολιτικές μας, όπως στο Reward Policy του efood, το οποίο έχει εξαλείψει κάθε διαχωρισμό μεταξύ ανδρών-γυναικών, στο σχεδιασμό των εγκαταστάσεών μας, στο γεγονός πως τα headquarters μας είναι πλήρως προσβάσιμα για άτομα με κινητικά προβλήματα, στο parent kit, βάσει του οποίου στηρίζουμε τη μητρότητα και την πατρότητα με σχετικά σεμινάρια και στην πολιτική μηδενικής ανοχής σε συμπεριφορές βίας, στο πλαίσιο της οποίας μάλιστα, έχουμε αναπτύξει μηχανισμούς, ώστε να εντοπίζουμε και να εξαλείφουμε κάθε ενέργεια ή συμπεριφορά μη σεβασμού στη διαφορετικότητα. Παράλληλα, έχουμε δημιουργήσει μια κατεύθυνση αρχών για όσους διαχειρίζονται ομάδες, με στόχο οι leaders μας να δημιουργούν ομάδες που αγκαλιάζουν τη διαφορετικότητα, χωρίς αποκλεισμούς.

Οι ηγέτες ομάδων εκπαιδεύονται και μαθαίνουν να παρατηρούν τους ανθρώπους γύρω τους, να κατανοούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, ώστε να διαμορφώσουν μια κατάλληλη συμπεριφορά απέναντι τους, ενώ βασική μας επιδίωξη παραμένει η διαρκής επιμόρφωση των στελεχών μας σε ζητήματα diversity & inclusion.

Στο efood ενθαρρύνετε τους εργαζομένους σας να μοιράζονται τους προβληματισμούς τους και να προτείνουν ιδέες προκειμένου να γίνονται συνεχώς καλύτεροι. Πόση σημασία δίνετε σε αυτό που αποκαλούμε «employee experience»;

Claire Cohen: Έχουμε αναπτύξει έναν μηχανισμό για την ενίσχυση αυτού που ονομάζεται «εμπειρία του εργαζόμενου», ο οποίος βασίζεται στη διενέργεια μιας περιοδικής έρευνας εργασιακής ικανοποίησης, της οποίας τα αποτελέσματα αξιοποιούμε για να δημιουργούμε ένα θετικό και παραγωγικό περιβάλλον εργασίας. Έχουμε θεσπίσει ανοιχτές συζητήσεις, με την ενεργή συμμετοχή όλων των efooders, έτσι ώστε να επιλύονται τυχόν ζητήματα που προκύπτουν από την καθημερινότητα της εργασίας μας, καθώς και να βελτιώνονται συνεχώς οι διαδικασίες λειτουργίας μας. Έχουμε επίσης δημιουργήσει σταθερές διαδικασίες feedback, έτσι ώστε να αποτυπώνουμε την πραγματική εμπειρία εργασίας στο efood και να σχεδιάζουμε ενέργειες βελτίωσής της.

Συνολικά, διατηρούμε ως βασική μας προτεραιότητα τη δημιουργία και διατήρηση ποιοτικών θέσεων εργασίας, ενθαρρύνοντας τις εσωτερικές μετακινήσεις και προαγωγές, προσφέροντας συνεχείς δυνατότητες επιμόρφωσης και βελτίωσης δεξιοτήτων, έτσι ώστε να δίνουμε την ευκαιρία σε όλους να εξελίσσονται μέσα στην ίδια την εταιρεία.

Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες με τις οποίες συμβάλετε στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και στην εκπαίδευση του προσωπικού σας;

Φαίδρα Μπολιάρη:  Θα έλεγα ότι η εκπαίδευση και η συνεχής επιμόρφωση είναι περισσότερο μέρος της κουλτούρας μας και λιγότερο μια υποχρεωτική διαδικασία για τους ανθρώπους μας. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ενθαρρύνουμε πρακτικά την εξέλιξή του, με εργαλεία και δομές που έχουμε αναπτύξει, χωρίς να τον υποβάλουμε σε ένα υποχρεωτικό σχήμα βελτίωσης. Κάθε χρόνο, όλοι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν ένα αναλυτικό, ατομικό growth plan, καταγράφοντας ενέργειες για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων. Παράλληλα, όλοι οι efooders έχουν πλήρη πρόσβαση σε πλατφόρμες μάθησης, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε και η λειτουργία της online πλατφόρμας Linkedin Learning, που προσφέρει περισσότερα από 16.000 ψηφιακά μαθήματα για soft, hard και business skills.

*Φωτογραφία: Φαίδρα Μπολιάρη (αριστερά) και Claire Cohen (δεξιά)

**Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα