Η «Διεθνής» των κεντρικών τραπεζών βλέπει νίκη κατά του πληθωρισμού – Το σχόλιο για τις τεχνολογικές μετοχές

Η «Διεθνής» των κεντρικών τραπεζών βλέπει νίκη κατά του πληθωρισμού – Το σχόλιο για τις τεχνολογικές μετοχές
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να γίνουν πιο επίμονες καθώς οι κλάδοι των υπηρεσιών αυξάνουν το βάρος τους στις οικονομίες.

Την άποψη πως οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών για τον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων βρίσκονται κοντά στο να νικήσουν τη μάχη για τον περιορισμό του πληθωρισμού διεθνώς εξέφρασε τη Δευτέρα η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Σημειώνεται πως η BIS αναφέρεται συχνά ως η «Διεθνής» των κεντρικών τραπεζών λόγω των τακτικών, κεκλεισμένων των θυρών, συναντήσεων των κορυφαίων υπευθύνων χάραξης νομισματικής πολιτικής στον κόσμο.

«Οι κεντρικές τράπεζες ανέλαβαν αποφασιστική δράση και έτσι απέτρεψαν την εμπέδωση του πληθωρισμού. Ταυτόχρονα, η οικονομική δραστηριότητα ήταν αξιοσημείωτα ανθεκτική και το χρηματοπιστωτικό σύστημα άντεξε καλά» , δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Νομισματικού και Οικονομικού Τμήματος της BIS, Κλαούντιο Μπόριο.

Στα τέλη του 2023 η BIS είχε εκτιμήσει πως η πρόοδος στην ανάσχεση του πληθωρισμού ήταν ενθαρρυντική, αλλά τόνισε τότε ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν «ξεφύγει από το δάσος» των κινδύνων.

Ενώ τη Δευτέρα υπήρχε η συνήθης προειδοποίηση ότι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία παραμένουν, ο Μπόριο σημείωσε αυτή τη φορά πώς το περιθώριο είχε στενέψει σημαντικά μεταξύ του πότε οι αγορές αναμένουν ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν να πέφτουν και πάλι και του τι έχουν σηματοδοτήσει οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

«Το γεγονός ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν συγκλίνει με τις απόψεις των κεντρικών τραπεζών υποδηλώνει ότι, αυτή τη φορά τουλάχιστον, οι κεντρικές τράπεζες είχαν καλύτερη εκτίμηση των κινδύνων» είπε το στέλεχος της BIS σύμφωνα με το Reuters.

Η σχετική έκθεση της BIS εξέτασε επίσης την επιμονή του πληθωρισμού και το ποια ήταν τα ουδέτερα επιτόκια δανεισμού -ούτε πολύ χαλαρά ούτε πολύ περιοριστικά- που θα μπορούσαν να διαμορφωθούν στην μετά της πανδημίας του κορονοϊού εποχή και καθώς η αποπαγκοσμιοποίηση και η γήρανση των πληθυσμών αναδιαμορφώνουν τις οικονομίες.

Η BIS κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να γίνουν πιο επίμονες καθώς οι κλάδοι των υπηρεσιών αυξάνουν το βάρος τους στις οικονομίες.

Προειδοποίηση για τις τεχνολογικές μετοχές

Υπήρξε επίσης μια μερική προειδοποίηση σχετικά με την υπερτροφοδοτούμενη άνοδο των βαρέων μετοχών τεχνολογίας, ιδίως εκείνων που συνδέονται με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης.

«Κάθε φορά που έχεις μεγάλες αλλαγές ή μελλοντικές αλλαγές στην τεχνολογία έχεις αυτά τα τεράστια τρεξίματα ενθουσιασμού που ωθούν την αγορά σε ακραίο ύψος. Μπορεί να το ξαναδούμε αυτό» υποστήριξε ο Μπόριο.

Με πολλές άλλες αγορές να σημειώνουν επίσης έντονο ράλι φέτος, ωστόσο, οι επενδυτές βλέπουν «μια πολύ, πολύ ήπια προσγείωση μπροστά μας» για τις μεγάλες οικονομίες, πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com