Η ΕΕ διέταξε την Google να πουλήσει μέρος της ad-tech δραστηριότητάς της

Η ΕΕ διέταξε την Google να πουλήσει μέρος της ad-tech δραστηριότητάς της
epa08979756 (FILE) - A Chinese woman walks past a 'Google' brand name and logo, near the Google office in Beijing, China, 03 August 2018 (reissued 01 January 2021). Alphabet, the parent company of internet giant Google, is due to publish their 4th quarter 2020 results on 02 January 2021. EPA/ROMAN PILIPEY *** Local Caption *** 54599547 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ κατηγορεί την Google για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η ΕΕ διέταξε την Google να πουλήσει μέρος της εμπορικής της δραστηριότητας στον τομέα της διαφημιστικής τεχνολογίας, καθώς η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού της Ένωσης αυστηροποιεί την εποπτεία των μονοπωλίων των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας.

Η επιτροπή ανταγωνισμού, όπως σημειώνει ο Guardian, είπε ότι διαφωνεί «με την πρακτική της Google να ευνοεί τη διαδικτυακή  διαφήμιση των δικών της ad-tech υπηρεσιών εις βάρος των διαφημίσεων ανταγωνιστικών παρόχων ad-tech υπηρεσιών, διαφημιστών και διαδικτυακών εκδοτών».

Ως εκ τούτου, η άποψή της είναι ότι «μόνο η υποχρεωτική εκχώρηση από την Google μέρους των ad-tech υπηρεσιών της θα αντιμετώπιζε τις ανησυχίες της για τον ανταγωνισμό».

Μετά από διετή έρευνα για τη δραστηριότητα της εταιρείας στον τομέα της τεχνολογίας διαφημίσεων, η ρυθμιστική αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Google καταχράστηκε το μονοπώλιό της στη διαδικτυακή διαφήμιση ευνοώντας τη δική της ανταλλαγή διαφημίσεων, το AdX, στις δημοπρασίες που πραγματοποιούνται από τον δικό της διακομιστή διαφημίσεων, το DFP και το τον τρόπο με τον οποίο τα εργαλεία αγοράς διαφημίσεων, με τις επωνυμίες Google Ads και DV360, υποβάλλουν προσφορές σε τέτοια ανταλλακτήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλώντας λίγο πριν από την απόφαση, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η επίτροπος ανταγωνισμού, είπε στους δημοσιογράφους για την πολυπλοκότητα της έρευνας. «Αυτή η αγορά είναι μια άκρως τεχνική αγορά. Είναι πολύ δυναμική. Ο εντοπισμός αυτών των συμπεριφορών μπορεί να είναι πολύ δύσκολος.

«Κάθε φορά που εντοπιζόταν μια πρακτική… η Google απλώς τροποποιούσε τη συμπεριφορά της έτσι ώστε να κάνει πιο δύσκολο τον εντοπισμό της, αλλά με τους ίδιους στόχους και με τα ίδια αποτελέσματα». Η ίδια προσέθεσε ότι η Google θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει στις ανησυχίες της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Reuters, η Google είχε προσπαθήσει να καταλήξει σε συμβιβασμό για την υπόθεση σχεδόν πριν από δύο χρόνια, αλλά οι ρυθμιστικές αρχές απογοητεύτηκαν με τον αργό ρυθμό και την έλλειψη ουσιαστικών παραχωρήσεων.

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) έχει επίσης διερευνήσει την πλατφόρμα ad-tech της Google, ενώ η έρευνα που ξεκίνησε τον Μάιο του περασμένου έτους βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: