Η διαμάχη Apple εναντίον Epic Games δεν έχει τελειώσει

Η διαμάχη Apple εναντίον Epic Games δεν έχει τελειώσει
This illustration picture shows the logo from Epic Games displayed on a laptop and an Apple Logo on an iPhone in Arlington, Virginia on April 30, 2021. - In a court clash with potentially huge repercussions for the world of mobile tech, Fortnite maker Epic Games takes on Apple starting on May 3, 2021, aiming to break the grip of the iPhone maker on its online marketplace. (Photo by Andrew CABALLERO-REYNOLDS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE Photo: AFP
Ο απόηχος της δικαστικής διαμάχης Apple – Epic Games.

Την Παρασκευή, μία ομοσπονδιακή δικαστής εξέδωσε την πολυαναμενόμενη απόφαση για τη μάχη μεταξύ της Apple και της Epic Games.

Εκφράστηκαν πολλές απόψεις σχετικά με την απόφαση, αλλά σίγουρα αυτή δεν ήταν καθόλου ιδανική για την Epic: Η Apple κέρδισε σε εννέα από τις δέκα κατηγορίες, με την εταιρεία παιχνιδιών να καλείται να καταβάλει εκατομμύρια στην Apple ως αποζημίωση για παραβίαση της σύμβασης – που αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των εσόδων για το διάστημα που επέτρεψε οι πληρωμές να παρακάμπτουν το App Store, όταν αυτή η συζήτηση ξέσπασε για πρώτη φορά στα μέσα του 2020. Η δικαστής της υπόθεσης δεν έκρινε επίσης ότι η Apple αποτελεί μονοπώλιο στο χώρο των συναλλαγών gaming.

Υπήρξε όμως μια αξιοσημείωτη, κατά κάποιο τρόπο, νίκη.

Η απόφαση της δικαστή Yvonne Gonzalez Rogers επιτρέπει στις εφαρμογές παιχνιδιών έναν τρόπο να παρακάμπτουν τις αγορές εντός της εφαρμογής της Apple, συμπεριλαμβάνοντας «κουμπιά, εξωτερικούς συνδέσμους ή άλλες κλήσεις σε δράση που κατευθύνουν τους πελάτες σε μηχανισμούς αγοράς εκτός από τις αγορές εντός εφαρμογής». Έτσι, οι χρήστες του iOS, αν το επιθυμούν, θα έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν τις εταιρείες να παρακάμψουν το τέλος 15% έως 30% πληρώνοντας είτε μέσω της Apple είτε μέσω μιας άλλης υπηρεσίας. Και είναι αυτή η χρέωση 15% έως 30% που ενοχλεί εδώ και πολύ καιρό τους προγραμματιστές εφαρμογών και συνιστά μια πολύ προσοδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα για την Apple.

«Το Δικαστήριο δεν θεωρεί ότι η Apple είναι μονοπώλιο στην υποαγορά συναλλαγών για κινητά παιχνίδια», έγραψε η Rogers. «Ωστόσο, διαπιστώνει ότι η συμπεριφορά της Apple κατά την επιβολή των περιορισμών ‘μη κατεύθυνσης’ είναι κατά του ανταγωνισμού».

Αλλά η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Σε μια ένδειξη του πώς βλέπει η ίδια η Epic την απόφαση – σε αντίθεση με τους πανηγυρισμούς στο διαδίκτυο – ο κατασκευαστής του Fortnite δήλωσε την Κυριακή ότι σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Και ενώ το Spotify δήλωσε ικανοποιημένο από την απόφαση, ζήτησε επίσης περισσότερη νομοθεσία για την αντιμετώπιση «αυτών και πολλών άλλων αθέμιτων πρακτικών».

Και υπάρχει ένα άλλο πιθανό πεδίο μάχης που εντάσσεται στην ίδια την απόφαση, όχι μόνο για την Epic, αλλά και για την ευρύτερη κοινότητα δημιουργίας παιχνιδιών: Αυτό αφορά το ερώτημα του πώς ακριβώς θα μοιάζουν «τα κουμπιά, οι εξωτερικοί σύνδεσμοι ή άλλες προσκλήσεις για δράση που κατευθύνουν τους πελάτες σε μηχανισμούς αγοράς» μέσα σε μια εφαρμογή.

Αυτό το κουμπί θα επιτρέπει στους χρήστες να παραμείνουν στην εφαρμογή για να κάνουν την αγορά ή θα απαιτεί να πάνε σε μια εξωτερική ιστοσελίδα; Αν είναι το δεύτερο, θα είναι πρόθυμοι οι χρήστες να ανοίγουν ένα άλλο παράθυρο; Και στη συνέχεια, αντίστροφα, θα μπορούν οι ίδιοι οι κατασκευαστές εφαρμογών να εμφανίζουν διαφορετική τιμολόγηση στους χρήστες μεταξύ των αγορών εντός της εφαρμογής και των εξωτερικών μεθόδων πληρωμής, ώστε να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές τους να απομακρυνθούν από τις μεθόδους πληρωμής της Apple;

Αυτά τα ερωτήματα και η σημερινή έλλειψη βέβαιης απάντησης, θα μπορούσαν σίγουρα να ανοίξουν την πόρτα για περισσότερες διαμάχες, καθώς τόσο οι προγραμματιστές όσο και η Apple επιδιώκουν να αυξήσουν το μερίδιό τους από τα έσοδα.

Πηγή: fortune.com