Οι δηλώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη σημερινή έξοδο και το «τέταρτο μνημόνιο»

Οι δηλώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη σημερινή έξοδο και το «τέταρτο μνημόνιο»
Black could over Hellenic Parliament, Athens, Greece

Σύσσωμη η αντιπολίτευση επικρίνει την κυβέρνηση για τα σκληρά μέτρα που θα χρειαστεί να εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα.

Επιχειρείται να ακυρωθεί η κοινή λογική και να επικρατήσουν νέες, πιο επικίνδυνες τη φορά αυτή «ψευδαισθήσεις», επισημαίνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωσή του για τη λήξη του πρόγραμματος προσαρμογής και το τέλος των Μνημονίων.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι «το γεγονός ότι η έξοδος από το τρίτο μνημόνιο στο οποίο οδηγηθήκαμε με τους χειρότερους δυνατούς όρους το 2015 και η είσοδος στη γκρίζα περιοχή του τέταρτου μνημονίου που έχει τα μειονεκτήματα αλλά όχι τις εγγυήσεις των προηγούμενων, εμφανίζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ως επιτυχία, είναι προσβλητικό για την κοινή λογική». Πρόσθετει πως όποιος διαθέτει κοινή λογική μπορεί να αντιληφθεί την πραγματικότητα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει ότι «το επικίνδυνο είναι ότι επιχειρείται, για πολλοστή φορά τα τελευταία εννιά χρόνια, να ακυρωθεί η κοινή λογική. Να επικρατήσουν νέες, πιο επικίνδυνες τη φορά αυτή «ψευδαισθήσεις». Να συγκαλυφθεί η αλήθεια και να μείνει η χώρα απροετοίμαστη για το μέλλον, τις δυνατότητες αλλά και τους κινδύνους του».

Επίσης σημειώνει ότι η έξοδος από την κρίση μπορεί να αρχίσει πράγματι μόνο όταν διαμορφωθούν οι πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις σεβασμού της αλήθειας και της κοινής λογικής. «Έως τότε θα συνεχίσουμε δυστυχώς να χάνουμε πολύτιμο εθνικό χρόνο, όπως συμβαίνει τα τριάμισι τελευταία χρόνια της δευτερογενούς κρίσης που άρχισε τον Ιανουάριο του 2015», καταλήγει.

Κίνημα Αλλαγής: Σε αντίθεση με τον Οδυσσέα που τα κατάφερε, ο κ. Τσίπρας απέτυχε

«Ο κ. Τσίπρας, ο πρωταγωνιστής της δημαγωγίας και τον λαϊκισμού, νομίζει ότι με επικοινωνιακά τεχνάσματα μπορεί να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες του. Οι Έλληνες δεν είναι Λωτοφάγοι», σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης για την απόφαση της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός να μιλήσει για τη λήξη του μνημονίου από την Ιθάκη.

«Θυμούνται τους πρωταγωνιστές των διχασμών, της πλατείας των αγανακτισμένων, των ανέξοδων υποσχέσεων που δέσμευσαν την χώρα. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εφαρμόζουν με τον πιο σκληρό και άδικο τρόπο το αχρείαστο μνημόνιο τους, με μέτρα που οι Έλληνες θα πληρώνουν για πολλές δεκαετίες», ανέφερε ο κ. Χρηστίδης και τόνισε: «Αντί για πανηγύρια, θα έπρεπε να ζητήσουν ένα συγγνώμη για τα χαμένα χρόνια. Σε αντίθεση με τον Οδυσσέα που τα κατάφερε, ο κ. Τσίπρας απέτυχε».

Το Ποτάμι: Η λήξη του τρίτου μνημονίου βρίσκει τη χώρα λαβωμένη και με πολλά φορτία στην πλάτη της για τις επόμενες δεκαετίες   

«Να μιλήσουν καθαρά για τα λάθη και να προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα θα περίμενε από τις ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων και πρωτίστως από τον πρωθυπουργό», σχολίασε με ανακοίνωσή του το Ποτάμι σχετικά με τη λήξη του τρίτου Μνημονίου. Σύμφωνα με το Ποτάμι «τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους για την οικονομία πρέπει όχι μόνο να μην αθετηθούν, αλλά να ενισχυθούν με μια νέα γενναία πολιτική στη δημόσια διοίκηση, την παιδεία, το περιβάλλον, την έρευνα, τις επενδύσεις. Με σεβασμό στην ανεξαρτησία των θεσμών που συνεχίζουν να βάλλονται και με ενεργοποίηση όλων των ζωντανών παραγωγικών και πνευματικών δυνάμεων του τόπου».

Ωστόσο το Ποτάμι αναφέρει: «Φοβούμαστε όμως ότι τίποτε από αυτά δεν θα γίνει. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ειδικεύονται σε αντίστροφες πορείες, δέσμιοι του τυχοδιωκτισμού και της ανικανότητάς τους. Ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του συνεχίζουν να έλκονται από ιδεοληψίες τις οποίες εντάσσουν σε ακόμη πιο απατηλά “success story” που ανάλογα με τη συγκυρία πλασάρουν».

Το Ποτάμι τονίζει ότι η λήξη του τρίτου μνημονίου βρίσκει τη χώρα λαβωμένη και με πολλά φορτία στην πλάτη της για τις επόμενες δεκαετίες. «Μπορεί το δημοσιονομικό έλλειμμα να μηδενίστηκε, όμως θυσιάστηκε το 25% του ΑΕΠ, 450.000 νέοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, οι φόροι για κάποιους κινούνται σε δυσθεώρητα ύψη ενώ τα κόκκινα δάνεια πολλαπλασιάζονται ξεπερνώντας ήδη τα 100 δισ. ευρώ. Και μαζί με τα χρέη φουντώνει η μαύρη εργασία» επισημαίνει.

Συμπληρώνει πως όλοι πρέπει να σκεφτούμε γιατί η Ελλάδα χρειάστηκε 8 χρόνια και τρία προγράμματα στήριξης που έφθασαν τα 288,7 δισ. ευρώ ενώ οι υπόλοιπες χώρες που μπήκαν σε μνημόνια (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος) χρειάστηκαν ένα πρόγραμμα και μόνο τρία χρόνια; «Οι ευθύνες βαραίνουν πρωτίστως τις πολιτικές ηγεσίες, αλλά και τους εταίρους που αδιαφόρησαν για κάποια κάστρα της κρίσης και κυρίως αυτά του κομματικού κράτους. Ευθύνες έχουν και οι πολίτες που δελεάστηκαν και τελικά εμπιστεύθηκαν δημαγωγούς και ανίκανους πολιτικάντηδες. Οι πολιτικές ηγεσίες αρνήθηκαν τη συνεννόηση, ενώ η χώρα χρεοκοπούσε και αντί να συνεργασθούν πολέμησαν διαδοχικά, ο ένας μετά τον άλλο, όσους προσπαθούσαν να βρουν λύσεις. Οι αναγκαίες συζητήσεις για τις αρρώστιες της οικονομίας και του κράτους περιθωριοποιήθηκαν. Αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία “αθωώθηκαν” και για άλλη μια φορά κυριάρχησε ο βολικός ανορθολογισμός. Θεωρίες συνωμοσίας, λαϊκίστικα συνθήματα, κούφιος εθνικισμός, εξτρεμιστικές συμπεριφορές, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι ακραίες φωνές, αριστερά και δεξιά, και τελικά να βρεθούν στην εξουσία οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το πρώτο εξάμηνο της πρωθυπουργίας του κ. Τσίπρα το 2015, στοίχισε στη χώρα, σύμφωνα με όλους τους ανεξάρτητους παρατηρητές, από 86 έως 200 δισεκατομμύρια και φόρτωσε στους Έλληνες άλλα τρία μνημονιακά χρόνια και πολλές δεκαετίες ταπεινωτικής επιτήρησης», επισημαίνει το Ποτάμι.

Καταλήγει δε αναφέροντας πως «πρέπει να ενισχύσουμε πολιτικούς που δεν είναι διαβρωμένοι, ανθρώπους με ένσημα στην αληθινή ζωή. Όσους διαθέτουν όραμα, σχέδιο και θάρρος για τις αλλαγές που πάντα εκκρεμούν γιατί ποτέ δεν τολμάμε να τις εφαρμόσουμε».

ΚΚΕ: Η νέα μέρα που επικαλείται η κυβέρνηση είναι συνέχεια της προηγούμενης

«Η νέα μέρα που επικαλείται η κυβέρνηση είναι συνέχεια της προηγούμενης, γιατί θα είναι εδώ οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί όλα αυτά τα χρόνια και τα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα είναι εδώ η εποπτεία και η επιτήρηση» ανέφερε σε παρέμβασή του στον ρ/σ “247” ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.

Αναφορικά με την παρατήρηση ότι θα «υπάρχει αυξημένος βαθμός ελευθερίας», ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του κόμματος επισήμανε ότι «οι δεσμεύσεις για τα ματωμένα πλεονάσματα εξακολουθούν να υπάρχουν, συν μια σειρά προνομοθετημένων μέτρων που είναι να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα».

«Καθαρή έξοδος για τον λαό θα σήμαινε να καταργηθούν οι μνημονιακοί νόμοι, να ανακτηθούν οι τεράστιες απώλειες που είχε ο λαός», είπε ο κ. Γκιόκας προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο «όχι μόνο δεν υπάρχει», αλλά πέραν των νέων μέτρων, «υπάρχει και η δέσμευση που με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνουν οι εταίροι της κυβέρνησης, η ΕΕ και το ΔΝΤ ότι οι αναδιαρθρώσεις πρέπει να συνεχιστούν».

Ένωση Κεντρώων: Η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο

Την άποψη ότι «η έξοδος από το μνημόνιο κάτω από τους όρους που γίνεται αποκλείει θριαμβολογίες και πανηγυρισμούς» εκφράζει, σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων τονίζοντας ότι «τα σκληρά μέτρα μένουν, οι μεταρρυθμίσεις είναι στη μέση, επενδύσεις δεν έρχονται και τα χρήματα των τραπεζών βρίσκονται στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με την Ένωση Κεντρώων «η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο και η πολιτική να κόβουμε συντάξεις, να βάζουμε φόρους και να διορίζουμε ανθρώπους με 300€ το μήνα, είναι πολιτική εξαθλίωσης και όχι ανάπτυξης».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «αυτό που φταίει είναι το κυβερνητικό μοντέλο, κυβερνήσεων με 153 και η οριακή πλειοψηφία που αντί να προσελκύει, διώχνει τους επενδυτές» και προτείνεται μοντέλο με «πολυκομματικές κυβερνήσεις 240 βουλευτών που θα εμπνεύσουν εμπιστοσύνη σε έλληνες και ξένους».

Τέλος, η Ένωση Κεντρώων υποστηρίζει ότι «το αφήγημα του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη είναι χωρίς αντίκρισμα, γιατί διχάζει την πολιτική μας ζωή».