Οι διάλογοι με τους Φρουρούς της Επανάστασης – Πώς έγινε το ρεσάλτο

Οι διάλογοι με τους Φρουρούς της Επανάστασης – Πώς έγινε το ρεσάλτο
(FILES) In this file photo taken on July 2, 2012, Iranian Revolutionary Guards drive speedboats during a ceremony to commemorate the 24th anniversary of the downing of Iran Air flight 655 by the US navy, at the port of Bandar Abbas. - Iran's Revolutionary Guards seized two Greek oil tankers in the Gulf on May 27, days after Athens confirmed it would deliver to Washington Iranian oil it had seized from a Russian tanker. (Photo by Atta KENARE / AFP) Photo: AFP

Συγκλονίζουν οι εξελίξεις για το ναυτικό θρίλερ που σημειώνεται στα ανοιχτά του Περσικού Κόλπου, με δύο ελληνόκτητα τάνκερ αφότου καταλήφθηκαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης, να έχουν κατασχεθεί από τις ιρανικές αρχές.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το πλοίο Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη.

Πώς έγινε το ρεσάλτο στα δύο ελληνικά πλοία

Συγκεκριμένα, το πλοίο Delta Poseidon, σύμφωνα με το ρεπορταζ του STAR, ξεκίνησε από το λιμάνι Μπασρά του Ιράκ με προορισμό την Ελλάδα. Στη συνέχεια, ένα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσγειώθηκε στο τάνκερ, ενώ το πλοίο βρισκόταν 22 μίλια από της ακτές του Ιράν. Επτά ένοπλοι εισέβαλαν στο πλοίο,αιχμαλωτίζοντας το πλήρωμα.

Το δεύτερο πλοίο, “Prudent Warrior”, το οποίο είχε ξεκινήσει και αυτό από το λιμάνι Μπασρά του Ιράκ, προσέγγισαν 2 ταχύπλοα και άλλοι 7 Ιρανοί με όπλα κατάφεραν να εισέλθουν και να το ακινητοποίησουν. Ακολούθησαν έντονοι διάλογοι μεταξύ των στρατιωτών και των Ελλήνων ναυτικών.

Στην αρχή οι Έλληνες ναύτες νόμιζαν πως πρόκειται για πειρατεία, ωστόσο στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως πρόκειται για τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης).

Ο διάλογος μεταξύ των Ελλήνων ναυτικών και των Ιρανών:

Ιρανοί: Μην κουνηθεί κάνεις. Αν έχετε όπλα παραδώστε τα τώρα.

Πλήρωμα: Δεν είμαστε οπλισμένοι. Είμαστε ένα εμπορικό πλοίο. Τι είστε εσείς; Κατά πατάτε τους νόμους.

Ιρανοί: Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ. Συγκεντρωθεί τε όλοι στην γέφυρα και ακινητοποιήστε το πλοίο. Παραδώστε τα κινητά σας. Κλείστε τον ασύρματο. Η μόνη επικοινωνία σας θα είμαστε εμείς.

Πλήρωμα: Έχουμε οικογένειες. Μη μας κάνετε κακό. Είμαστε νόμιμοι.

Ιρανοί: Δε θα πάθει κάνεις κακό. Αρκεί να μη δημιουργήσετε πρόβλημα. Είμαστε ο στρατός του Ιράν.

Η ανακοίνωση του Ιράν

Ανακοίνωση για την κατάσταση των ναυτικών που βρίσκονται στα δεξαμενόπλοια εξέδωσε και η ιρανική πρεσβεία στην Αθήνα, γράφοντας μέσω του Twitter πως το πλήρωμα των δύο δεξαμενόπλοιων είναι ασφαλές και καλά στην υγεία του.

“Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος… είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”, αναφέρει ο κρατικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν σε ανακοίνωση που μετέδωσε το Tasnim.

Νέες απειλές και για άλλα 17 πλοία με ελληνική σημαία

Το γεγονός θεωρείται αντίποινα για το περιστατικό που συνέβη πριν μερικές μέρες στην Κάρυστο με την κατάσχεση μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου το οποίο μεταφερόταν με ρωσικό πλοίο και το οποίο σταμάτησε λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα από την ΕΕ.

Μάλιστα, οι New York Times, επικαλούμενοι το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, το οποίο φέρεται να προειδοποίησε ότι “άλλα 17 δεξαμενόπλοια υπό ελληνική σημαία που πλέουν αυτή τη στιγμή στον Περσικό Κόλπο θα κατασχεθούν από το Ιράν, εάν το φορτίο που δέσμευσε η Ελλάδα τον περασμένο μήνα δεν επιστραφούν”.

Πηγή: News247.gr