Οι επιστήμονες πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη προειδοποιούν: Μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη από έναν πυρηνικό πόλεμο

Οι επιστήμονες πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη προειδοποιούν: Μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη από έναν πυρηνικό πόλεμο
Photo: pixabay.com
Μεταξύ όσων "φωνάζουν" για τις συνέπειές της βρίσκεται και ο Σαμ Άλτμαν, CEO της OpenAI.

Διευθύνοντες σύμβουλοι και επιστήμονες κορυφαίων εταιρειών από τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης προειδοποίησαν ότι ο κίνδυνος που θέτει η ταχύτητατα αναπτυσσόμενη τεχνολογία για την ανθρωπότητα είναι εφάμιλλος ενός πυρηνικού πολέμου και μιας νέας πανδημίας.

«H άμβλυνση του κινδύνου της εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με άλλες κοινωνικές προκλήσεις, όπως οι πανδημίες και ένας πυρηνικός πόλεμος» τονίζεται σε ανακοίνωση του Center for A.I. Safety, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από 350 στελέχη, ερευνητές και μηχανικοί που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης υπογράφουν την ανακοίνωση, μεταξύ των οποίων και ο CEO της OpenAI, Σαμ Άλτμαν.

Την επιστολή υπογράφουν και οι Τζέφρι Χίντον και Γιόσουα Μπέντζιο, οι οποίοι κέρδισαν Βραβείο Τούρινγκ για τη συνεισφορά τους στα νευρωνικά δίκτυα και συχνά περιγράφονται ως «πατέρες» της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Τζέφρι Χίντον, που θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της ΤΝ και ο οποίος υπογράφει επίσης τη διακήρυξη αυτή, προειδοποίησε ήδη για τους κινδύνους αποχωρώντας στις αρχές Μαΐου από τη θέση εργασίας του στον κολοσσό Google.

Η πρόοδος στον τομέα της ΤΝ προκαλεί «μεγάλους κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα», είχε εκτιμήσει τότε στους New York Times.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον Μάρτιο, ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ –ένας από τους ιδρυτές της OpenAI ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο– και εκατοντάδες ειδικοί σε όλο τον κόσμο είχαν ζητήσει να γίνει μια διακοπή έξι μηνών στην έρευνα για την ισχυρή ΤΝ, επικαλούμενοι «μεγάλους κινδύνους για την ανθρωπότητα».

Ένδειξη της ταχύτατης ανάπτυξης μιας όλο και πιο «γενικής» τεχνητής νοημοσύνης, που διαθέτει ανθρώπινες γνωστικές ικανότητες και άρα μπορεί να προκαλέσει ανατροπές σε πολλά επαγγέλματα, ήταν το λανσάρισμα από την OpenAI του GP-4, μιας νέας εκδοχής του ChatGPT, που παρουσιάστηκε ευρέως στο κοινό στα τέλη του 2022.

Ο Αμερικανός Σαμ Άλτμαν πολλαπλασιάζει τακτικά τις προειδοποιήσεις του, φοβούμενος πως η ΤΝ μπορεί να προκαλέσει «σοβαρή ζημιά στον κόσμο», χειραγωγώντας εκλογές ή προκαλώντας ανατροπές την αγορά εργασίας. Την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, συζήτησε με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν πώς μπορεί να εξευρεθεί «η σωστή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία από (αυτή την τεχνολογία) και τον θετικό αντίκτυπό» της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: