Ποιος συμπαθεί πλέον την Μαρίσα Μάγιερ;

Ποιος συμπαθεί πλέον την Μαρίσα Μάγιερ;
epa04576225 Marissa Mayer, Chief Executive Officer of Yahoo speaks during a panel session of the 45th Annual Meeting of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, 22 January 2015. The overarching theme of the Meeting, which takes place from 21 to 24 January, is 'The New Global Context'. EPA/LAURENT GILLIERON

Πολλοί εργαζόμενοι της Yahoo εμφανίζονται ανακουφισμένοι που έμαθαν επιτέλους τον νέο τους ιδιοκτήτη. 

Στις αρχές του έτους, η Μαρίσα Μάγιερ συναντήθηκε με τα κορυφαία στελέχη της Yahoo. Μερικές εβδομάδες πριν, ένας ακτιβιστής μέτοχος είχε ζητήσει την παραίτηση της Μάγιερ. Υπήρχαν αναφορές ότι η Yahoo ήταν προς πώληση. Μάλιστα, η Verizon είχε εκφράσει δημοσίως ενδιαφέρον για εξαγορά της Yahoo.

Η Μάγιερ είχε επιλέξει να εμφανιστεί στη συνάντηση με θετικό πνεύμα και να εστιάσει στη μακροπρόθεσμη στρατηγική προϊόντων της εταιρείας, εκνευρίζοντας κάποια στελέχη που ήθελαν επιτέλους να συζητήσουν στα σοβαρά για την κατάσταση. Ένα πρώην στέλεχος με το οποίο μίλησε το CNNMoney ανέφερε ότι η Μάγιερ βρισκόταν σε άρνηση. Ένας άλλος εταιρικός αξιωματούχος που παρευρέθηκε στη συνάντηση θυμάται ότι «η Μάγιερ πίστευε πως η δουλειά της ως CEO ήταν να παρουσιάζει τα πράγματα με θετικό τρόπο και να δίνει στον κόσμο ελπίδα».

Δυστυχώς, όμως, ήταν ήδη σαφές ότι η ελπίδα είχε αρχίσει να εξανεμίζεται.

Κορυφαία στελέχη είχαν ήδη ξεκινήσει να φεύγουν από την εταιρεία κατά το δεύτερο μισό του 2015. Κάποιοι άλλοι λάμβαναν εξαψήφια μπόνους για να παραμείνουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πώλησης.

Οι εργαζόμενοι που παρέμειναν στη Yahoo πάλευαν να βρουν κίνητρο μέσα σ’ όλη αυτή την αβεβαιότητα. Πολλοί φοβούνταν ένα νέο κύμα απολύσεων, με ή χωρίς εξαγορά της εταιρείας.

Τη Δευτέρα, ανακοινώθηκε επιτέλους μια συμφωνία. Η Verizon συμφώνησε να πληρώσει 4,83 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει τα βασικά διαδικτυακά στοιχεία ενεργητικού της Yahoo, βάζοντας έτσι ένα τέλος σε μια παρατεταμένη διαδικασία υποβολής προσφορών και εν δυνάμει λήγοντας τη θητεία της Μάγιερ ως CEO της Yahoo.

Η Μάγιερ είπε ότι προτίθεται να παραμείνει καθ’ όλη τη διαδικασία της μετάβασης, αλλά καμία από τις δύο εταιρείες δεν ξεκαθάρισε εάν θα υπάρξει κάποιος ρόλος για το προβεβλημένο στέλεχος μόλις ολοκληρωθεί η εξαγορά.

Πολλοί εργαζόμενοι εμφανίζονται ανακουφισμένοι που έμαθαν επιτέλους τον νέο τους ιδιοκτήτη, αλλά ένας εξ’ αυτών μάς εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του που η Μάγιερ μπορεί να παραμείνει σε ηγετική θέση επ’ αόριστον. Ευρύτερα, η δημοφιλία της Μάγιερ έχει μειωθεί στο 66% μεταξύ των εργαζομένων, σύμφωνα με δεδομένα από τη γνωστή ιστοσελίδα Glassdoor. Το ποσοστό αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη δημοφιλία των ηγετών των Facebook, Google και Apple, που προσεγγίζει το 90% και στις τρεις περιπτώσεις.

Τις πρώτες μέρες της Μάγιερ στη Yahoo, ένας εργαζόμενος είχε κρεμάσει πάνω απ’ το γραφείο του μια αφίσα που έδειχνε το πρόσωπο της Μάγιερ πάνω από τη λέξη ‘hope’ (ελπίδα). Η εποχή αυτή φαντάζει πλέον πολύ μακρινή…